Gay (holebi) Prides wereldwijd, 1 dodelijk slachtoffer.Afgelopen weekend vierde men het feit dat het 40 jaar is geleden dat de Stonewall-rellen in New York uitbraken, die uiteindelijk het startsein waren voor op te komen voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wereldwijd.

Wereldwijd kwamen er afgelopen weekend dan ook miljoenen mensen op straat om op te komen voor meer gelijke rechten voor holebi's en transgenders. Een overzichtje van de meest belangrijke Gay Prides:

In San Francisco viel helaas een dodelijk slachtoffer. Het gebeurde aan de vooravond van de pride parade. Een 19-jarige jongen begon te schieten waarbij een 19-jarige homo werd gedood en twee anderen gewond raakten. De politie kon de dader meteen vatten. Uit verhoren blijkt dat de dader zijn slachtoffers kende en vermoedelijk persoonlijke motieven had voor zijn daad, die niets te maken hebben met homofobie.

In New York werd de optocht geopend door Constance McMillen, het tienermeisje dat eerder dit jaar omwille van haar lesbische geaardheid niet welkom was op het eindexamenbal van haar school.

In Arkansas trok de 10-jarige Will Philips de Gay Pride opgang. Vorig jaar kwam hij in het nieuws toen hij weigerde de eed van trouw aan de VS af te leggen. Die 'Pledge of Allegiance' garandeert vrijheid en rechtvaardigheid voor alle burgers. Maar volgens de 10-jarige knaap hebben homo's en lesbiennes in de VS niet dezelfde vrijheden. Daarom was hij alleen bereid de eed af te leggen als die in overeenstemming was met de werkelijkheid. Een conservatieve christelijke lobbygroep sprak schande over de deelname van Will en noemde het zelfs kindermishandeling.

In Parijs was er veel ergernis over de bezoekersaantallen. De politie sprak van 34.000 deelnemers de organisatoren telden 800.000 holebi's, transgenders en sympatisanten. Er werd vooral opgeroepen tot de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes en gewezen op het feit dat 65% van de Fransen geen probleem heeft met het homohuwelijk.

In het Franse Lyon trok de pride ruim 10.000 deelnemers. Het centrum van de stad kleurde roze en er waren veel regenboogvlaggen te zien. Het was de vijftiende keer dat Lyon een Gay Pride organiseerde. En in het Franse Bordeaux deden ruim 4.000 mee aan de holebi optocht

In het Nederlandse Amersfoort verliep de Roze Zaterdag zonder problemen en trok de pride ruim 30.000 mensen. Opvallend waren hier het jeugdige publiek onder de 40 jaar.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia ging ook een succesvolle pride door, rechtsextremisten en homofoben werden op afstand gehouden door de politie. De optocht telde bijna 1000 deelnemers.

In het Turkse Istanboel deden een 300 tal holebi's en transgenders mee aan de pride parade. Ze veroordeelden daarbij vooral de vele moorden op homo's en de discriminatie die ze bijna dagelijks moeten ondergaan in het overwegend Islamitische land.

Op sommige plaatsen ging de Gay pride eerder door zoals in Berlijn, die een weekend eerder ruim een half miljoen deelnemers mochten verwelkomen. In Brussel kwamen ruim 35.000 holebi's en transgenders begin mei samen voor de vijftiende editie van de Gay pride parade. En ook in de maand mei werden in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland tientallen homofoben opgepakt die de 30 deelnemende holebi's tijdens de optocht aanvielen. In Litouwen ging begin mei de allereerste Gay pride ooit door die meteen eindigde in mineur na aanvallen van homofoben.

Waarom houden holebi's een Gay pride parade? Het begon allemaal in 1969 na de befaamde Stonewall rellen. Na vele jaren van pesterijen en zelfs geweldplegingen door de politie besloten enkele homo's en travestieten terug te vechten wat eindigde in bloederige rellen met gewonden aan beide kanten. Vanaf toen gingen holebi's zich verenigen en werd de opstand symbool en een voorbeeld voor Wereldwijde holebi-demonstraties. Exact één jaar na de Stonewall-rellen had de eerste Gay Pride Parade ooit plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde ruim 10.000 deelnemers.

In Nederland ging de eerste optocht door in 1977 toen nog onder de naam Roze Zaterdag. En sinds 1983 vieren holebi's in België jaarlijks de Gay pride parade in Brussel. Vandaag de dag staan vooral de parades centraal in landen waar holebi zijn verboden is, vervolgd worden, geen rechten hebben enz...denkende daarbij aan landen als: Polen, Rusland, Iran en Irak, maar ook in Afrikaanse landen hebben holebi's nog altijd niet dezelfde vrijheden zoals wij die vandaag wél kennen en blijft een Gay Pride parade belangrijk.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 June, 2010 en 3359 keer gelezen.Reageer op dit bericht: