SYFILISSYFILIS:

Syfilis is een ernstige soa (seksueel overdraagbare aandoening). Als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie.

Syfilis verloopt in drie stadia met elk specifieke symptomen.

- Het eerste stadium begint één tot vier weken na de besmetting. Op de plaats van de besmetting verschijnt een pijnloos zweertje met een harde rand of bodem, de harde sjanker. Dit gaat gepaard met een zwelling van de lymfeklieren. Het zweertje kan over het ganse lichaam voorkomen.

- Zeven tot tien weken na de besmetting komt syfilis in het tweede stadium. Symptomen zijn huiduitslag, meestal in de vorm van rose-rode, niet-jeukende vlekjes, haaruitval, vlakke of wratachtige afwijkingen op huid of slijmvliezen. Ook koorts, hoofd- en botpijnen en vaak een algemene lymfeklierzwelling zijn mogelijk.

- Na enkele weken of maanden verdwijnen de symptomen en komt de ziekte in de derde en latente fase. Zonder behandeling kan de ziekte jaren symptoomloos blijven voortbestaan. In ongeveer 30% van de onbehandelde gevallen ontstaan evenwel beschadigingen van hart en bloedvaten of het centrale zenuwstelsel.

Mogelijke gevolgen bij mannen en vrouwen:

Als je tijdens de eerste twee stadia van syfilis niet bent behandeld, kom je in het ’zogenaamde’ sluimerstadium. De bacteriën zijn nog steeds in het lichaam aanwezig zonder dat je er iets van hoeft te merken. Het eerste jaar en mogelijk ook het tweede jaar kan je de ziekte wel doorgeven aan anderen. In dit stadium is de ziekte alleen met bloedonderzoek aan te tonen. Later, vaak na jaren, kunnen verschillende organen beschadigd raken: het hart en de aorta (vaatverandering), de hersenen (geestelijke achteruitgang), het ruggenmerg (waardoor verlammingsverschijnselen kunnen optreden) en de botten (ontsteking). Iemand kan dan pas ontdekken ooit besmet te zijn geraakt zonder dat er eerder duidelijke tekenen van besmetting waren. Dat risico is nu kleiner dan toen er nog geen goede antibiotica waren, omdat veel mensen wel eens een antibioticum kuur krijgen (voor iets anders dan syfilis), waardoor ook (bij toeval) de syfilis bacterie gedood wordt.

BEHANDELING:

Syfilis is te genezen met penicilline-injecties. Nacontrole is nodig. Het is belangrijk om na te gaan met wie je sinds de infectie seksueel contact hebt gehad. Als de infectie in het sluimerstadium is en er waren vooraf geen duidelijke klachten, is het in ieder geval van belang dat je eventuele vaste partner en eventueel ook je kinderen worden onderzocht. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je, dat jij en je partner elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom.

NUTTIGE LINKS
- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) => Klik hier
- Website MannenSeks (Gay site van Sensoa) => Klik hier
- Website Leven met Hiv (nevensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Alles over Seks (Jongerensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Zanzu (Voor anderstaligen (migranten) mijn lichaam in woord en beeld) => Klik hier

Terug naar SOA'S EN HIV ==> Klik hier


Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 06 October, 2020 en 252 keer gelezen.Reageer op dit bericht: