Nederlandse holebi's & transgenders roepen overheid op conversie therapie snel te verbieden + lijst.Bij holebi info kon je al sinds 2009 regelmatig lezen over conversie therapie, ook bekend als 'wordt hetero therapie' waarbij men probeert iemands seksuele geaardheid, en soms ook iemands genderidentiteit te veranderen. De therapieën komen wereldwijd voor, ook in Europese landen, ook in ons eigen Belgenlandje, en ook bij onze buren in Nederland, waarover het bericht dit keer gaat. Dit nieuws bericht is trouwens ondertussen ook in de buitenlandse holebi+ & transgender+ media verschenen.

"Kom snel met een verbod op conversie therapie", of holebi+ / trans+ genezing zoals men het in Nederland noemt, is een oproep van de Nederlandse holebi+ en transgender+ federatie het COC aan de Nederlandse Kamer en het Kabinet. De oproep komt er in reactie op een onderzoeksrapport dat minister Hugo de Jonge (VWS) op 10 juni naar de Tweede Kamer stuurde. Het onderzoek naar de zogenaamde holebi+ en transgender+ 'genezing' kwam tot stand op verzoek van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Uit het rapport blijkt dat er, anno 2020, in Nederland nog steeds zeker vijftien organisaties en personen actief zijn die aanbieden om holebi of transgender zijn te 'genezen'. Een zéér gevaarlijke 'behandeling' die bovendien niet werkt. Al in 2009 kon je bij holebi info lezen dat er (ook) in Nederland conversie therapie gegeven wordt.

De Nederlandse holebi & transgender+ federatie zegt: "Dat je holebi+ en transgender+ personen kan 'genezen' is een fabel, je bent zoals je bent, je bent goed zoals je bent. Dat dit soort kwakzalverij in Nederland nog steeds voorkomt, staat nu onomstotelijk vast. Ook staat vast hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen die er het slachtoffer van worden. Het is nu aan de politiek om dit soort praktijken direct te verbieden." Bij holebi info kon je in het verleden al verhalen van slachtoffers van conversie therapie lezen, waarbij het ging van mishandelingen, verkrachtingen tot het geven van elektroshocks.

Volgens het onderzoeksrapport moeten de vijftien aanbieders van conversie therapie in Nederland vooral gezocht worden in de hoek van de pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. Vaak organiseren ze ook vakantiekampen, seminars en workshops gericht op het ‘verhelpen’ van holebi+ of transgender+ zijn. Ook enkele vrijgevestigde therapeuten bieden de behandelingen aan.

De onderzoekers vonden 68 holebi+ en transgender+ personen die, vaak langer dan een jaar, te maken kregen met ‘genezingstherapieën’. Ze vermoeden dat het hierbij gaat om het topje van de ijsberg. Niet één van die personen kijkt positief terug op de pogingen om hun identiteit of geaardheid te veranderen. Ze ondervonden volgens het rapport ‘steeds meer problemen op allerlei gebied, omdat ze zichzelf feitelijk verloochenen’. Bijna allemaal kregen ze te maken met klachten als depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen en eenzaamheidsgevoelens. (Iets wat trouwens al meermaals wereldwijd werd aangetoond).

Het COC pleit al jaren voor een verbod op conversie therapie. Ook de christelijke holebi & transgender organisatie LKP en de organisatie van moslim holebi's en transgenders willen een verbod op de therapie. In mei 2019 vroeg een Kamermeerderheid al om een verbod. Alleen de partijen PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie stemden daar toen tegen.

Ondertussen heeft de Nederlandse regering nog steeds geen wetsvoorstel ingediend om de therapie te verbieden. Wel verwacht men dat het kabinet rond de zomer met voorstellen komt om de therapie te verbieden. In maart van dit jaar maakte Kamerlid Zohair El Yassini (VVD) bekend dat hij overweegt om een wetsvoorstel in te dienen waarin holebi+ en transgender+ 'genezing' verboden wordt.

Landen met verbod op conversie therapie
Helaas zijn er nog steeds maar een handje vol landen en enkele staten met een verbod op conversie therapie. Hier onder een overzicht:
LANDEN
Argentinië - Brazilië - Duitsland - Ecuador - Fiji - Maleisië - Malta - Samoa - Taiwan - Uruguay - Zwitserland.
TWEE UITZONDERINGS LANDEN
- In het Verenigd Koninkrijk is er geen wet, maar alle gezondheidsorganisaties inclusief psychologen & psychiaters hebben een eigen verbod op de therapie.
- In China is er geen wet, maar dokters en anderen die de therapie geven kunnen worden gestraft indien ze worden aangeklaagd door één, maar liefst meerdere personen.
PLAATSEN IN DE VERENIGDE STATEN
Californie - Cincinnati - Connecticut - Colorado - Columbia District - Delaware - Florida - Illinois - Hawaii - Maryland - Massachusetts - Miami Beach - Nevada - New Hampshire - New Jersey - New Mexico - Noord-Carolina - Oregon - Ohio - Rhode Island - Seattle - Vermont - Virginia en Washington DC + Puerto Rico (Territorium van de Verenigde Staten).
ENKELE STATEN & GEBIEDEN WERELDWIJD
In Australië enkel verboden in de staat Victoria.
In Spanje enkel verboden in: Aragon - Andalusië - Madrid - Murcia en Valencia.
In Canada enkel verboden in de staten: Alberta - Ontario - Prince Edward Island - Nova Scotia en Vancouver.
LEES OOK
4de EUROPEES LAND M VERBOD CONVERSIE THERAPIE + TWEEDE UITZONDERINGSLAND - Mei 2020
BELGIE LEGT WETSVOORSTEL OP TAFEL ROND CONVERSIE THERAPIE - Mei 2020
Korte woord verklaringen
Holebi staat voor homo, lesbisch, biseksueel.
Holebi+ de plus staat voor onder andere panseksuelen, aseksuelen, polyseksuelen...
Transgender+ de plus staat voor onder andere genderfluid, genderqueer, niet-binair, travestie, queer...
Transgender daaronder vallen ook alle boven staande + inclusief transseksuelen, en trans personen.

Bron: coc.nl & holebi info (+ lijst) - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 13 June, 2020 en 3536 keer gelezen.Reageer op dit bericht: