New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.Zopas in de krant Het Laatste Nieuws, een artikel rond Marieke (Wielemie) Vervoort, die op 22 oktober afscheid nam van ouders, geliefden, vrienden en fans. De krant The New York Times volgde eerder Marieke, en dit tot aan haar dood, en publiceerde zopas nooit eerder getoonde pakkende foto's en haar verhaal.

Tijdens de Paralympische Spelen in Rio in 2016, kreeg journalist Andrew Keh, van de gerenommeerde krant The New York Times het idee om Marieke Vervoort te volgen tijdens de laatste jaren van haar leven. Samen met fotograaf Lynsey Addario, legde hij Marieke's laatste jaren vast. De journalist en Marieke werden vrienden voor het leven, hij zag haar triomfen, maar ook haar onnoemelijke pijn en leed tot ze niet meer verder kon.

Het zorgde voor een aangrijpende reportage over “de kampioene die een datum prikte om te sterven” met nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het was de uitdrukkelijke wens van Marieke Vervoort dat de hele wereld haar verhaal zou lezen, ook al besefte ze maar al te goed dat ze zelf nooit de afgewerkte reportage zou zien.

Het eerste contact met Marieke
“Ik nam voor het eerst contact op met Vervoort in het najaar van 2016, een paar maanden nadat ze vanuit Rio naar België was teruggekeerd”, schrijft journalist Andrew Keh. “Na een e-mail volgde een telefoontje, dat uitmondde in een lange reis om haar te ontmoeten in Diest.” De rolstoelatlete gaf daarop de toestemming aan Andrew Keh en de wereldvermaarde fotograaf Lynsey Addario om het laatste hoofdstuk van haar leven te documenteren.

“We bezochten Marieke bij haar thuis en in het ziekenhuis, volgden haar terwijl ze boodschappen deed en tijdens haar buitenlandse reizen. Ze liet alle aspecten van haar leven zien en toonde een kwetsbare kant van zichzelf die zelfs haar naasten amper te zien kregen. We duwden haar rolstoel indien nodig en zagen haar vaak huilen.”

Vertrouwen
Uiteindelijk begon Marieke de Amerikaanse journalisten volledig te vertrouwen. Ze maakte na verloop van tijd duidelijk dat ze verlangde dat mensen het volledige plaatje van haar leven te zien zouden krijgen. Achter de vele inspirerende beelden zat immers ook veel pijn, droefheid en eenzaamheid verscholen.

“Ze vroeg me meer dan eens wanneer ze ons voltooide artikel zou kunnen zien. Ik legde meermaals uit dat we hoopten haar tot het einde van haar leven te kunnen volgen, en dat dat inhield dat ze uiteindelijk nooit zou lezen wat ik over haar leven zou schrijven, en dat ze nooit alle foto’s zou zien die Lynsey van haar maakte.”

“Ik zal op een prachtige manier sterven, omringd door de mensen die ik liefheb,” had Marieke aan Andrew Keh verteld op de dag dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Op de avond van haar dood, op 22 oktober, vormden haar ouders en beste vrienden een liefdevolle cocon rond haar bed. Marieke kon vredig sterven.
LEES de extra lange aangrijpende reportage (in het Engels) met nooit eerder vertoonde pakkende foto's van de New York Times met Marieke => KLIK HIER
(OPGELET: sommige foto's kunnen als schokkend over komen).

Eerder kon je bij holebi info over Marieke lezen (2019 - 2018)
MARIEKE VERVOORT POSTUUM ERE BURGER VAN DIEST - November 2019
2000 MENSEN NAMEN AFSCHEID VAN MARIEKE VERVOORT - Oktober 2019
DE LAATSTE MOMENTEN VAN MARIEKE VERVOORT + FOTO'S EN DRIE VIDEO'S - Oktober 2019
1 DAG LATER BV'S EN TOT IN HET KONINGSHUIS ROUWEN OM MARIEKE VERVOORT - Oktober 2019
VLAANDEREN VERLIEST EEN STERKE VROUW, MARIEKE VERVOORT OVERLEDEN - Oktober 2019
OVER DE LAATSTE WENS VAN MARIEKE VERVOORT - Augustus 2019
MARIEKE VERVOORT WERD 40 GEEN MIJLPAAL TOCH KLEIN LICHTPUNTJE - 2019
OPENING MARIEKE VERVOORT MUSEA - 2018
WIELEMIE 2 MAAND IN HET ZIEKENHUIS MOEDIGE STRIJD GAAT DOOR MAAR HOE LANG NOG? - 2018
MARIEKE VERVOORT SLAAPT NOG AMPER, IK HOU DIT NIET MEER VOL + VIDEO - 2018
MARIEKE VERVOORT OPENHARTIG OVER DOOD GAAN + VIDEO - 2018
MARIEKE VERVOORT IN HET ZIEKENHUIS STEUN VAN FAMILIE EN VRIENDEN - 2018

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 07 December, 2019 en 3964 keer gelezen.Reageer op dit bericht: