TRICHOMONIASISTRICHOMONIASIS

Trichomoniasis is een geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis en verkregen kan worden door seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek Het is een van de veelvoorkomende geslachtsziektes. Vaak komt trichomoniasis voor in combinatie met gonorroe en chlamydia. Trichomoniasis geeft heel vaak geen klachten en het duurt soms jaren voordat de ontstekingen zich voordoen. Wie geen ziekteverschijnselen heeft en toch besmet is, kan iemand anders hiermee wel besmetten, dus altijd veilig vrijen.

TRICHOMONIASIS BIJ VROUWEN

Bij vrouwen zijn de symptomen hevige jeuk aan de vagina, een schuimende groengele urine met vieze geur en pijn aan de schaamlippen.
Infecties aan de eileiders. Ontstekingen bevinden zich in de vagina of in de plasbuis, vrouwen hebben vaker last van trichomoniasis dan mannen.
De ziekteverschijnselen van trichomoniasis kunnen bij vrouwen al enkele uren na de besmetting optreden, maar ze kunnen ook een paar maanden/jaar uitblijven. De ziekteverschijnselen zijn: een wit schuimende afscheiding die stinkt (kan ook geelgroen zijn), een blaasontsteking en een rode vagina en ook kunnen de schaamlippen geïrriteerd zijn waardoor plassen pijnlijk kan zijn. Als een vrouw hier te lang niets aan laat doen dan kunnen de ontstekingen overslaan naar de eierstokken, en waarschijnlijk tot onvruchtbaarheid leiden.

TRICHOMONIASIS BIJ MANNEN

De symptomen bij mannen zijn hevige jeuk aan de penis en urine met een vieze geur.
Infecties aan de prostaat, bijballen en urineleiders.
Bij mannen zijn de ziekteverschijnselen van trichomoniasis minder duidelijk dan bij vrouwen, ook kunnen deze uitblijven. De ziekteverschijnselen bij mannen zijn: een rode eikel, er kan een vieze afscheiding ontstaan die onaangenaam ruikt en het kan een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken. Voor mannen is het aangewezen om bij deze verschijnselen naar de dokter te gaan. Als een man hier te lang mee wacht en is besmet, kan de ontsteking overslaan op de prostaat of bijballen wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

BEHANDELING

Tijdens de behandeling mag men geen alcohol nuttigen. Het is ook aangeraden tijdens de behandeling geen seksueel contact te hebben om verdere besmetting te vermijden. Omdat het een seksueel overdraagbare ziekte betreft, is het in het algemeen nodig dat de partner ook wordt behandeld.

Trichomoniasis is te genezen. Microscopisch onderzoek van urine, vaginavocht of vocht uit de prostaat kan de infectie aantonen. Meestal onderzoekt de arts ook of de patiënt andere geslachtziektes heeft. Bij besmetting krijgt de patiënt een behandeling met een eenmalige dosis antibiotica.

Behandeling vrouwen:
De behandeling bestaat uit een zetpil die in de vagina wordt aangebracht en als een normale zetpil, of uit een stel gewone pillen die men moet inslikken. De antibiotica zorgt ervoor dat de Trichomonas vaginalis parasiet gedood wordt.

NUTTIGE LINKS
- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) => Klik hier
- Website MannenSeks (Gay site van Sensoa) => Klik hier
- Website Leven met Hiv (nevensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Alles over Seks (Jongerensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Zanzu (Voor anderstaligen (migranten) mijn lichaam in woord en beeld) => Klik hier

Terug naar SOA'S EN HIV ==> Klik hier


Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 06 October, 2020 en 213 keer gelezen.Reageer op dit bericht: