Russische hetero's & holebi's aangehouden na protest tegen Poetin.In Rusland werden iets meer dan 140 mensen (hetero & holebi) hardhandig gearresteerd nadat ze protesteerden tegen zowel het feit dat president Poetin de komende zestien jaar nog aan de macht blijft, als tegen de grondwettelijke veranderingen die daar een gevolg van zijn.

De open-democratiemonitor OVD-Info meldde dat ten minste 142 mensen werden vastgehouden in politiebusjes tijdens protesten op het Pushkin-plein in Moskou. Ook een AFP-journalist werd kort aangehouden. Ongeveer 500 demonstranten, van wie velen gezichtsmaskers droegen met het woord "nee", riepen Poetin op om af te treden en staken spandoeken op tegen de hervormingen.

Naast het verleggen van de grenzen van de presidentiƫle ambtsperiode van Poetin, bevatten de grondwetswijzigingen een bepaling die het huwelijk uitsluitend omschrijft als een "unie tussen een man en een vrouw". Ook adoptie door ouders van hetzelfde geslacht is op deze basis verboden, ook in het geval van transgenders.

Het verbod op het homohuwelijk is grotendeels symbolisch, aangezien homohuwelijken en adopties van hetzelfde geslacht in Rusland al verboden waren en het zeer onwaarschijnlijk is dat ze gelegaliseerd worden, maar het schrijven van de maatregel in de grondwet verankert de anti holebi en transgender overtuigingen van het land nog meer in de wet, en maakt het bijna onmogelijk voor toekomstige hervormingen. Het betekent ook dat in het buitenland geregistreerde huwelijken, die eerder door Rusland waren erkend, niet meer geldig zijn.

Verschillende demonstranten hebben een petitie ingediend om een class action-rechtszaak aan te spannen tegen het Kremlin. Ze verzamelden snel zoveel handtekeningen dat ze naar verluidt moesten pauzeren omdat ze geen papier meer hadden. Een veertienjarige demonstrant, Vasilisa genaamd, vertelde Reuters dat ze de petitie had ondertekend omdat Poetin "de schuld geeft aan de armoede in ons land. Homo's worden hier vermoord, vrouwen worden hier in elkaar geslagen en niemand wordt ooit verantwoordelijk gehouden", zei ze.

Ook een handje vol politici zijn tegen de maatregelen van Poetin. Zo noemde wetgever en Tv-presentatrice Oksana Pushkina in een interview met de Russische Tv zender 'Rain', het huwelijksverbod een 'absoluut krankzinnige wet'.

Ondanks de onrust in de hoofdstad noemde Poetin's woordvoerder Dmitry Peskov de stemming "een triomfantelijk referendum over het vertrouwen in president Poetin". Maar buitenlandse commentatoren hebben opgemerkt dat de stemming niets meer was dan een "uitgebreid spektakel" van publieke bevestiging, aangezien Poetin al de nodige goedkeuring had van het parlement, de regionale regeringen en de rechtbanken. In feite was niet alleen de grondwetswijziging al doorgevoerd, maar was de onlangs gewijzigde grondwet ook al gepubliceerd nog voor het referendum door ging.
LEES OOK
POETIN: ZO LANG IK AAN DE MACHT BEN KOMT ER GEEN HOMOHUWELIJK - 2020
RUSLAND OPNIEUW VEROORDEELT DOOR EUROPEES HOF VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 20 July, 2020 en 4256 keer gelezen.Reageer op dit bericht: