Coming Out / Uit de kast komen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vernieuwde info die eerder werd gepost in 2011 - Update - 2020.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Coming Out (Uit de kast komen).
(Dit wil zeggen ervoor uit komen tegen vrienden en familieleden dat je homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel of transgender bent).In een overwegend heteroseksuele maatschappij is het (nog) niet altijd even makkelijk om er voor uit te komen dat je homo lesbisch biseksueel, panseksueel of transgender bent. Je wil er met iemand over praten maar je bent bang dat je niet aanvaard zal worden. En moet je het eigenlijk wel vertellen? Nee dat moet natuurlijk niet, maar je zal je wel beter voelen wanneer je het wél doet, gedaan met leugentjes om best wil, gedaan met het niet volledig jezelf kunnen zijn. Wanneer iedereen op de hoogte is van je geaardheid voel je een opluchting en sommige ervaren het als een ware bevrijding en velen benoemen de periode nadien zelfs als een tweede pubertijd, vooral wanneer de eerste partner(s) komen.

Wanneer je coming out doen, en moet je dat wel doen?
Dat bepaal jij zelf. Sommigen doen het meteen, anderen wachten maanden of jaren. Daarnaast is het ook niet verplicht om je coming out te doen. Alleen jij bepaald tegen wie je het wel of niet vertelt. Sommigen vertellen het enkel aan vrienden, anderen ook aan ouders, en sommigen blijven in de kast op school of op het werk, en nog anderen blijven altijd en voor iedereen in de kast. Geen enkele van deze keuzes is fout. Maar, bedenk dat als je het dan toch wil vertellen je eerst nadenkt aan wie je het eerst vertelt, sommigen vinden een vriend of vriendin de beste optie anderen vertellen het eerst aan hun ouders of een van de ouders. Geef na de bekendmaking aan de persoon duidelijk te kennen dat je wil dat de persoon in kwestie aan wie je het vertelde het niet door vertelt, indien je dat zo wenst.

Hoe je coming out doen?
Ook hier bepaal jij zelf hoe en wat je vertelt. Wanneer je onzeker bent kan je bijvoorbeeld eerst op zoek gaan naar coming out verhalen van anderen. Of je kan aan andere holebi's of transgenders vragen hoe zij hun coming out hebben gedaan. Wanneer je niet weet hoe je er over moet beginnen kan je bijvoorbeeld beginnen praten over een beroemde / bekende holebi of transgender, en kijken hoe de persoon aan wie je het wil vertellen daar op reageert. Je kan ook een voorbeeld aanhalen uit een film waarin een homo, lesbisch, biseksueel, transgender personage voor kwam. Kortom hoe je het vertelt is je eigen keuze, op YouTube kan je trouwens tal van coming out video's vinden die je kan gebruiken als voorbeeld.

Hoe gaan anderen reageren?
Dat kan je zelden op voorhand voorspellen. Wel is bekend dat een ruime meerderheid van de holebi's en transgenders die uit de kast zijn gekomen nadien vertellen dat ze dachten dat de ander slecht zou reageren maar dat dit uiteindelijk absoluut niet zo was, en dat ze soms weken, maanden, jaren in angst leefden voor niets. Daarnaast wees er ten volle van bewust dat één negatieve reactie op jouw coming out slechts één reactie is, vaak ingegeven door onwetendheid of verlegenheid rond het onderwerp.
Laat je niet ontmoedigen door een eventuele negatieve reactie, besef dat sommige mensen, vooral ouders, tijd nodig hebben om het te verwerken, net zoals jij zelf ooit tijd nodig had om te beseffen dat je homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel of transgender bent. Put vooral moed uit positieve reacties en ga er niet meteen vanuit dat mensen negatief zullen reageren, ook wanneer je iemand bijvoorbeeld moppen hoort vertellen over homo's, want dat wil niet zeggen dat de persoon in kwestie daarom homofobisch is en je niet zal aanvaarden, velen die homo mopjes maken vinden dat onschuldig en bekijken het net zo als mopjes maken over blondjes, en zullen daarom niet meteen negatief reageren op jouw coming out.

Coming out tegenover je ouders / opvoeders
Ouders kunnen soms anders reageren dan je wenst. Weet alvast dat een meerderheid van de ouders positief reageren.
Geef je ouders indien nodig tijd om te wennen, besef ook dat sommige ouders in het begin negatief reageren maar later bijdraaien, bij sommigen gaat dit snel bij anderen duurt het wat langer.

Hoe omgaan met negatieve reacties
Het is bij een negatieve reactie vooral belangrijk dat je laat zien dat je gelukkig bent, want ouders reageren soms negatief omdat ze bang zijn dat jij een ongelukkig leven tegemoet gaat. Ook kan het zijn dat je ouders van mening zijn dat je te jong bent om al te weten of je homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel of transgender bent, opnieuw is het dan aan jou om te tonen dat je wel degelijk weet wat je wil, waarbij je kan aanhalen dat best veel mensen op jonge en zelfs heel jonge leeftijd al weten dat ze holebi of transgender zijn.

Ook een mogelijkheid dat ouders of anderen negatief reageren is wanneer jij op het moment van je coming out in een hetero huwelijk met of zonder kinderen zit. Want het kan gebeuren dat je pas op latere leeftijd ontdekt wie je bent, of dat je pas op latere leeftijd plots verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Laat je ouders of anderen ook dan weten dat je gelukkiger bent wanneer je jezelf bent dan te blijven zitten in een relatie waarin jij niet jezelf bent. Ga er niet meteen vanuit dat je ouders of anderen in deze situatie altijd slecht zullen reageren, geef ze tijd om te wennen, geef ze tijd om te zien dat jij gelukkig bent.

Wat als iemand je nooit wil aanvaarden?
Helaas is daar weinig aan te doen. Je kan blijven hopen dat ze van idee veranderen.
Wanneer iemand jou echt overtuigt niet aanvaard moet je soms drastische maatregelen nemen om jezelf te beschermen en te kiezen voor je eigen geluk, dat is vooral moeilijk tegenover je ouders / opvoeders, vooral wanneer je nog bij hen inwoont. Indien je er toe instaat bent kan je besluiten uit huis te gaan, soms door alleen te gaan wonen, soms door met je partner te gaan samen wonen. Besef daarbij dat het zelfs na vele jaren mogelijk is dat je ouders nog bijdraaien. Wanneer vrienden negatief reageren kan je ze eerst wat tijd geven, wanneer ze niet bij draaien moet je kiezen voor jezelf en hen uit je leven verbannen. Omring je zoveel mogelijk met positieve mensen die jou aanvaarden zoals je bent. En wanneer je in een situatie zit waarbij je ouders jou niet of nooit zullen aanvaarden, besef dan dat je (jammer genoeg) niet de enige bent.

Wanneer je bijvoorbeeld van allochtone afkomst bent, en je ouders willen je nooit aanvaarden, weet dan dat er een organisatie bestaat van en voor holebi's en transgenders met allochtone roots genaamd Merhaba, bezoek dan zeker eens hun website => Klik hier

Succes met je coming out.

Terug naar rubriek: Ben ik Holebi, Trans+ ? en Seks handleiding, Uit de kast, Wetgeving ==> Klik hier


Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 October, 2020 en 318 keer gelezen.Reageer op dit bericht: