Turkse Gay pride (opnieuw) aangevallen door de politie.



Zondag is net als de voorbije jaren de Turkse Gay pride parade in Istanboel aangevallen door de politie. Duizenden holebi's en transgenders verzamelden zich nabij Istiklal Avenue en Taksim Square waar ze op honderden gewapende politie agenten botsten.

Hoewel de Pride parade (opnieuw) verboden was, stond de politie wel toe dat enkele holebi's in een zijstraatje een publiek statement maakte naar aanleiding van de Pride week. Maar toen duizenden holebi's transgenders en sympathisanten een vreedzame optocht zonder praalwagens wilde houden, werden ze tegen gehouden door gewapende politie. De politie dreef holebi's transgenders en sympathisanten uit elkaar met traangas, en er vielen ook enkele rake klappen. Er werden ook verschillende mensen gearresteerd.

Sinds 2003 gaat er jaarlijks een Gay pride parade door in Istanboel. De laatste pride die was tegestaan was in 2013, toen voor het eerst holebi's en transgenders steun kregen van vele duizenden hetero's, maar dat had toen alles te maken met de grote protesten op en nabij Taksim Square waarbij men protesteerde tegen president Erdogan. Deze demonstranten sloten zich vredevol aan bij de Gay pride optocht, een week voordien had men hetzelfde gedaan tijdens de jaarlijkse Transgender pride optocht. Na 2013 werden tot op heden alle prides verboden.

In mei van dit jaar mochten voor het eerst in acht jaar hetero studenten in Ankara geen pride optocht organiseren om hun solidariteit te uiten tegenover de holebi & trans studenten van hun campus. De politie trad hardhandig op, deelde klappen uit en een 25 tal studenten werden gearresteerd. Ook in de rest van Ankara gold al enkele jaren een verbod op het houden van een Pride. Maar in april van dit jaar oordeelde een rechterbank dat het verbod moet worden opgeheven.
LEES OOK
TURKSE STUDENTEN DIE VREEDZAAM PRIDE WILDE HOUDEN AANGEVALLEN DOOR POLITIE
TURKSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS MOGEN PRIDE HOUDEN IN ANKARA

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 02 July, 2019 en 2553 keer gelezen.



Reageer op dit bericht: