Het Google-jaar van Yasmine, en populaire zoektermen google Vlaanderen.Google heeft opnieuw zijn Zeitgeist bekendgemaakt: een onderzoek naar de zoektermen die het afgelopen jaar het meest werden ingetikt in de zoekbalk. Voor Vlaanderen is het meest gezochte woord Yasmine.

Door die zoektermen te analyseren legt Google jaarlijks een aantal trends bloot. Speciaal voor De Standaard vergeleek Google een aantal Vlaamse zoektermen. Daaruit zijn opvallende conclusies te trekken.

Pukkelpop is populairder dan Rock Werchter en Graspop.En meer Vlaamse surfers willen iets weten over Jan Fabre dan over ver Luc Tuymans of Wim Delvoye, en zijn telenovelles, Mijn restaurant' en Temptation Island' populairder dan kwaliteitsdrama als De Smaak van De Keyser'.

In Vlaanderen sloeg de dood van Yasmine in als een bom. Geen wonder dus dat zij de meest gegooglede televisie persoonlijkheid van Vlaanderen is. Ze wordt gevolgd door Bart Peeters en in de categorie muziek staat ze op twee, vlak na de super populaire meiden van K3.

Opvallende resultaten in de categorie Tv-persoonlijkheden', waar vrouwen de lijst domineren. In de top tien staan Lien Van de Kelder (3), Ann Van Elsen (4), Marie Vinck (5), Maaike Neuville (7), Veerle Baetens (8). Toevallig vrouwen die wel eens wat bloot tonen? Evi Hanssen, die nochtans naakt ging voor een reclamespot van Telenet, haalt de top tien net niet. Stan Van Samang, die hetzelfde deed, net wel. Geen spoor van Matthias Schoenaerts, Erik Van Looy of Koen De Bouw in de lijst.

Zowel in de categorie muziek' als
tickets' valt op dat het de grote blockbusters zijn die scoren. U wilde in 2009 liefst tickets voor U2, Michael Jackson, Pukkelpop dat het beter doet dan Rock Werchter en de verrassende nieuwkomer Tomorrowland. Madonna staat op zes, Alex Agnew op tien. (Een heel ander beeld in Wallonië overigens, waar I Love Techno het populairst is en waar Werchter (op 4) boven Pukkelpop gekozen wordt. Roland Garros en Standard Luik blijken ook typisch Waalse publiekstrekkers.)

In de categorie Muziek' kiest de Vlaming voor de populaire K3, Clouseau, Milk Inc. en Natalia, eerder dan voor de alternatieve dEUS (10), Lady Linn (12) of de nieuweling Customs (13).

Bij de tv-programma's zijn een aantal verrassingen te noteren. Geen Boer zkt. vrouw, De beste hobbykok van Vlaanderen, Code 37 of de kwaliteitsreeks De Smaak van De Keyser in de top tien. Wel programma's als David, Temptation island, Mercator en Mijn restaurant, die een jong publiek aantrekken, spraakmakend zijn of aanzetten tot interactiviteit.

Het is ook de waan van de dag die regeert op Google. Dat valt op bij de kunstenaars, waar schilders als Rubens of Bruegel de top tien niet halen. René Magritte haalt de lijst omdat zijn museum opende in Brussel en James Ensor omdat hij volgend jaar wordt herdacht. Paul Delvaux blijft dan weer populair bij surfende verzamelaars.

De zoektermen die Google vergeleek, werden hen door ons (de standaard) aangereikt. Dit is dus geen absolute' lijst.


Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 02 December, 2009 en 3073 keer gelezen.Reageer op dit bericht: