CHLAMYDIA

CHLAMYDIA:

Is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. Soms hebben mensen geen klachen maar toch kunnen ze elkaar dan besmetten. Chlamydia kun je oplopen door seksueel contact. Niet alleen door penetratie (neuken) maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Bij het gebruik van condooms of beflapje is de kans op het oplopen van chlamydia kleiner. Chlamydia is te genezen met een antibioticumkuur, die je zeker moet nemen om inwendige gezondheidsricico's te voorkomen.

MANNEN en Chlamydia:

Meestal merken mannen niet dat ze chlamydia hebben. Soms merken ze het door pijn tijdens het plassen of wat afscheiding uit de penis. Ook jeuk, pijn en slijmerige afscheiding uit de anus komen voor als de infectie door anale seks is opgelopen. Het is mogelijk dat de infectie opstijgt. Daarbij kunnen bacteriën via de plasbuis en zaadleiders terechtkomen in de bijbal wat kan leiden tot een bijbalontsteking met pijn en zwelling aan de balzak, soms is er ook koorts maar niet altijd. Langdurig bestaande chlamydia-infecties kunnen bij de man ook zorgen voor littekens en verklevingen in de plasbuis en zaadleiders.

VROUWEN en Chlamydia:

Meer dan 70 procent van de vrouwen heeft geen klachten waardoor je jarenlang met deze soa kan rondlopen en anderen kan infecteren. Indien er wel klachten zijn gaat dit vooral om vaginale afscheiding of een branderig gevoel tijdens het plassen. Soms is er ook vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door, of bloederige afscheiding tijdens het vrijen of pijn in de onderbuik. Als de infectie in de anus zit kan dat klachten geven als jeuk, pijn of slijmerige afscheiding uit de anus. Zonder behandeling kan de infectie opstijgen naar de baarmoeder en eileiders en ontstaan er eileiderontstekingen die zich kunnen uitbreiden naar de buikholte. Deze kan gepaard gaan met koortS en (hevige) pijn in de onderbuik. Niet onbehandelde chlamydia kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

BEHANDELING:

Er bestaat een eenmalige kuur en een meerdaagse antibioticakuur. Eén week na de behandeling is het besmettingsgevaar voorbij. Bij een chlamydia-infectie in de anus is de behandeling meestal een kuur van één tot drie weken. Na een chlamydia-infectie treedt geen natuurlijke afweer op, er ontstaat dus geen bescherming tegen nieuwe infecties. Chlamydia kan hierdoor gemakkelijk opnieuw worden opgelopen. Het is daarom erg belangrijk dat alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld. Omdat chlamydia veel voorkomt en je het gemakkelijk opnieuw oploopt, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker als iemand wisselende sekspartners heeft.

NUTTIGE LINKS
- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) => Klik hier
- Website MannenSeks (Gay site van Sensoa) => Klik hier
- Website Leven met Hiv (nevensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Alles over Seks (Jongerensite van Sensoa) => Klik hier
- Website Zanzu (Voor anderstaligen mijn lichaam in woord en beeld) => Klik hier

Terug naar SOA'S EN HIV ==> Klik hier

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 06 October, 2020 en 189 keer gelezen.Reageer op dit bericht: