Bijna helft van homo- en biseksuele mannen ooit seksueel misbruikt.Volgens een nieuw onderzoek is bijna de helft van de homo- en biseksuele mannen ooit seksueel misbruikt. SurvivorsUK, een liefdadigheidsinstelling die mannen en niet-binaire mensen ondersteunt die te maken hebben gehad met aanranding, bevroeg homo- en biseksuele mannen of ze ooit "iets hebben meegemaakt dat je zou omschrijven als aanranding".

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van SurvivorsUK en is in augustus 2020 uitgevoerd door een extern opiniepeiling- en marketingonderzoeksbureau via een online panel. De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij eerdere gelijkaardige onderzoeken met een soortgelijke uitkomt, inclusief onder lesbische en biseksuele vrouwen en transgender+ personen.

Cijfers
Ongeveer 45 procent van de respondenten zei dat ze seksueel waren misbruikt, waarbij degenen in de leeftijd van 18-34 jaar het meest waarschijnlijk seksueel misbruik hebben meegemaakt. Met name 37 procent van degenen die seksueel waren misbruikt, zei dat ze het gevoel hadden dat ze daarna met niemand over hun ervaring konden praten. Meer dan een derde van de overlevenden van seksueel geweld werd het doelwit in een bar of pub.

Amper aangifte
Hoewel een aanzienlijk aantal homo- en biseksuele mannen te maken heeft gehad met aanranding, heeft slechts een klein aantal hiervan aangifte gedaan bij de politie, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts 14 procent deed aangifte van seksueel geweld bij wetshandhavingsinstanties. Bijna een derde van degenen die hun aanranding bij de politie meldden, zei dat ze zich "niet geloofd" voelden of dat hun klacht niet serieus werd genomen. Jongere mensen en mensen die in Londen wonen, voelen zich meer op hun gemak bij het melden van hun aanranding bij de politie.

Delen intieme foto's zonder toestemming
Uit het onderzoek bleek ook dat een kwart van de homo- en biseksuele mannen dat een intieme foto van hen zonder hun toestemming met een derde partij was gedeeld, terwijl 50 procent zei dat ze "op een seksuele of intieme manier" waren aangeraakt zonder hun toestemming.

Eigen partner
Ook kwam uit het onderzoek naar boven dat een op de vijf respondenten (19 procent) aangaf dat een seksuele partner een condoom had verwijderd zonder dat ze het wisten en zonder hun toestemming tijdens seks, terwijl 28 procent zei dat ze seks hadden terwijl ze geen toestemming konden geven vanwege drugs of alcohol.

Eigen gemeenschap minimaliseert vaak
Bijna een derde van de homo- en biseksuele mannen zei dat de holebi & transgender+ gemeenschap de overlevenden van seksueel geweld in grote lijnen steunt (32 procent), maar 12 procent zei dat "slachtofferbeschuldiging" een probleem was binnen de LGBT+ gemeenschap. Bovendien zei 15 procent dat normalisering van seksueel geweld onder holebi en transgender personen een probleem was, terwijl 19 procent de aandacht vestigde op de prevalentie van 'fetisjisering' in de gemeenschap.

Lees ook
Seksueel geweld in Belgie, ook holebi's & trans+ slachtoffer (juni 2021)
Oproep einde maken aan seksuele intimidatie binnen homo gemeenschap in Nederland (2020)
Over Vlaamse holebi & transgender jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag (2019)
2 jaar na #MeToo - holebi's & transgenders vaker last van seksueel grensoverschrijdend gedrag (2019)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - juli 2021.

Dit bericht is gepost op 23 July, 2021 en 412 keer gelezen.