Open Vld wil meer aandacht rond toename hiv bij holebi's.Toename hiv bij holebiís vereist gerichte preventie via internet.

Vlaams parlementslid Margriet Hermans (Open Vld) is zeer verontrust over de verdere toename van het aantal nieuwe gevallen van HIV bij holebiís. Deze trend is reeds jaren gaande, aldus Hermans. Tussen 1997 en 2004 was het aantal infecties waarvoor homo- of biseksuele overdracht werd gerapporteerd reeds verdubbeld van 100 naar 195 gevallen. Deze morgen bleek uit de nieuwe cijfers vanwege Volksgezondheid dat deze tendens zich verder doorzet, aldus Hermans.

Onderzoek vanwege het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid wijst uit dat de stijging grotendeels te wijten is aan het feit dat de angst voor aids is afgenomen en onveilig vrijgedrag dus toeneemt.

Uit de laatste cijfers inzake nieuwe gediagnosticeerde HIV-patiŽnten blijkt duidelijk dat er sprake is van Aids-moeheid, aldus Margriet Hermans: ďDoor de nieuwe cocktails van medicamenten, die echt wel werken, gaan velen aids als een chronische ziekte beschouwen en weer onveilig vrijen. Af en toe is er inderdaad goed nieuws over de behandeling, maar het blijft wel een potentieel dodelijke ziekte en de medicatie veroorzaakt ernstige nevenwerkingen.Ē.

De gemiddelde leeftijd van de mannen blijkt bij de diagnose te schommelen rond 37 - 38 jaar. Als we incalculeren dat men een aantal jaar rondloopt zonder met HIV gediagnosticeerd te zijn geweest, dan bevindt men zich op de leeftijd van overdracht vaak in de leeftijdscategorie van de dertigers. Die leeftijdsgroep bereik je niet door enkel flyers en condooms uit te delen op holebifuiven, aldus Margriet Hermans.

Margriet Hermans hoopt dan ook dat de volgende Vlaamse minister van Welzijn samen met Sensoa nog meer inspeelt op de jonge holebiís wat betreft hiv-preventie.

De huidige Vlaamse voorlichtingscampagnes spelen onvoldoende in op de generatie Y. Jonge holebiís daten meer en meer op het internet. De overheid moet hierop inspelen.

Meer concreet stelt zij voor om actief aanwezig te zijn op het internet. De eerste schuchtere stappen werden gezet via www.mannenseks.be, doch we moeten een stap verder durven gaan en preventieboodschappen plaatsen op de chat en dating sites.

Op de 16 internationale Aidsconferentie in Toronto werd het succesvolle voorbeeld van een project in Boston voorgesteld waarbij op chat sites een anonieme verwittigingmodule is voorzien, waarbij de chatters die geslachtsziekte hadden opgelopen dit anoniem konden melden aan hun voormalige partners. Uit diverse studies blijkt immers dat het internet tevens drempelverlagend werkt voor HIV positieve holebiís om hun status aan te geven.

Een ander voorbeeld is het versturen van HIV e-cards. Een Britse webstek verspreid elektronische kunstwerken rond HIV, die werden opgesteld door HIV positieve artiesten.

Magriet Hermans pleit aldus resoluut voor hiv-preventie op maat van de nieuwe internetgeneratie.

Margriet Hermans (Open Vld)

Eerder kon je bij ons lezen:
Aantal HIV-patiŽnten in BelgiŽ op historisch hoogtepunt.


Bron: E-mail aan holebi.info van open vld.

Dit bericht is gepost op 02 June, 2009 en 2849 keer gelezen.Reageer op dit bericht: