Holebi- en transfobie vanaf nu strafbaar met geldboete en celstraf in BrazilieDiscriminatie van holebi's en transgenders is vanaf nu volgens de Braziliaanse grondwet strafbaar. Een grote stap in de juiste richting in een land met zeer veel geweld tegen holebi's en transgenders.

Brazilië stelt vanaf nu discriminatie van holebi's en transgenders gelijk aan racisme. Daarbij riskeren overtreders een geldboete en celstraf tot drie jaar. De wet is een overwinning op het bewind van de extreemrechtse homofobe president Jair Bolsonaro. Naast bijna dagelijks geweld en vele moorden in het algemeen, kent Brazilië nog steeds het hoogste aantal moorden op holebi's en in het bijzonder op transgenders.

De nieuwe wet is het resultaat van een 20 jaar durend gevecht om homofobie strafbaar te maken. Dat het zo lang moest duren, komt door de jarenlange weerstand van conservatieve en religieuze groepen in het Congres. “Homofoob geweld is net zo alarmerend als fysiek geweld”, zei Luiz Fux, vice-president van het Hooggerechtshof. Hij spreekt over homofoob geweld dat stilaan epidemische vormen begint aan te nemen.

Gelijkaardige wetten inclusief met geldboete en mogelijkheid tot drie jaar celstraf werden in 2014 ingevoerd in Catalonië, en in 2018 in Zwitserland en de Australische staat New South Wales.

Slechts vijf landen wereldwijd hebben een verbod op discriminatie van holebi's en transgenders in hun grondwet staan. Deze landen zijn: Bolivia, Ecuador, Fiji, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In andere landen is het een bijkomende wet toegevoegd aan de eerder bestaande anti discriminatie wetten en/of strafcodes.
LEES OOK
BRAZILIE OP WEG OM TWEEDE TRIEST RECORD TE VERBREKEN - 2018
WAAR HOMOFOBEN DRIE JAAR CEL RISKEREN - 2018
HOMOFOBEN RISKEREN GELDBOETE & CELSTRAF IN AUSTRALISCHE STAAT - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 27 May, 2019 en 3003 keer gelezen.Reageer op dit bericht: