VS: Einde verbod holebi's in het legerVerenigde Staten: De regering Obama en wetsdeskundigen van het Amerikaanse Congres hebben een compromis bereikt over het beŽindigen van het Don't ask, don'tell beleid in het Amerikaanse leger. President Obama beloofde bij het aantreden van zijn presidentschap de wet af te schaffen en heeft dus bij deze woord gehouden.

Hiermee komt er een einde aan het beleid dat jarenlang homos en lesbiennes uitsloot openlijk in het Amerikaanse leger te dienen. Wanneer de homoseksuele geaardheid van een militair uitkwam werden ze ontslagen, ruim 13.500 Amerikanen verloren op deze manier hun baan in het leger.

Er zit wel nog een addertje onder het gras, de maatregel gaat niet meteen in. Eerst gaat men de resultaten evalueren van een uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van het toelaten van homos en lesbiennes in het leger. Daarbij gaat men onder andere kijken en praten met andere NAVO-lidstaten waar homos wel welkom zijn in het leger. Daarnaast worden ook onder andere legerfunctionarissen betrokken, hun gezinnen en defensie-medewerkers van andere NAVO-landen. Het onderzoek zou begin december moeten worden afgerond.

Nog deze week zal het Huis van Afgevaardigden zich over het compromis uitspreken. De DADT wet werd in 1993 onder Bill Clinton ingevoerd. Men verwacht dat van de 13.500 militairen die sinds toen zijn ontslagen, toen hun seksuele geaardheid uitkwam, een schadeclaim-procedure zullen aanspannen tegen de Amerikaanse staat wanneer de nieuwe wet van kracht gaat.

Eerder kon je bij ons lezen:
Hoogste Amerikaanse militair wil homoís openlijk in het leger.
Obama maakt nieuwe beloften tegenover homo en lesbi soldaten.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 26 May, 2010 en 3081 keer gelezen.Reageer op dit bericht: