Jean-Jacques De Gucht wil meemoederschap bij lesbische koppels realiseren.Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht heeft een wetsvoorstel ingediend dat het moet mogelijk maken dat in een lesbisch koppel de partner van de moeder meemoeder kan worden. De aanvaarding van het meemoederschap moet worden vastgelegd in een akte van aanvaarding van het meemoederschap.

Op heden moet de partner van een lesbische moeder het kind adopteren om juridisch volwaardig als meemoeder te worden beschouwd. Maar omwille van biologische en juridische redenen beperkt het wetsvoorstel zich tot lesbische vrouwen die getrouwd zijn, wettelijk samenwonen of minstens drie jaar feitelijk samenwonen. Net zoals bij een heteroseksueel koppel geldt het principe dat de moeder steeds vaststaat.

Dat wil zeggen dat er bij een lesbisch koppel in tegenstelling tot een normale adoptieprocedure geen afstammingsband juridisch moet worden doorgeknipt. Het aanvaarden van het meemoederschap houdt een volwaardig ouderschap in, alsof er een natuurlijke afstamming zou bestaan tussen meemoeder en kind.

Het nieuwe wetsvoorstel bepaalt dat voor het aanvaarden van het meemoederschap de biologische moeder - tenzij het kind meerderjarig is -, de toekomstige moeder en het kind of zijn vertegenwoordiger zich moeten aanmelden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Indien het kind twaalf jaar is of ouder, moet het ook toestemming geven. De tekst voorziet ook een procedure wanneer de biologische moeder zelf niet in staat is haar uitdrukkelijke wil te geven, omdat ze bijvoorbeeld in coma is geraakt

Eerder kon je bij ons lezen:
Lesbisch ouderschap in Belgie, een gesprek met Nele en Sophie.
Studie over hetero, homo, lesbi en eenoudergezinnen.
Open Vld senator komt op voor holebi's in Oeganda.
Amerika: 22 jaar lang onderzoek naar lesbisch ouderschap, de resultaten.


Bron: meterotime.be

Dit bericht is gepost op 06 December, 2009 en 7577 keer gelezen.Reageer op dit bericht: