Daniel Radcliffe is het niet eens met J.K Rowling over transgenders.De 30-jarige Britse acteur Daniel Radcliffe, vooral bekend door zijn hoofdrol in de films rond Harry Potter, is het niet eens met de uitspraken die J.K Rowling, schrijfster van de Harry Potter-fantasyserie.

Rowling gaf met een tweet aan dat ze niet wil dat de discussie over genderidentiteit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse (M/V/X). Aanleiding van de Tweet berichten van Rowling was een reactie van de auteur op een artikel over menstruatie. Volgens Rowling werd er in het artikel nogal moeilijk gedaan over de benaming van “mensen die menstrueren”. Ze vroeg zich hardop af of er geen eenvoudiger woord was om dat soort mensen te beschrijven, door het woord “vrouwen” te gebruiken bijvoorbeeld.

Veel gebruikers op Twitter namen aanstoot aan haar denkwijze en schreven bijvoorbeeld dat ook transgenders kunnen menstrueren. De auteur ging vervolgens in een nieuwe serie tweets verder over het concept van sekse. “Als geslacht niet echt bestaat, dan is er ook geen aantrekkingskracht tussen hetzelfde geslacht. Als geslacht niet echt is, dan wordt de werkelijkheid van vrouwen wereldwijd uitgewist. Ik hou van transgender mensen, maar het concept van sekse uitwissen haalt ook het vermogen van velen weg om inhoudelijk na te denken over hun leven. Ik respecteer het recht van iedere transgender om te leven op een manier die voor hen goed voelt. Ik zou achter jullie staan als jullie gediscrimineerd worden omdat jullie transgender zijn. Maar aan de andere kant is mijn leven gevormd door vrouwelijk te zijn. Ik geloof niet dat het verkeerd is om dat te zeggen.”

Fans:De reacties van haar volgers zijn niet mals. “Stop er alsjeblieft mee om deze boodschappen via sociale media te verspreiden”, schrijft een fan. “Je woorden kwetsen kinderen en jongeren die je werk bewonderen.” “Het is zo zielig dat je platform gebruikt om een kwetsbare minderheid aan te vallen”, liet iemand anders weten.

Acteur Daniel Radcliffe is het niet eens met Rowling. “Transgender vrouwen zijn vrouwen”, liet de acteur weten op de site van The Trevor Project, een organisatie die crisiszorg biedt aan leden van de holebi en transgender+ gemeenschap. “Elk statement dat dat niet zo is, tast de identiteit en waardigheid van transgenders aan en gaat in tegen al het advies van zorgprofessionals die hier veel meer verstand van hebben dan Jo en ik. Het is duidelijk dat we transgenders en mensen die non-binary zijn moeten steunen, en hen niet nog meer moeten beschadigen.”

Radcliffe geeft wel aan dat hij niet wil dat zijn woorden als ruzie zoeken met Rowling worden gezien. “Ik snap dat dit door sommige media zal worden opgepakt als een rel tussen J.K. Rowling en mij, maar daar gaat het niet om. Het staat buiten kijf dat Jo verantwoordelijk is voor wat mijn leven me allemaal heeft gebracht, maar als iemand die al jaren werkt met The Trevor Project, en als mens, vond ik dat ik iets moest zeggen.”

Verklarende woorden lijst
- Sekse of gender staat voor het 'geslacht' waarmee je werd geboren. Man of vrouw. Al is het ook nog mogelijk dat je werd geboren als intersekse persoon.
- Gender identiteit is de diepgevoelde persoonlijke overtuiging van het behoren tot een bepaald geslacht, zijnde man of vrouw, beide of geen van beide. Het gaat er ook om hoe iemand zichzelf ziet en of voelt.
- Transgender: een persoon wiens genderidentiteit niet overeenkomt met het biologische geslacht. Belangrijk om weten zijn twee dingen. Ten eerste is transgender geen seksuele geaardheid, een transgender kan zowel homo, hetero, lesbisch, biseksueel, panseksueel, niet-binair ... zijn. Ten tweede, niet elke transgender persoon gaat over tot geslachtsveranderende operaties. Sommigen doen dat wel, sommigen doen dat half. Ook niet elk transgender persoon gaat door het leven als één van de twee genders, sommigen kiezen voor beide opties, iets tussenin of de derde gender.
- Het woord transseksueel wordt nog zelden gebruikt omdat dit woord teveel de nadruk legt op seksueel terwijl het niets te maken heeft met seksualiteit.
LEES OOK
TRANSGENDER INFOPUNT (BELGIE) WIL WETEN HOE TOEGANKLIJK HUN WEBSITE VOOR JE IS, DOE MEE
GENTSE PROF GIET ONS GENDER IN DE BLENDER + LIJST 21 GENDER IDENTITEITEN
NA 30 JAAR TWIJFELS OPERATIE + HUWELIJK VOOR VLAAMSE KATHLEEN
15-JARIGE VLAAMSE LUCAS ZIET TRANSITIE IN WATER VALLEN DOOR CORONACRISIS
BELGIE AAN TOP TRANSGENDER ZORG MAAR LANGE WACHTLIJST + CIJFERS
VLAAMSE JAMES VRIJWILLIGERSWERK TEGEN DEPRESSIE NA UITSTEL TRANSITIE
SAM BETTENS VLOG 1 JAAR AAN DE TESTOSTERON + VIDEO

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 09 June, 2020 en 3907 keer gelezen.Reageer op dit bericht: