Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.In Berlijn is het holebi en transgender herdenkingsmonument dat de slachtoffers van het nazi-regime herdenkt door homofobische vandalen beklad. Sinds het bestaan van het monument is het al een vijf tal keer ten prooi gevallen aan vandalisme.

Berlijn heeft sinds mei 2008 een holebi monument, om de slachtoffers van het nazi-regime te herdenken. Pal tegenover het indrukwekkende Holocaust Memorial naast de Brandenburger Tor, staat aan de rand van het stadspark Tiergarten het monument dat bestaat uit een groot blok beton van 2,60 meter hoog en 1,90 meter breed, met een raampje waarachter een filmpje afwisselend van twee kussende mannen en twee kussende vrouwen te zien is.

Het monument dat werd ontworpen door kunstenaars Elmgreen & Dragset werd al kort na de onthulling in 2008 een eerste keer beklad door homofoben. Later volgden nog enkele aanvallen. Dit keer heeft iemand het raampje donker geschilderd waardoor het filmpje van de twee kussende mannen en twee kussende vrouwen niet meer te zien is. Er zijn voorlopig geen verdachten en het is niet bekend of er bewakingsbeelden beschikbaar zijn. Het monument zal spoedig worden hersteld. Pas in 2002 bood de Duitse regering zijn excuses aan voor de vervolging van homo's lesbiennes én transgenders in nazi-duitsland.

Extra info - Wereldwijd staan er op verschillende plaatsen herdenkingsmonumenten voor homo's lesbiennes transgenders en travestieten die om het leven kwamen ten tijde van Nazi Duitsland, een overzicht:

Amsterdam - Nederland - Opgericht in 1987.
Het monument bestaat uit drie roze granieten driehoeken, die zo zijn neergelegd dat ze een grote driehoek vormen. De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israel de Haan (1881-1924). Nederland was trouwens destijds het eerste land ter wereld dat aandacht schonk aan de holebi & trans slachtoffers uit Nazi Duitsland.

Frankfurt - Duitsland - Opgericht in 1994.
Het monument kreeg de naam: The Frankfurter Engel en bestaat uit een klein beeldje dat een engel voorstelt. Op het monument staat de tekst: 'homoseksuele mannen en vrouwen werden vervolgd en vermoord in Nazi Duitsland. De misdaden werden ontkend, de dood verborgen en de overlevenden geminacht en vervolgd. We herdenken dit, met het bewustzijn dat wereldwijd mannen die houden van mannen, en vrouwen die houden van vrouwen, nog steeds vervolging riskeren.

Sydney - Australië - Opgericht in 2001.
Het monument bestaat uit een grote roze driehoek ontworpen door Russell Rodrigo en Jennifer Gamble.

San Francisco, Californie - Opgericht in 2001.
Het monument bestaat uit een parkje met daarop vijftien kruisen waarbij elk kruis staat voor elke 1000 holebi's en transgenders die omkwamen tijdens de Holocaust, omgeven door een driehoek.

Tel Aviv, Israël - Opgericht in 2014
Het monument bestaat uit drie roze betonnen langwerpige stenen die samen een driehoek vormen.

Luik, België - Opgericht in 2007
Herdenkingsplaquette aan de binnenzijde van gebouw l’Harmonie nabij het centraal station. De plaquette vertoont een concentratiekampgevangene met opgeheven hoofd en voorzien van de roze driehoek. In de linkerbovenhoek bevindt zich een citaat uit de roman Escal-Vigor (1898) van Georges Eekhoud.

Plaquettes
In diverse vroegere concentratiekampen van Nazi-Duitsland zijn plaquettes aangebracht die aan het lot van homoseksuelen herinneren. Deze kwamen er in 1984 in Mauthausen, Oostenrijk. In 1985 in Dachau, Duitsland. In 1992 in Sachsenhausen, Duitsland. In 2005 in Italië, en in 2006 in Weimar, Duitsland.

Symbolen
De Roze driehoek werd destijds door Nazi Duitsland gegeven aan homoseksuelen. Net zoals Joden een gele ster kregen. Lesbische vrouwen kregen géén roze driehoek maar een zwarte. Joodse homo's kregen een roze davidsster. In de jaren zeventig begon de homobeweging de roze driehoek te gebruiken als homo bevrijdingssymbool en pride teken, maar daarbij draaide men de driehoek wel om. In Nazi Duitsland stond de driehoek met de punt naar beneden, de homo beweging zette de driehoek met de punt naar boven. Vanaf de jaren tachtig werd de roze driehoek wereldwijd populair in de holebi gemeenschappen als teken van verbondenheid, trots op de geaardheid en vechten voor gelijke rechten. Later verdween het symbool omdat de jongere generatie van mening was dat het teveel deed denken aan Nazi Duitsland en ging men meer de regenboogvlag gebruiken als symbool van pride waardoor men sinds eind jaren tachtig begin jaren negentig de roze driehoek nog nauwelijks zag en ziet.
LEES OOK
POLEN HEEFT NA VANDALISME NU EEN ONBREEKBAAR REGENBOOG MONUMENT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 21 August, 2019 en 2131 keer gelezen.Reageer op dit bericht: