Vlaamse ouders: 'mijn zoon mag geen jongen kussen'.Eerder kon je bij ons al lezen over de Vlaamse film Noordzee Texas een film van Oostendenaar Bavo Defurme die gebaseerd is op het boek 'Nooit gaat dit over' van Andre Sollie, die gaat over een ontluikende homo puber liefde.

Noordzee Texas ging afgelopen vrijdag in première. In de eindgeneriek geeft Defurme de kijkers mee dat hij zijn film opdraagt aan al die ouders die hun zoon niet wilden laten meewerken aan deze film. Want velen riepen: "Mijn zoon mag geen jongen kussen".

Bavo Defurne had het dan ook erg moeilijk om acteurs te vinden voor de rol van jonge homo's. De hoofdrol in Noordzee Texas, over de dromerige jongen Pim, wordt gespeeld door nieuwkomer Jelle Florizoone, 15, uit Oostende. Hij werd gekozen uit 220 jongens, van wie een groot aantal afhaakten toen ze vernamen dat ze een homo zouden moeten spelen. 'Een groot deel van de ouders wilde niet dat hun zoon erotische scenes zou moeten spelen met een jongen', zegt Jelle. 'Het is natuurlijk ook geen alledaags thema. Ik heb het geluk dat ik fantastische ouders heb, en ik ben blij dat ik het gedaan heb want zo'n kans krijg ik nooit meer. De moeilijkste scene was die waarin in naakt op het strand de zee in loop. Daar heb ik mezelf wel moeten overwinnen.'

Een coming of age- film over homojongens is nieuw in Vlaanderen. Maar Oostendenaar Bavo Defurne vond het toch de moeite om deze film, gebaseerd op het boek van Andre Sollie, te maken. 'Ik heb getwijfeld, maar het is zo'n mooi verhaal over liefde en al heel filmisch als roman'. Voor de rollen van Pim en Gino moest Defurne lang zoeken. 'via verschillende castingagents hebben we 220 jongens gezien, maar vaak daagden ze niet op, sommigen mochten duidelijk niet van hun ouders. De casting agent kreeg meer dan eens te horen: 'Mijn zoon mag geen jongen kussen'. Ik vind dat jammer. Het begint te beteren en misschien kan mijn film daar aan bijdragen.'

Defurme ziet zijn film vooral als een verhaal over dromen en de belemmeringen om die dromen waar te maken. Het mooie aan het boek is dat zij eruit komen, dat zij tot op zekere hoogte slagen. Ik heb een wereld geprobeerd op te roepen die je ziet wanneer je je ogen dichtdoet. Het is eerder een schilderij dan een spiegel. Onze maatschappij is al genoeg geobsedeerd door reality, dat heb ik niet gewild, de mensen en de gevoelens zijn echter wel echt en herkenbaar.

Het verhaal van Noordzee Texas kort: Tim woont met zijn moeder in een achterafstraatje ergens aan de Belgische kust en is verliefd op Gino, zijn buurjongen. Al toen ze jong waren, hing er een zekere spanning tussen de twee. Nu is Gino Pims stoere motorheld. Kille spot, kleine vernederingen, minieme sprankeltjes hoop, daaruit bestaat Pims leven. Op een dag vertrekt Yvette met Zoltan, een jonge kermisgast en laat haar zoon achter. Pim grijpt zijn kans en dromen worden halve waarheden. Pim gaat in het buurhuis wonen, bij zijn 'tweede moeder' Marcella. En bij Sabrina, Gino's zus, die zo smachtend om Pim heen blijft draaien. Maar Gino vrijt en woont met een meisje van over de grens... Dromen zijn bedrog. Of toch niet? Noordzee Texas met o.a: Luk Wyns, Eva Van der Gucht, Ben Van Den Heuvel, Katelijne Damen enz.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse homo film van Bavo Defurne in première met o.a Luk Wyns & Katelijne Damen + trailer.
holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 15 March, 2011 en 15481 keer gelezen.Reageer op dit bericht: