Homofobie in Afrika zorgt voor HIV verspreiding.Kameroen. De aanhoudende en toenemende uitbarstingen van geweld tegenover de holebi gemeenschap in Afrika zet alle inspanningen die gedaan werden om HIV in te dijken, op het spel. De Afrikaanse holebi gemeenschap is extreem kwetsbaar wanneer het over HIV gaat.

38 van de 53 Afrikaanse landen bezien homoseksualiteit als een strafbaar feit waarop zelfs gevangenisstraffen staan. In 2007 werden in Kameroen 11 mannen in de gevangenis gezet omwille van homoseksuele activiteiten. Door een gebrek aan verzorging stierf ťťn van hen aan HIV/Aids infectie, enkele dagen nadat hij werd vrijgelaten.

De criminalisering van homoseksualiteit zorgt ervoor dat homoís hun leven verborgen houden en ontlopen daardoor de nodige voorlichting, verzorging en middelen ter voorkoming van HIV. Infecties worden doorgegeven of mensen die weten dat ze HIV positief zijn, stoppen hun behandeling om niet moeten uit te komen voor hun homoseksualiteit. Het recht op medische verzorging is een fabeltje. Holebiís worden regelmatig wandelen gestuurd en dus verzorging geweigerd.

Elke campagne die de bedoeling heeft holebiís te informeren over HIV verspreiding en voorkoming, mist zijn kansen omdat holebiís worden opgejaagd of worden gevangen genomen. Holebiís worden dikwijls verkeerd geÔnformeerd en krijgen zelfs te horen dat er bij anale penetratie geen risico op overdracht van het virus is.

Eťn van de grote problemen is dat homoís dikwijls geen toegang hebben op een degelijk glijmiddel. Ze gebruiken boter of olie in de plaats, wat de condoom beschadigt.

Doordat homoís in het geheim moeten leven, brengen ze grotere risicoís mee dan wanneer ze openlijk homo konden zijn. Nu gaan verschillende van hen af en toe met een vrouw slapen of huwen zelfs, om uit de isolatie te treden. Hierdoor besmetten ze ook vrouwen.

Wanneer Afrika homoís blijft dwingen om in het geheim te leven, zal de strijd tegen aids niet effectief zijn, niet slagen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Holebiís en transgenders worden niet behandeld voor aids in Oeganda.

Bron: Holebi.info en Irin Africa

Dit bericht is gepost op 25 July, 2008 en 2088 keer gelezen.Reageer op dit bericht: