Biseksueel - Panseksueel

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vernieuwde info die eerder werd gepost in 2011 - Update - 2020.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben ik biseksueel / ben ik panseksueel?


Wat is biseksueel zijn?
Iemand die biseksueel is valt romantisch en seksueel op een mens ongeacht of die persoon man of vrouw is.

Wat is panseksueel zijn?
Iemand die panseksueel is valt romantisch en seksueel op een mens ongeacht of die persoon man, vrouw, agender, bigender, genderfluid, genderqueer, interseks, transgender, transseksueel, queer ... is. Met andere woorden panseksuelen vallen op een mens ongeacht de genderidentiteit (man, vrouw of x) of seksuele geaardheid.

Hoe je weet of je biseksueel of panseksueel bent...
Is een vraag die alleen jij zelf kan beantwoorden, maar meestal heb je dat antwoord snel in jezelf gevonden.

Wanneer je biseksueel bent word je bijvoorbeeld de ene keer verliefd op iemand van het andere geslacht, en na die verliefdheid word je verliefd op iemand van hetzelfde geslacht. De gevoelens die je hebt zijn even groot voor beide genders (gender algemeen is man of vrouw zijn).

Wanneer je pansseksueel bent zal je merken dat je ook verliefd kan zijn op een persoon wiens gender niet uitgesproken is en regelmatig veranderd, zo'n personen noemen we overwegend genderfluide personen. Daarnaast merk je dat je verder geen en nooit onderscheid maakt tussen of iemand nu wel of niet helemaal of half man of vrouw is, of iemand wel of geen transgender is enz...

Verschillende soorten biseksuelen en panseksuelen
99 procent van alle biseksuelen en panseksuelen zijn monogaam in een relatie.
0,5 procent van alle biseksuelen en panseksuelen benoemen zichzelf zo omdat ze nog twijfelen of ze homo of lesbisch zijn.
0,5 procent van alle biseksuelen en panseksuelen zijn mensen die binnen een relatie of huwelijk er nog een partner van hetzelfde geslacht op na houden, vaak, maar niet altijd met toestemming van de partner al dan niet binnen een huwelijk met of zonder kinderen.

Vooroordelen
Omdat we in Belgie minder spreken over panseksuelen hebben we het nu enkel over biseksuelen en vooroordelen.

Als biseksueel heb je (helaas) meer te maken met vooroordelen in vergelijking met homo's en lesbiennes.
De vooroordelen kunnen afkomstig zijn vanuit zowel de hetero als de homo lesbienne en transgender gemeenschappen.
Probeer jezelf te wapenen tegen vooroordelen, probeer sterk te zijn, besef dat mensen met vooroordelen zo reageren vanuit onwetendheid.

Coming Out / Uit de kast komen
Sommige biseksuelen vertellen dat coming out als biseksueel makkelijker is dan een coming out als homo of lesbienne. Dat heeft vooral te maken met het feit dat bijvoorbeeld ouders nadien beseffen dat hun kind altijd nog een relatie kan hebben met iemand van het andere geslacht waarmee ze vaak eerder tevreden zijn indien ze moeite hebben met het aanvaarden van een homo of lesbisch kind.
Coming out als panseksueel is moeilijker, voornamelijk omdat het 'begrip' nog vrij onbekend is bij ons en omdat het moeilijker uit te leggen is aan iemand wat het betekent om panseksueel te zijn. Je kan de verschillen zoals hierboven beschreven aanhalen als voorbeelden om iemand duidelijk te maken dat je niet biseksueel bent maar panseksueel.
Verder raadpleeg de rubriek coming out: ==> Klik hierTerug naar rubriek: Ben ik Holebi, Trans+ ? en Seks handleiding, Uit de kast, Wetgeving ==> Klik hier

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 October, 2020 en 731 keer gelezen.Reageer op dit bericht: