Opnieuw anonieme getuigenis van homo prof voetballer vanuit de kast + lijstje openlijke prof voetballers.Een anonieme Premier League-speler heeft in een open brief uitgelegd waarom hij in het voetbalmilieu absoluut niet vrijuit over zijn homoseksualiteit kan spreken. De speler spreekt van "een absolute nachtmerrie". De voetbalwereld is er volgens hem "niet klaar voor".

Opmerking van holebi info: wat weinigen weten, momenteel zijn er wereldwijd vier prof voetballers uit de homo kast. Ze ervaren géén homofobie, wat niet wil zeggen dat die er niet is binnen het voetbal, integendeel... Het is verder vooral jammer dat de aanvaarding van homo's in het voetbal zo tergend traag gaat, zeker gezien het feit dat er al eerder een anonieme getuigenis was van een prof voetballer:

Gelijkaardig verhaal
In 2012 kon je bij holebi info de getuigenis lezen van een anonieme prof voetballer gepubliceerd in het Duitse magazine Fluter. Nu, zoveel jaar later, anno 2020, is er duidelijk weinig veranderd, waardoor er opnieuw een prof voetballer anoniem getuigde over homo zijn in het voetbal.

Geen openlijke homo's in Premier League
Op dit ogenblik is er geen enkele speler openlijk homoseksueel in de Premier League. Justin Fashanu was in 1990 de enige speler die tijdens zijn carrière zijn homoseksualiteit publiek maakte. De oud-speler van Norwich City en Nottingham Forest werd na zijn ‘coming-out’ het slachtoffer van beledigingen en homofoob gedrag en pleegde acht jaar later na ten onrechte te zijn beschuldigd van aanranding van een minderjarige, zelfmoord. (De minderjarige bekende na Fashanu's dood dat hij alles verzonnen had).

Anoniem vanuit de kast via de Justin Fashanu Foundation
Via de Justin Fashanu Foundation, die geleid wordt door zijn nicht Amal, heeft een anonieme voetballer zaterdag zijn frustraties geuit. (In mei kon je bij holebi info al lezen over Amal die een gesprek had met Britse voetbalbazen, link onderaan). De anonieme voetballer schreef zaterdag:

Hoop dat het op een dag toch kan
“Er is iets dat mij onderscheidt van de andere spelers in de Premier League”, bekende hij. “Ik ben homoseksueel. Het feit dat ik dit in een brief neerschrijf, betekent al zeer veel voor mij. Enkel mijn familieleden en een kleine groep vrienden is hiervan op de hoogte. Ik voel me niet klaar dit te delen met mijn team of mijn trainer. Het is zeer moeilijk voor mij. Ik breng het grootste deel van mijn leven door met mijn ploegmaats en wanneer we samen het veld opgaan, zijn we echt één team. Maar toch is er iets dat het onmogelijk maakt open zijn over hoe ik mij voel. Ik hoop dat ik op een dag dat wel kan zijn.”

Gevangen in de kast
Watford-aanvaller Troy Deeney zei recent nog dat waarschijnlijk in elke team minstens één speler homo- of biseksueel is. De betrokken speler, die aangeeft bewust te zijn van zijn homoseksualiteit sinds zijn negentiende, ging in de brief verder door te zeggen dat hij zich “gevangen” voelt. “Ik heb schrik de waarheid te benoemen. Mijn hart dringt me op het openbaar te maken, maar dan zegt mijn hoofd dat ik niet alles dat ik momenteel heb moet riskeren kwijt te spelen. De waarheid is dat ik denk dat de voetbalwereld niet klaar is voor een ‘coming-out’. De sport moet radicaal veranderen om deze stap te kunnen zetten.” De speler wil met zijn getuigenis aantonen dat het voor spelers met een homoseksuele geaardheid erg moeilijk is dit te uiten in het huidige voetbalmilieu.

Dit onderstaande lees / las, je niet in de 'algemene media'.

Anno 2020 zijn er wereldwijd vier prof voetballers uit de homo kast
Hoewel het er op lijkt dat er geen openlijke prof voetballers zijn, zijn ze er toch. En, tot op heden hebben de vier, naar eigen zeggen geen of amper last van homofobie. De vier openlijke prof voetballers zijn:

- Anton Hysen, Zweed en geboren in het VK. Kwam in 2011 uit de kast, speelt momenteel voor de Zweedse voetbaldivisie 2 voor Torslanda IK.
- Liam Davis, Brits. Kwam in 2017 uit de kast, speelt momenteel voor de National League club Torquay United.
- Collin Martin, Amerikaan. Kwam in 2018 uit de kast, hij speelt momenteel voor Minnesota United.
- Andy Brennan, Australiër. Kwam in 2019 uit de kast, hij speelt momenteel voor Hume City.
- Eerder was er ook nog de Amerikaan Robbie Rogers. Hij kwam in 2013 uit de kast, maar ging in 2017 op voetbal pensioen, vooral om meer bezig te zijn met zijn zoontje en echtgenoot.
- In het vrouwen (prof) voetbal zijn er zeer veel dames uit de kast, daar is het blijkbaar nooit een probleem geweest.
LEES OOK
HOMO PROF VOETBALLER GETUIGD ANONIEM IN DUITS MAGAZINE - - 2012
BRITSE VOETBALBAZEN SPRAKEN MET NICHT JUSTIN F OVER FOBIE & 7 VOETBALLERS IN DE KAST - 2020
STIJGING HOMOFOBIE IN HET BELGISCHE VOETBAL - 2020
BRAZILIAANSE PROF VOETBALLER AANGEKLAAGD WEGENS HOMOFOBIE - 2020

Bron: hln.be én holebi info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 13 July, 2020 en 4670 keer gelezen.Reageer op dit bericht: