Tegenstrijdige maar toch ook nog positieve cijfers over gelijkheid holebi's & transgenders in Turkije.Bijna de helft van de mensen in Turkije vindt dat homoseksuelen dezelfde rechten zouden moeten hebben, negen procent meer dan vorig jaar, volgens een enquête uitgevoerd door de Kadir Has Universiteit die dat al doet sinds 2016. Het doel is om de standpunten van mensen in de loop van de tijd te kunnen vergelijken en een database te kunnen maken voor genderstudies in het land, waar ongeveer 60 procent van de bevolking moslim is.

In de enquête, die ‘Perceptions of Gender Equality’ wordt genoemd, krijgen mensen in Turkije vragen over de gelijkheid van mannen en vrouwen, het huwelijk en holebi's en transgenders. Dit jaar (2020) vond 45 procent van de mensen dat holebi's en transgenders gelijke rechten zouden moeten hebben. Dit aantal is gestegen van 36 procent in 2019, 44 procent in 2018, 38 procent in 2017 en 33 procent in 2016, het eerste jaar dat de enquête werd uitgevoerd.

Toch komen uit het onderzoek ook tegengestelde cijfers naar boven. Want, 77% van de ondervraagden is het eens met het statement: relaties tussen personen van hetzelfde geslacht zijn tegen onze sociale normen'. Dit is 15% meer dan vorig jaar. Die tegenstelling bleek ook uit een ander onderzoek van vorig jaar, waaruit naar voren kwam dat 46;5% van de Turken aangaf niet naast een holebi te willen wonen. Eén jaar eerder (2018) was dat 55,3%.

Ondanks dat homoseksualiteit in Turkije niet illegaal is, zijn er de afgelopen jaren een aantal grootschalige holebi en transgender evenementen in het land verboden. In november 2017 verbood de Turkse regering in Ankara de Gay Pride en zijn evenementen wegens het 'schenden van de publieke moraal.'

In juli 2018 werden functionarissen die de Istanbul Pride hadden verboden, uitgedaagd door duizenden demonstranten waarvan een meerderheid afkomstig uit de protesterende Turken die samen kwamen op het Taksimplein, ze verenigde zich voor één keer met honderden holebi's en transgenders en zwaaiden samen met regenboogvlaggen. Kort daarna dreigde de Turkse politie ermee iedereen te arresteren die 'er homo uitziet' en al wie met een regenboogvlag zwaaide en al wie felle kleuren droeg of een korte broek aanhad. De activisten werden vijandig onthaald door lokale functionarissen die waterkannonnen en rubberen kogels onder hoge druk gebruikten in een poging de menigte uiteen te drijven.

In 2019 oordeelde een rechter dat de eerder verboden Gay Prides in de Turkse hoofdstad Ankara opnieuw mogen doorgaan. Het verbod was ingesteld sinds 2017. Turkije heeft geen enkele gelijke rechten wetten. Alleen transgenders kunnen al sinds 1988 legaal hun gender laten aanpassen. Ooit was er een bericht waarin werd gesteld dat men in Turkije beter transgender kan zijn dan homo, omdat men transgender personen, mits het hebben ondergaan van een sekse veranderende operatie, eerder aanvaard worden dan homo's.
LEES OOK
VICTORIE VOOR TURKSE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS - - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 26 March, 2020 en 4098 keer gelezen.Reageer op dit bericht: