Kleine stap voorwaarts inzake homohuwelijk, en meerderheid bevolking pro in land van censuur.China heeft zopas een kleine stap gezet in de erkenning van het homohuwelijk en activisten in het land zijn voorlopig optimistisch. Een orgaan van het hoogste niveau van staatsmacht van de provincie, het Nationale Volkscongres, heeft publiekelijk verzoekschriften erkend om de gelijkheid van het huwelijk te legaliseren.

Op de Chinese nieuwssite Ifeng werd gemeld dat Yue Zhongming, woordvoerder van de commissie voor wetgevende zaken van de permanente commissie van het Nationale Volkscongres, voor het eerst verzoekschriften van het publiek erkende om het homohuwelijk te legaliseren tijdens een persconferentie. Hij zei dat de commissie meer dan 230.000 online suggesties en brieven had ontvangen die de gelijkheid van het huwelijk ondersteunden en die werden geschreven in het burgerlijk huwelijk en de familiecode van het land.

Gao Qianhui, 21, een lesbienne uit Shenzhen vertelde NBC: "Het voelde onwerkelijk ... Het zal hoogstwaarschijnlijk niet worden gerealiseerd in de nabije toekomst, maar het feit dat dit onderwerp nu openbaar en officieel op tafel ligt, geeft de holebi en transgender gemeenschap hoop voor de eerst na jaren van verstoppen en worstelen."

In Augustus van vorig jaar zei een woordvoerder van het Chinese parlement nog dat het homohuwelijk onder de huidige Chinese wet niet mogelijk is. Het feit dat het 'onderwerp' nu op tafel ligt en openlijk besproken wordt is een grote vooruitgang in de strijd voor huwelijksgelijkheid.

Homoseksualiteit werd in 1997 in China gedecriminaliseerd, maar het onderwerp is op veel gebieden nog steeds taboe, en een mensenrechtenrapport in november 2019 toonde aan dat holebi's en transgenders in China nog zeer vaak gedwongen worden om zogenaamde 'conversietherapie' te ondergaan in ten minste 96 openbare ziekenhuizen en centra zonder vergunning. China is bovendien het enige land, in een reeks van een handje vol landen met een verbod op conversie therapie, waarbij de therapie enkel verboden kan worden indien slachtoffers of anderen een rechtszaak aangaan en deze winnen. Verder zijn er geen gelijke rechten wetten in het land.

Peng Yanzi, directeur van de holebi & transgender rechten organisatie Rights Advocacy China, zei tegen NBC: “We waren erg blij, aangenaam verrast door het nieuws. Naarmate het land economisch sterker wordt, moet zijn beschaving ook gelijke tred houden. Peng voegde eraan toe dat de acceptatie van het homohuwelijk onder jonge Chinezen de verbeelding van wetgevers heeft "overtroffen". Uit een enquête van de nieuwssite Ifeng, onder meer dan acht miljoen respondenten tot nu toe, blijkt dat 63 procent van de mensen in China het legaliseren van het homohuwelijk steunt.

Censuur van holebi en transgender onderwerpen is al lang een probleem in China, en een aanzienlijk aantal holebi en transgender gerelateerde films zoals Brokeback Mountain, Call Me By Your Name en Deadpool zijn en werden volledig verboden. Maar... vorige maand werd onthuld dat de historische kus van hetzelfde geslacht in Star Wars: The Rise of Skywalker niet is gecensureerd in China. Een 'overwinning' voor de Chinese holebi & transgender gemeenschap.
LEES OOK
CHINA VOLGT TAIWAN NIET WAT BETREFT HET HOMOHUWELIJK - Augustus 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 09 January, 2020 en 3016 keer gelezen.Reageer op dit bericht: