Dertiende Amerikaanse staat die Holebi & Trans+ Panic Defence wet afschaft.Washington is de 13e Amerikaanse staat die de zogenaamde 'Gay (& trans+) panic defence act' afschaft. Dat betekend dat er nog veertig staten zijn waar de wet, jammer genoeg, nog steeds van kracht is. In januari was New Jersey de 12de staat die de wet afschafte.

De staat Washington kwam tot de beslissing na een rechtszaak waarbij een 17-jarig transgender meisje vermoord werd en de dader zijn onschuld claimt omdat hij in paniek schoot vanwege de genderidentiteit van het slachtoffer.

De afschaffing van de wet werd met 90 voor en 5 tegen stemmen goedgekeurd, en wordt weldra ondertekend door de gouverneur.

Wat betekent de Gay Panic Defence wet?
De wet bestaat sinds de jaren 60, en stelt dat een dader of daders van holebi- of transfobisch geweld, inclusief moordenaars, kunnen en mogen stellen dat ze in paniek raakten door de seksuele geaardheid of genderidentiteit van het slachtoffer, en dat ze daarom overgingen tot de haatmisdaad of zelfs moord.
Wanneer een dader of daders deze wet inroepen krijgen ze indien goedgekeurd een lagere straf. In veel gevallen worden daders zelfs vrijgesproken. Ondertussen is al jarenlang aangetoond dat de wet onzin is. Onder andere omdat men eigenlijk niet kan aantonen dat er een verband is tussen een stijgend stress level, bijvoorbeeld na het zien van twee kussende mannen, en het overgaan tot agressieve daden. Momenteel is de wet nog in veertig Amerikaanse staten van kracht.

LEES OOK
NEGENDE AMERIKAANSE STAAT MET VERBOD GAY PANIC DEFENCE ACT - - Januari 2020

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart - 2020.

Dit bericht is gepost op 01 March, 2020 en 3831 keer gelezen.Reageer op dit bericht: