Meeste mama's laten kind zelf uit de kast komen + ouder tips & nuttige (BE) links voor ouders van holebi of trans kind.De meeste Nederlandse mama's laten het initiatief om het uit de kast te komen over aan hun kind. Een op de twintig mama's heeft het daar 'een beetje' moeilijk mee of vindt het zelfs 'een probleem'. Dit blijkt uit een onderzoek van Linda.nl onder 1900 vrouwen. Een kwart van de vrouwen die deelnamen aan de anonieme vragenlijst heeft een kind dat ondertussen uit de kast is gekomen. 23% van de ondervraagden heeft (nog) geen kinderen.

Kind zelf uit de kast laten komen
78% van de moeders wacht tot het kind in kwestie zelf uit de kast komt. 22% begint er zelf over na vermoedens. Psycholoog Lien van der Lugt vindt het een logische uitslag. “Omdat het proces in eerste instantie echt bij het kind ligt. Het kan een grote stap zijn om het aan de ouders te vertelen. Het is daarom verstandiger te wachten op het eigen initiatief van het kind zelf. Want het kan best confronterend zijn voor het kind wanneer moeder of vader de vraag stelt terwijl het kind zelf bijvoorbeeld nog twijfels heeft over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit."

Van der Lugt vervolgt: "Maar, het is een ander verhaal wanneer het kind somber is, zich terugtrekt, de schoolcijfers achteruit gaan. Dan kan je, mét toestemming van het kind, bijvoorbeeld tijdens een wandeling waarin je allerlei zaken bespreekt het daar ook over hebben. Maar je hoeft als ouder niet meteen te vragen: 'Ben je homo, lesbisch, biseksueel...'

Moeders reacties
Eén moeder schreef bij het onderzoek: "Ik heb mijn dochter zelf uit de kast getrokken. Achteraf was dit een opluchting voor haar, een soort bevrijding. Ze wist dat wij er geen problemen mee zouden hebben, maar dan nog is het moeilijk om te vertellen. Je vertelt immers ook niet aan je ouders dat je hetero bent." Een andere moeder zag het juist niet aankomen. ‘Ik wist niet goed hoe ik moest reageren. Ik heb verwachtingen voor de toekomst die ik nu moet bijstellen en dat vind ik erg moeilijk."

"Je mag tegen je kind zeggen dat je eraan moet wennen”, vindt Van der Lugt. 'Wat fijn dat jij er al zo ver in bent, ik heb nog even nodig.' Het gaat primair om de coming-out van het kind en secundair om hoe jij erin staat. Je hoeft het niet meteen geweldig te vinden en te begrijpen."

Bang voor minder eenvoudig leven van holebi of transgender kind
De helft van de mensen denkt dat het leven van hun kind minder makkelijk is als hun kind uit de homo of lesbische kast komt. Eén op de tien betwijfelt of zijn of haar omgeving de coming-out volledig zou accepteren.

Lesbische mama
Een moeder die met haar vrouw een zoon kreeg, schrijft: ‘Hij zou zeker geaccepteerd worden, maar ook zullen we hem voorbereiden op de nare opmerkingen en pesterijen. Wat we nu al moeten doen omdat hij twee mama’s heeft." Uit onderzoek waarover je recent bij holebi info kon lezen blijkt dat 1 op de 3 lesbische moeders en hun kinderen regelmatig last hebben van homofobie. (link naar nieuws bericht onderaan).

Bezorgd zijn is niet raar
Van der Lugt vindt het niet gek dat sommige mensen er wat moeite mee hebben als hun kind holebi blijkt te zijn. “We leven in een hetero-normatieve maatschappij, als ouder ben je daarin grootgebracht. Het kan zijn dat jij een toekomstbeeld hebt van man, vrouw, kinderen. Als je kind zegt dat hij homo, of zij lesbisch is, kan dat dan nog? Krijgt het te maken met homohaat? Dat je je verwachtingen moet bijstellen is niet zorgwekkend. Het is voor een ouder ook een proces."

Meerderheid mama's geen probleem met holebi kind
77% van de ondervraagde vrouwen vindt het geen punt als haar kind op iemand van hetzelfde geslacht zou vallen. "Wij hebben hem zelfs gefeliciteerd met zijn coming out, vertelde een moeder. Een andere mama schreef: "Altijd gezegd dat haar geluk het belangrijkste is, of dat nu met een man of met een vrouw of met niemand is."

Kind uit de kast
Uit het onderzoek kwamen 503 moeders met een kind dat ondertussen uit de kast is gekomen. Van hen vindt driekwart dat ze 'heel goed' reageerden op de coming out van hun holebi kind. Een moeder schreef: "Mijn dochter kwam afgelopen Moederdag uit de kast. Ze had een condoom ingepakt en vertelde dat ze die niet nodig ging hebben. Daarop zat een klein briefje met een regenboog en ‘Ik ben gay’. Ik heb gezegd dat ik trots op haar ben en dat het eigenlijk raar is dat ze het moest zeggen." Een andere moeder noemt haar eigen reactie ‘eigenlijk een beetje lullig’. ‘Ik zei bijvoorbeeld dat meisjes tegenwoordig allemaal wel eens zoenen met elkaar, “Misschien is het een fase”. Ik schaam me diep. Ze is wie ze is, en ik hou niet minder van mijn dochter."

Advies voor ouders
"Wees niet te streng voor jezelf,” adviseert Van der Lugt. “Neem er, net als je kind, de tijd voor. Blijf wel begripvol en geïnteresseerd. Jouw eigen probleem of oordeel mag het geluk van je kind niet overnemen. Complimenteer hem of haar met het zetten van deze stap, want er is veel zelfvertrouwen voor nodig. Erken dat en stel je nieuwsgierig op: wil je me er meer over vertellen? Hoe zou je willen dat wij hierover praten? Wat heb je nodig van mij? Stel open vragen. Erken dat het een reuze stap is. En je mag ook uiten dat je het niet zag aankomen of dat je even tijd nodig hebt.”

Podcast
- Via Linda.nl maakt programmamaker Evelien de Bruijn sinds kort podcasts waarin ze bekende Nederlanders over hun coming out laat vertellen. Aanleiding om de podcast te starten was haar eigen zoon Boris die uit de homo kast kwam. Momenteel staan er vier podcasts online, vermoedelijk komen er op termijn nog bij. KLIK HIER als je de podcasts wil beluisteren.

Nuttige links voor Belgische ouders van een holebi of gender kind
(Nederlandse ouders van holebi of trans kind raadpleeg plaatselijk COC voor meer info).

- Wohg - Organisatie (maandelijkse bijeenkomsten, vooral in Gent) => Klik hier
- Trotse Ouders - Antwerpen (ouders van holebi kind) => Klik hier
- Ouders Limburg (ouders van holebi kind) => Klik hier
- Berdache (voor ouders van jonge en oudere/volwassen genderkinderen) => Klik hier
- De holebi INFO GIDS - info voor holebi's & transgenders, ook nuttig voor sympathizanten om meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen, of indien op zoek naar adressen enz... Klik hier om naar de (holebi) info Gids te gaan, of klink bovenaan in het menu op info gids.
LEES OOK
3 VLAAMSE OUDERS OVER HOE HET WAS TOEN KIND UIT DE HOMO/LESBISCHE KAST KWAM - 2019
1 OP 3 LESBISCHE MOEDERS & HUN KINDEREN LAST VAN HOMOFOBIE - 2020

BRON: linda.nl & holebi info - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 06 June, 2020 en 3758 keer gelezen.Reageer op dit bericht: