Vlaamse overheid blijft zich inzetten voor transgenders.De Vlaamse overheid gaat verder in de gelijke berechting van transgenders. Men heeft nu een beleidsplan klaar om mensen die transgender zijn beter te laten integreren op de werkvloer. Want transgenders worden nog maar al te vaak gediscrimineerd op het werk. Daarom wil Vlaanderen zelf het goede voorbeeld geven met een genderneutraal personeelsbeleid.

Recent onderzoek wees uit dat 53 procent van de Belgische transgenders zich gediscrimineerd voelt op de arbeidsmarkt. Ons land doet het niet goed op dat vlak. Het Europees gemiddelde bedraagt 37 procent. "Er zijn heel wat transpersonen die pesterijen ondervinden op de werkvloer eens ze zich geout hebben", zegt ook Joz Motmans van het Transgender Infopunt. "Of ze worden uitgesloten, zijn niet meer welkom, missen promotiekansen, En we horen ook heel wat verhalen over mensen wiens contract na hun outing niet meer verlengd wordt."

De Vlaamse overheid wil nu zelf het goede voorbeeld stellen door in haar personeelsbeleid transgenders beter te begeleiden naar en binnen een job bij de overheid. De richtlijnen moeten transgenders, hun collega's en leidinggevenden informeren over het juridische kader, praktische drempels en etiquette. Zo zal bij sollicitaties niet meer naar het geslacht gevraagd worden, zullen e-mails geen mijnheer of mevrouw-aanhef meer hebben, komen er genderneutrale toiletten op het werk en zullen medewerkers het uniform mogen dragen van het geslacht waarbij ze zich goed voelen. Er komen ook opleidingen om ambtenaren aan te leren hoe ze met een transgendercollega moeten omgaan en bemiddelingstrajecten in situaties waar conflicten ontstaan.

"Wij willen aantonen dat je als werkgever kunt zeggen: screen wat we hier doen eens op genderneutraliteit. Je kunt ook als werkgever subtiel gaan communiceren en tonen aan de transgender "Je mag hier zijn, het maakt niet uit of je transgender bent of iemand anders". Dat zijn simpele dingen die elke werkgever kan doen", verduidelijkt diversiteitsambtenaar Alona Lyubeyeva. Het beleidskader is het eerste grote Vlaamse transgenderplan uit het Gelijkekansen- en Diversiteitsbeleid. Het past in het nieuwe Actieplan Diversiteit van de Vlaamse regering.


Bron: deredactie.be

Dit bericht is gepost op 17 May, 2016 en 2389 keer gelezen.Reageer op dit bericht: