1ste verhaal van holebifobie in een Belgisch asielcentrum.Eerder kon je bij holebi info al meermaals lezen dat holebi asielzoekers vaak worden gepest of slachtoffer worden van geweld in Europese asielcentra. Vandaag brengt holebi info, naar wat vermoedelijk het eerste bericht is over holebifobie vanuit een Belgisch asielcentrum tegenover een lesbisch koppel.

Vlaams holebi magazine ZiZo bracht het verhaal van Marigona en Elisabeth naar buiten. De twee komen respectievelijk uit Kosovo en Mexico en vroeger eerder in ons landje asiel aan om hier hun liefde voor elkaar vrij te kunnen beleven, iets wat in eigen land zo goed als onmogelijk is. Maar jammer genoeg hebben ze nu ook in ons Belgenlandje te maken met homofobie. De twee verblijven in het asielcentrum van Kappellen en vinden dat Fedasil, de overheidsorganisatie die de opvang van asielzoekers regelt hen onvoldoende bijstaat.

Marigona en Elisabeth verblijven nog maar twee maand in het asielcentrum in Kapellen. "Het zijn de twee ergste maanden van ons leven," vertellen de twee aan een journalist van maandblad ZiZo. Het koppeltje verblijft in het centrum in aanwezigheid van een grote groep vrijgezelle mannen, mannen uit alle uithoeken van de wereld, die het bovendien niet hebben begrepen op holebi's. Zelfs naar de douche gaan is voor de jonge vrouwen gevaarlijk.

Maar eerst vertellen de twee over hun leven in hun thuisland(en). Marigona komt uit Kosovo. Sinds ze haar vader vertelde dat ze lesbisch is werd haar leven een hel. Hij wilde haar vermoorden en bij lokale holebi organisaties kon ze niet terecht. Ze moest in therapie iets wat ze weigerde. Haar familie heeft Albanees-Islamitische roots, en binnen deze gemeenschap zijn traditie en familieeer erg belangrijk. Marigona's vader liet weten dat hij haar zou vermoorden als ze lesbisch zou blijven.

Pro-Europese politici in de hoofdstad Pristina voerden het voorbije decennium progressieve wetgeving voor de LGBT+ gemeenschap in. Maar wetten invoeren is één ding. Het toepassen van de wet in een door en door corrupt land is iets helemaal anders. Volgens de ZiZo journalist was voor Marigona's veiligheid haar thuisland verlaten.

Lisa komt uit Mexico en leerde Marigona vier jaar geleden via Facebook kennen. Het koppeltje wilde graag samen zijn, maar dat Lisa naar Kosovo zou verhuizen of Marigona naar Mexico was geen optie. De twee kozen uiteindelijk voor ons landje vanwege zijn holebi vriendelijke reputatie. De jonge dames hadden lange tijd enkel contact via Facebook en telefoontjes. Drie jaar en een half lang probeerden ze elkaar te ontmoeten maar de politieke situatie in Kosovo stad daar telkens een stokje voor.

Na een bloedige burgeroorlog scheurde Kosovo zich in 2008 eenzijdig af van Servië. Heel wat landen erkennen Kosovo tot op de dag van vandaag niet als een onafhankelijke en soevereine staat. Mexico is, naast onder andere Spanje, er één van. Daardoor kon Marigona geen visum krijgen voor Mexico. Verhuizen naar het holebifobe Kosovo was voor Lisa geen optie. We moesten op zoek gaan naar een derde land. Dat derde land werd dus België.

Met een toeristisch visum kwam Marigona ons land binnen. Lisa kon België in zonder visum. Het was in België dat ze elkaar voor het eerst in het echt konden ontmoeten. Asiel vroegen ze niet meteen aan.

De eerste nachten sliepen we op hotel. Dat kostte ons veel geld, maar na al die jaren wilden we even ongestoord samen kunnen zijn., aldus Lisa. Toen de financiële druk door de hotelkosten te hoog werd, vroegen ze beiden asiel aan. De procedureslag begon en ze kregen een plaats toegewezen in het asielcentrum van Kapellen.

België is een fantastisch land voor holebi's. Maar het asielcentrum van Kapellen is België niet. Ik voel me er onveiliger dan in Kosovo. We voelen ons hier illegaal. Wat hierop volgde was een lange beschrijving van negatieve ervaringen van het jonge koppel. Vanaf dag een kregen we al bedreigingen. Op de een of andere manier verspreidde het nieuws zich zeer snel dat er een lesbisch koppel verbleef in het centrum. Sindsdien worden we er nageroepen en spuwen ze voor onze voeten. Een keer gooiden ze ballen naar ons waardoor ik schaafwonden opliep. Maar het werd al snel een stuk erger, aldus een geëmotioneerde Marigona.

Het koppel zegt dat ze zich onveilig voelt. "Onze eerste kamer was helemaal vanachter in het asielcentrum, ver weg van de medewerkers. Als er iets mis ging, duurde het heel lang voordat een medewerker ter plaatse kon komen. In de avond zijn er maar twee personeelsleden voor het volledige asielcentrum aanwezig. Als het hier misloopt, dan zal alle hulp te laat komen."

Er werd hen een andere kamer aangeboden. Maar toen ze die gingen bezoeken, wilde de bewoners die op de nieuwe gang verbleven hen niet doorlaten. Een lesbisch koppel is niet welkom in hun afdeling.

Nu kunnen ze zelfs niet meer naar de gemeenschappelijke douche in hun gang. Ik stond te douchen en een van de andere vrouwen die in het centrum verblijft, begon te roepen en keihard op mijn deur te beuken. Ik vreesde en schreeuwde voor mijn leven. Ik denk dat het de verschrikkelijkste twintig minuten van mijn leven geweest moeten zijn, Volgens Lisa. Na het incident, mogen de dames douchen in een afgesloten douche op een andere verdieping. Maar dit zou geen oplossing mogen zijn.

Plots haalt Lisa een zak vol medicijnen boven. Volgens Marigona moet ze nu tien pillen per dag nemen. Ik kan niet meer deftig eten, want een bezoek aan de keuken vinden we te gevaarlijk. En de hoeveelheid stress die het gevolg is van deze situatie maakt me er ook niet gezonder op.

Marigona haar gezondheid verslechterde toen ze plots hevige buikpijn kreeg. Ze belde om een dokter, maar er kwam niemand. "De pijn was zo hevig dat ik dacht dat ik ging sterven. Na een kwartier kwam de sociaal assistente die me gewoon doorverwees naar een dokterspraktijk. Daar moest ik dan nog eens lang wachten in een wachtzaal."

De situatie voor de dames verslechterde snel toen ze een eerste klacht neerlegden tegen hun medebewoners. Aan de receptie vroegen we om wat warm water. Naar ons kwam meteen een groepje jongens die ons begonnen af te dreigen. Als we onze klacht niet introkken, zouden ze ons hardhandig aanpakken. Dit alles gebeurde allemaal voor de ogen van een van de medewerkers van het asielcentrum. Hij stond erbij en keek ernaar.

We begrijpen echt wel dat we geen vijfsterrenhotel krijgen, maar dit is gewoon een verschrikkelijke situatie

Na het interview nam de ZiZo journalist samen met het koppeltje de bus naar het asielcentrum, een oude leger kazerne die werd omgebouwd tot asielcentrum waar ondertussen 350 asielzoekers verblijven. Het viel op dat er veel structurele problemen waren aan het gebouw. Zo ontbrak er een raam en was er amper verluchting. Tussen verschillende wooneenheden ontbreekt een dak waardoor er behendig persoon zo over de muur in je kamer kan klimmen.

De jonge vrouwen verlaten elke ochtend vroeg het asielcentrum, om rond te hangen in Kapellen, waar ze zich tenminste veilig voelen. Ze proberen elke avond zo laat mogelijk terug te keren. Een situatie die niet vol te houden is. Hun verzoek tot overplaatsing is al tweemaal geweigerd. Fedasiel zou gezegd hebben dat er een plaatsgebrek is. Ik vrees dat we eerst zwaargewond moeten geraken voordat men echt zal reageren, aldus Lisa.

De assistenten in het asielcentrum doen hun best, maar het is het systeem dat faalt. Het asielcentrum organiseert infosessies om de asielzoekers te informeren over de Belgische waarden en normen, en het beleid is er op gericht om discriminatie te detecteren en het nemen van acties ten opzichte van daders. Maar in de praktijk komt daar niets van in huis. Bewoners kunnen ook een klacht indienen, wat de jonge vrouwen ondertussen ook al meermaals hebben gedaan. En wat gebeurd er met die klachten? Volgens Lisa en Marigona niets. "We vroegen eens kopieën van de klachten die we neerlegden en dat weigerden de medewerkers ons. Zoiets kan toch niet in een rechtsstaat? Zo kunnen we echt niet controleren of er wel iets mee gebeurt."

En dan is er nog de angst om gescheiden te worden. Als heteroseksuele koppels vluchten kunnen ze meestal een trouwakte voorleggen waardoor ze niet uit elkaar gehaald worden. Lisa en Marigona kunnen geen trouwakte voorleggen en vrezen dat er een moment kan komen dat de een asiel zal krijgen en de ander niet. Daarom willen ze kost wat kost tonen en laten zien dat ze een koppel zijn. En daarom wilden ze absoluut niet doen alsof ze zussen zijn of gewoon vriendinnen, wat hun leven een pak makkelijker zou hebben gemaakt. Maar dat was voor de jonge vrouwen geen optie.

Ondertussen liet men vanuit Fedasiel weten niet te kunnen of willen reageren op individuele dossiers. "Het beleid is erop gericht holebifoob gedrag te detecteren, te veroordelen en te sanctioneren, aldus Lies Gilis (adjunct-woordvoerder Fedasil).

We kiezen er bewust voor om een open opvang te bieden aan elke asielzoeker en niet te segregeren op basis van geloof, etniciteit, nationaliteit of seksuele voorkeur.' Om dit beleid in de praktijk te doen slagen, organiseert het asielcentrum informatiesessies omtrent de waarden en normen die heersen in België. Die gaan ook over hoe hier wordt omgegaan met seksualiteit en met man-vrouwverhoudingen

Fedasil is de e-learningmodules over holebi en transgender asielzoekers en vluchtelingen aan het evalueren die werden ontwikkeld door cavaria tijdens het Safe Havens project in 2016 en 2017. Deze modules werden reeds gevolgd door een aantal referentiepersonen, maar de uitrol naar het volledige opvangnetwerk moet nog gebeuren.

Kenneth Mills, die mee de situatie opvolgt voor de Vlaamse holebi- en transgenderkoepel cavaria, meent dat de bal nu in het kamp van de overheid ligt. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat medewerkers ook holebi en transgender sensitief zijn en de nodige kennis hebben door de e-learningmodules uit te rollen. Op korte termijn moet in Kapellen vooral gesproken worden met de bewoners, maar als dat geen resultaten oplevert, moeten Marigona en Elisabeth overgeplaatst worden

Op dit moment is Fedasil een inventaris aan het maken van opvangcentra met voorzieningen voor holebi's en transgenders, op basis van een aantal criteria. Zo kan er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de nabijheid van holebi verenigingen, de vorming van de medewerkers, enzovoort. Verder heeft Fedasil een werkgroep opgericht met zowel medewerkers van de hoofdzetel als referentiepersonen op het terrein. Die werkgroep zou al een aantal keren zijn bijeengekomen. Deze evoluties geven ons goede hoop, al zal het effect daarvan zich pas na een tijd echt laten voelen. Het is nu belangrijk dat deze inspanningen volgehouden worden en dat holebi & transgender verenigingen blijvend betrokken worden." Bron: ZiZo.


Bron: ZiZo.be

Dit bericht is gepost op 03 September, 2018 en 2082 keer gelezen.Reageer op dit bericht: