HERPES GENITALIS
HERPES GENITALIS:

Herpes wordt veroorzaakt door een virus dat voor een pijnlijke infectie van de huid en slijmvliezen zorgt in en rond de geslachtsdelen. Het wordt overgedragen door seksueel contact maar het is ook mogelijk dat je het virus overdraagt via vingers naar een ander deel van het lichaam, zoals de ogen, of naar een partner. Herpes is niet te genezen, maar de klachten en verschijnselen van herpes kunnen worden behandeld.

KLACHTEN MANNEN EN VROUWEN:

Een irriterend, branderig gevoel op de plaats van besmetting, waarna er blaasjes ontstaan, die op hun beurt openspringen tot kleine, soms pijnlijke, wondjes. Soms doen de lymfeklieren in de lies pijn en zijn ze opgezet. Men kan jeuk voelen of pijn bij het plassen. Op de wondjes verschijnen korstjes, die nadien afvallen. De eerste klachten komen na ongeveer een week na de infectie te voorschijn met jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel tot gevolg. Een of twee dagen later worden blaasjes of zweertjes zichtbaar.

MANNEN en Herpes:

De blaasjes of zweertjes komen voor op of rond de penis en/of rond de anus. Na anaal contact (kontneuken) met iemand die herpes heeft kan de endeldarm ontstoken raken. Dit gaat soms samen met bloed- of slijmverlies en pijn bij de ontlasting. De blaasjes en zweertjes drogen na ongeveer drie weken weer in en genezen meestal zonder littekens.

VROUWEN en Herpes

De blaasjes of zweertjes komen voor rond de schaamlippen en de ingang van de vagina en/of rond de anus. Vooral vrouwen hebben vaak pijn bij het plassen. De blaasjes en zweertjes drogen na ongeveer drie weken weer in en genezen meestal zonder littekens.

TERUG BESMET:

Als de klachten verdwenen zijn lijkt het alsof je bent genezen. Helaas is dat niet zo. Het virus blijft in het lichaam sluimeren en kan opnieuw blaasjes en zweertjes veroorzaken. Bij sommige mensen komt een herpesaanval elke maand terug bij anderen zelden of nooit meer. Terugkerende aanvallen zijn meestal minder ernstig ze worden vaak veroorzaakt door stress, een verminderd afweersysteem en bij vrouwen vlak voor de mensturatie.

BEHANDELING:

Er bestaat geen geneesmiddel dat het virus uit het lichaam doet verdwijnen. Bij veelvuldige opflakkeringen kan een kuur met een anti-viraal middel een oplossing bieden.

NUTTIGE LINKS
- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) => Klik hier
- Website MannenSeks (Gay site van Sensoa) => Klik hier
- Website Leven met Hiv (nevensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Alles over Seks (Jongerensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Zanzu (Voor anderstaligen (migranten) mijn lichaam in woord en beeld) => Klik hier

Terug naar SOA'S EN HIV ==> Klik hier


Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 06 October, 2020 en 354 keer gelezen.Reageer op dit bericht: