Nieuwe werkwijze schoolinspectie in nadeel van holebi's.Nederland: De nodige aandacht voor discriminatie van holebi's op school gaat verloren door de nieuwe voorgestelde werkwijze van de onderwijsinspectie in Nederland. Deze gaat eveneens ten koste van het schoolklimaat in het algemeen.

Dat zei de directeur van Empowerment Lifestyle Services, kenniscentrum seksuele diversiteit in het onderwijs, Peter Dankmijer (foto), als reactie op de controversie die in het Nederlandse parlement is ontstaan over die nieuwe werkwijze.

De Nederlandse Tweede Kamer is het niet eens met de voorgestelde nieuwe manier van controle van scholen door de Inspectie voor het Onderwijs.

In de voorgestelde werkwijze zouden zwakkere scholen meer aandacht krijgen ten koste van zogenaamde sterkere scholen. En in plaats van dat schooldirecteuren zullen voortaan schoolbesturen moeten aantonen dat het onderwijs op orde is. En dat op scholen waar er een probleem is het toezicht zal worden verscherpt. De inspectie zou dan pas in actie komen wanneer er sprake is van risico's of na signalen van ouders, media of docenten.

Volgens Empowerment gaf inspectie de afgelopen jaren naast aandacht voor harde schoolprestaties, meer aandacht aan het schoolklimaat. Omdat het minder eenvoudig is om een schoolklimaat te meten, heeft dit voor veel hoofdbrekers gezorgd. Scholen hangen hun vuile was op dit punt nu eenmaal niet graag buiten.

Het is vooral duidelijk wanneer het gaat om pesten en (holebi)discriminatie. De inspectie ontwikkelde hiervoor in 2003 in samenwerking met het Empowerment Lifestyle Services enkele richtlijnen. Tijdens onderhandelings gespreken bleek dat het niet makkelijk is om de vragen over omgangsvormen, laat staan homoseksualiteit, te stellen of er een onderbouwd antwoord op te krijgen is.

De meeste schooldirecties denken dat er geen (holebi)discriminatie voor komt op hun school, en de signalen daar over ontgaan hen dan ook meestal helemaal. Dat blijkt uit de scholenbegeleiding van Empowerment.

"Discriminatie van homo's en lesbiennes, alsook minder andere fraaie omgangsvormen, komen ook voor op de zogenaamde sterkere scholen. De nieuwe eisen aan de inspectie zullen een afstandelijke en technocratische werkwijze tot gevolg hebben. Hierbij zal de ingezette aandacht van de inspectie op omgangsvormen, de kwaliteit van het schoolklimaat en radicalisering verwaarloosd worden. Want deze aspecten zijn slechts te inspecteren door te gaan observeren. Bovendien zijn ze te belangrijk om er alleen aandacht aan te besteden als de zaak escaleert en er signalen komen vanuit de ouders en de media", aldus Dankmeijer.

2007

Dit bericht is gepost op 04 September, 2007 en 2235 keer gelezen.Reageer op dit bericht: