Homo en biseksuele jongens en mannen laat je vaccineren.Sensoa zet homomannen aan zich te laten vaccineren voor hepatitis B

Begin deze maand lanceerde Sensoa een nieuwe campagne voor homomannen. De inzet is de Vlaamse homomannen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren voor hepatitis B. Hepatitis B is een veelvoorkomende soa onder homomannen die ernstige schade kan aanrichten aan de lever.

Hepatitis B is een ernstige soa die onder homomannen vrij veel voorkomt. Nochtans kan je je perfect beschermen tegen een hepatitis B-infectie. Met een vaccin. Met een nieuwe campagne wil Sensoa de Vlaamse homomannen die nog niet gevaccineerd zijn overtuigen om dit alsnog te doen.

Jaarlijks raken relatief veel homomannen besmet met hepatitis B, een seksueel overdraagbaar virus dat een ontsteking aan de lever kan veroorzaken. Je kan ervan genezen met veel rust en een vet-, alchohol- en drugsvrij dieet, maar bij een klein percentage geïnfecteerden slaagt het lichaam er niet in het virus te overwinnen. Zij worden chronische dragers van het virus, wat op lange termijn kan dat leiden tot levercirrose of leverkanker.

Hepatitis B is dus een vrij ernstige aandoening, en bovendien heel gemakkelijk over te dragen. Besmetting is mogelijk via bloed, sperma, voorvocht en – als daar bloed in zit – ook via speeksel. Homomannen kunnen het oplopen door anale en orale seks zonder condoom, maar ook door oppervlakkig contact tussen penis en anus (droogneuken) en het gezamenlijk gebruik van seksspeelgoed bijvoorbeeld. De enige manier om je er afdoende tegen te beschermen is je te laten vaccineren.

Volgens recent onderzoek (FAQit, 2008) zou 57 procent van de Vlaamse homomannen al gevaccineerd zijn tegen hepatitis B. Dit is een goed cijfer - zelfs Nederland, waar homomannen zich gratis kunnen laten vaccineren tegen hepatitis B, haalt dat cijfer niet - maar het kan nog beter. Sensoa wil alle Vlaamse homomannen gevaccineerd zien tegen hepatitis B, en lanceerde daarom begin april een vaccinatiecampagne.

Die campagne wijst homomannen op het bestaan van het vaccin en op de voordelen ervan. De affiches en infokaartjes die daarvoor ontwikkeld werden, worden momenteel verspreid in de homohoreca en op holebifuiven. De homopers (off- en online) werd bereid gevonden om redactionele aandacht te besteden aan hepatitis B en de mogelijkheid tot vaccinatie.

In april hervat Helpcenter-ITG haar project Testen Op Locatie, waarbij medische teams mannen in een gay fetisj-club en een homosauna in en om Antwerpen een gratis hiv- en soa-test aanbieden. Ditmaal zal het Helpcenter behalve de tests ook gratis het eerste van de drie vaccinaties voor hepatitis B aanbieden.

Meer info over hepatitis B en het vaccin: Klik hier

Recente SOA cijfers homo mannen: Klik hier (in pdf format).

Mee praten over veilig vrijen en seks: Klik hier


Bron: email aan holebi.info van sensoa.be (volledige overname artikel)

Dit bericht is gepost op 15 April, 2009 en 3475 keer gelezen.Reageer op dit bericht: