SCHAAMLUIS
SCHAAMLUIS:

Schaamluizen of platjes zijn zeer vervelende maar ongevaarlijke parasieten. Ze worden doorgegeven door lichamelijk contact, het delen van besmette kleding, beddengoed, handdoeken en washandjes. De schaamluis leeft van menselijk bloed en bevinden zich vooral op alle behaarde delen van het menselijk lichaam, maar niet in het hoofdhaar.

Schaamluis is eenvoudig zelf vast te stellen: op de schaamharen zijn puntjes te zien. Dat zijn de eitjes of neten van de luis. De luizen zelf zijn ook goed te zien. Vaak bewegen ze door het schaamhaar en zien eruit als kleine spinnetjes (1-3 mm). De luizen leven van menselijk bloed, waardoor ze vlekjes van rode of bruine ontlasting achterlaten in het ondergoed. Op de huid laten de beten van de luis grijsblauwe plekjes achter. Door het krabben kan de huid rood en geïrriteerd raken. Als er daarbij wondjes ontstaan kan dit huidinfecties tot gevolg hebben.

BEHANDELING:

Een besmetting met schaamluis is snel en goed te behandelen met lotions of crèmes. Daarnaast dienen beddengoed, handdoeken en kleren gewassen te worden. Als je schaamluis opliep door seks is het verstandig om ook onderzoek naar andere soa's te laten doen.

- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) => Klik hier
- Website MannenSeks (Gay site van Sensoa) => Klik hier
- Website Leven met Hiv (nevensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Alles over Seks (Jongerensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Zanzu (Voor anderstaligen (migranten) mijn lichaam in woord en beeld) => Klik hier


Terug naar SOA'S EN HIV ==> Klik hier


Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 06 October, 2020 en 196 keer gelezen.Reageer op dit bericht: