Holebifederatie wil aandacht voor holebi's in asielbeleid.Holebifederatie Persbericht:

De Holebifederatie vraagt meer aandacht voor vervolging van holebi's in landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Deze vraag is actueel met het verhaal van Mehdi Kazemi. Deze jonge Iraanse homo ging in 2004 in het Verenigd Koninkrijk studeren. Daar kreeg hij te horen dat zijn vriend in Iran geëxecuteerd werd. Nu wil hij politiek asiel omdat hem hetzelfde lot wacht. De jongen ving bot in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland.

De Holebifederatie, die steeds vaker met de asielproblematiek in aanraking komt, wil dat de autoriteiten van Europese landen homoseksualiteit duidelijk erkennen als reden om politiek asiel te vragen. Dit heeft de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Holebifederatie beslist.

Steeds vaker krijgen wij vragen van buitenlandse holebi's die in ons land asiel willen aanvragen. Soms staan ze plots voor onze deur en willen ze dringende hulp, zegt Yves Aerts. Wij werken samen met de Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's (WISH) die op dat vlak veel expertise in huis heeft. Zij werken op hun beurt samen met juristen die van asiel hun specialiteit hebben gemaakt.

WISH gaat samen met een deskundige na of de persoon die zich aanmeldt, wel degelijk homo is. In een aantal gesprekken wordt het verhaal van de asielvrager getoetst. Het certificaat dat overhandigd wordt als de deskundige beslist dat de homoseksualiteit van de betrokkene waarachtig is, werd in het verleden al succesvol gebruikt in asieldossiers.

De Holebifederatie vraagt meer duidelijkheid en meer aandacht van de Europese politici als het gaat over homoseksualiteit als grond voor een asielaanvraag.

De regels over politiek asiel omwille van vervolging voor de geaardheid, zijn ofwel onbestaande ofwel onduidelijk. Daar moet verandering in komen. Het werk dat WISH doet om asielzoekers te helpen is nuttig en kwaliteitsvol, maar niet enkel de taak van vrijwilligers, zegt Yves Aerts. Wij vragen een duidelijk asielbeleid met expliciete aandacht voor homoseksualiteit als grond voor politiek asiel.

Meer info over WISH: Klik hier


15.03.08
Bron: volledige overname van www.holebifederatie.be

Dit bericht is gepost op 15 March, 2008 en 1977 keer gelezen.Reageer op dit bericht: