Negende land waar homo's en lesbo's mogen trouwen is een feit.IJsland: Afgelopen vrijdag heeft het parlement ingestemd met een wetswijziging waardoor het huwelijk voor homo en lesbische koppels mogelijk wordt. Daarmee is IJsland het negende land ter wereld waar het huwelijk mogelijk is voor koppels van hetzelfde geslacht.

De wettekst is zo gewijzigd dat de definitie van het huwelijk voortaan de wettelijke band tussen twee individuen beschouwt en niet langer enkel een band tussen een man en een vrouw. De wetswijziging werd gesteund door 49 van de 63 parlementsleden zonder tegenstemmers.

Daarnaast is besloten partnerregistraties voor homo en lesbische koppels af te schaffen, zodat het huwelijk de enige wettelijke relatievorm is voor iedereen. Enkel president Ólafur Ragnar Grímsson moet de wet nog ondertekenen maar dat is slechts een formaliteit. De openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes wordt gesteund door bijna de hele IJslandse bevolking.

De protestantse kerken van het land hebben nog geen besluit genomen inzake het homohuwelijk. De kerwet stelt wel dat dominees vrij zijn huwelijken van homo's en lesbiennes te sluiten, maar daar niet toe verplicht kunnen worden.

Met de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes is IJsland het negende land ter wereld waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen deze landen zijn:, (in volgorde van openstelling) Nederland, Belgié, Spanje? Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden en Portugal. In Latijns Amerika stelde Mexico Stad in 2008 als eerste en enige het huwelijk open voor homo's en lesbiennes. In de Verenigde Staten kan het enkel in Massachusetts, Californië, Vermont en New Hampshire.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 14 June, 2010 en 4373 keer gelezen.Reageer op dit bericht: