Holebi's en transgenders boos op Facebook.Sociale media gigant Facebook ligt al geruime tijd onder vuur omdat men weigert racistische boodschappen op het platform te verwijderen. Vandaag komt Facebook ook onder vuur te liggen nadat blijkt dat men ook geen actie wil ondernemen tegen het verspreiden van haat tegen holebi's en transgenders.

Volgens holebi en transgender activisten afkomstig uit het Midden Oosten en Noord Afrika weigert Facebook actie te ondernemen tegen berichten die oproepen holebi's en transgenders te vermoorden. Volgens Facebook waren de berichten "niet in tegenspraak met gemeenschapsnormen."

Ondertussen schreven holebi & transgender rechtenorganisaties een open brief aan Facebook waarin ze onder andere de dood aanklagen van een Egyptische holebi activiste die werd opgesloten en mishandeld nadat ze tijdens een concert met een regenboogvlag wapperde, en later zelfmoord pleegde omdat ze niet verder kon leven na de mishandelingen door de politie en vanwege pesterijen op Facebook waarbij men opriep holebi's te vermoorden.

"Dit komt door de lakse implementatie van effectief anti-haatspraakbeleid om het platform in onze regio te beheren, wat het platform onveilig maakt voor seksuele minderheden. Hoewel het recht op gelijke behandeling en non-discriminatie een grondrecht is dat is verankerd in internationale verdragen en convenanten, moet ervoor worden gezorgd dat er een mechanisme bestaat om ervoor te zorgen dat klachten van slachtoffers van aanzetten tot haat in de regio worden onderzocht zonder de vrijheid van meningsuiting te schenden, aldus de holebi & transgender activisten uit het Midden Oosten.

Ook vanuit andere hoeken in de wereld komen er steeds meer klachten waaruit blijkt dat Facebook niet ingrijpt wanneer er sprake is van zware homofobie. Gaande van een bericht waarin men een foto plaatste waarop een figuurtje te zien is dat een regenboog figuurtje aanvalt terwijl er een regenboogvlag in brand staat. En een bericht waarin men letterlijk oproept om holebi's en transgenders te vermoorden, omdat "ze abnormaal of zondig zijn".

Facebook ontkent ondertussen dat ze niet ingrijpen. Een woordvoerder zegt dat ze haatboodschappen tegen holebi's en transgenders in meer dan 50 talen hebben verwijderd en dat 90% van de haatberichten werd verwijderd voor mensen ze rapporteerden. "We staan geen doodsbedreigingen, aanvallen, haatboodschappen tegenover de holebi en transgender gemeenschap toe. We weten dat we meer moeten doen maar we doen wat we kunnen. Vooral in het Midden Oosten en Noord Afrika is er nog veel werk aan de winkel. De holebi & transgender activisten zeggen dat Facebook geen 90% van de haatberichten tegen holebi's en transgenders verwijderd.
LEES OOK
FACEBOOK BRENGT LEVENS VAN MILJOENEN HOLEBI'S IN GEVAAR - - 2019
MET DANK AAN ACTIVISTEN VERWIJDERD FACEBOOK VALSE ADVERTENTIES ROND HIV MEDICIJN - - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 05 July, 2020 en 3524 keer gelezen.Reageer op dit bericht: