Stijging homofobie in het Belgische voetbal.Ondanks tal van campagnes tegen homofobie in het voetbal ervaart nog 1 op de 6 Belgische scheidsrechters homohaat of kwetsende homofobe spreekkoren in het voetbal. Dit blijkt uit onderzoek van VUB-student Robin Cnops in opdracht van de Belgische voetbalbond.

De studie werd op basis van online enquêtes uitgevoerd bij 1.162 scheidsrechters uit alle afdelingen van het Belgisch voetbal. De resultaten werden zondag bekendgemaakt op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 Mei).

Enkele opmerkelijke vaststellingen: 16,8% van de bevraagde refs zegt de afgelopen twee seizoenen met homofobie geconfronteerd te zijn en 31% uit die groep geeft toe maandelijks of nog frequenter het slachtoffer te zijn van homohaat of te zien hoe een collega daarmee te maken krijgt. 45% van de scheidsrechters geeft dan weer aan dat discriminatie op vlak van homofobie, seksisme maar ook racisme enkel maar toeneemt.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de grootste aanstokers van homofobie de voetbalfans zijn. Een kwart van de scheidsrechters geeft aan dat het altijd die groep is die hen of hun collega’s discrimineert. 13,6% van de refs wijst ook spelers aan als verantwoordelijken voor deze homofobe uitlatingen. Verder blijkt dat homofobie jegens de ref het vaakst voorkomt in de nationale amateurreeksen, met 25% meldingen. Het profvoetbal scoort iets minder slecht met 20%. Met homofobie onder voetballers onderling, worden refs dan weer minder vaak geconfronteerd. 12% geeft aan dit al te hebben meegemaakt.

De KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) is zich bewust van de problematiek. “Elke vorm van discriminatie is er een te veel”, benadrukt An De Kock, corporate social responsability-manager bij de voetbalbond. “We zetten ons samen met alle koepels in om dit tot een absoluut minimum te beperken. Zo is er onze jaarlijkse campagne Football for All en in het najaar zijn we gastheer van een internationale conferentie rond holebi en transgender acceptatie in de voetbalwereld. Daarnaast leren we onze refs, de veiligheidsverantwoordelijken en de stewards van profclubs hoe ze tegen verbale discriminatie kunnen optreden. Ook het bondsreglement is aangepast, zodat we dit strenger en efficiënt ter kunnen bestraffen. Homohaat en andere kwetsende spreekkoren willen we uit de wereld bannen.”

De Voetbalbond laat verder weten in juni een grootschalig onderzoek te starten naar discriminatie in het jeugdvoetbal samen met de KU Leuven, Voetbal Vlaanderen en ACFF. Er wordt ook gevraagd discriminatie en homofobie te melden. Daarvoor wijst de Voetbalbond op zijn verschillende aanspreekpunten die te vinden zijn op de websites van :
- Voetbal Vlaanderen => email: meldpunt@voetbalvlaanderen.be en 02/4771222
- KBVB => Klik hier
- ACFF => email: aru@acff.be

LEES OOK
BELGISCHE VOETBALCLUB KRIJGT GELDBOETE NA HOMOFOBE GEZANGEN - 2020
BELGISCHE TOP VOETBAL SCHEIDSRECHTER UIT DE KAST - November 2019
DIT ZIJN DE STRAFFEN VOOR BELGISCHE HOMOFOBE VOETBAL SUPPORTERS - November 2019

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 18 May, 2020 en 3827 keer gelezen.Reageer op dit bericht: