BOEKEN TIPS HOLEBI THEMA

Boeken tips met holebi thema
(er zijn ook boeken tips met homo, lesbisch, trans thema, zie info gids

ADAM EN EVERT
2010 - Auteur: Ruard Ganzevoort en Mark van der Laan - Uitgeverij: Ten Have Baarn.
Net als de evolutietheorie ligt homoseksualiteit zeer gevoelig in de christelijke wereld. Maar ook daar lopen (jonge) vrouwen en mannen rond met homoseksuele gevoelens, die ze een plek moeten geven. Makkelijk is dat niet. Vaak vinden zijzelf, hun familie, vrienden en predikanten homoseksueel gedrag in strijd met de Bijbel. In Adam en Evert staan de verhalen van christelijke jongeren en hun omgeving centraal. Hoe proberen jonge mensen hun geloof en homoseksualiteit met elkaar te verenigen? Sommigen slagen erin beide met elkaar te verzoenen, anderen leiden een dubbelleven, weer anderen kiezen voor een celibatair leven of verlaten juist de kerk. De auteurs geven aan hoe de omgeving deze jongeren het beste kan steunen in hun zoektocht.


ANDERE HOLLYWOOD, het
2010 - Auteur: Adrian Stahlecker - Uitgeverij: Aspekt
Hollywood werd in de twintigerjaren opgeschrikt door een reeks van seksschandalen. Filmmagnaten besloten toen moraalclausules op te nemen in de filmcontracten. Als een ster in opspraak was geraakt kon de studio het contract annuleren. Als het echter een kasmagneet betrof betaalde men soms de politie om de zaak in de doofpot te krijgen. In de vijftiger jaren stond Hollywood op z'n kop toen het roddelblad Confidential verscheen om het privéleven van sterren bloot te leggen. Veel stoere, knappe idolen waarover vrouwen droomden, bleken homo- of biseksueel te zijn. Hun seksuele geaardheid zou het einde van hun carrière kunnen betekenen. Velen gingen daarom surrogaathuwelijken aan terwijl anderen er aan ten onder gingen.


DOODGESLAGEN - DOODGEZWEGEN - Vervolging van homoseksuelen door het nazi-regime 1933-1945.
2005 - Auteur: Klaus Miller - Uitgeverij: Mets en Schilt.
Over de vervolging van homoseksuelen door het nazi-regime in Duitsland en bezette gebieden. Naar schatting 100.000 mannen werden gearresteerd, de helft daarvan belandde in de gevangenis, anderen werden na een tuchtstraf gedeporteerd naar concentratiekampen. Tot hun grote teleurstelling werden homoseksuele vervolgden na 1945 niet erkend als slachtoffers van het nazi-regime. In West-Duitsland bleef de nazistische wetgeving tegen homoseksualiteit van kracht tot eind jaren zestig. Nog altijd komt de nazi-vervolging van homoseksuelen nauwelijks aan bod in schoolboeken, standaardwerken en herinneringscentra van vroegere nazi-kampen. De analyse van de nazi-houding tegenover homoseksualiteit hoort echter onlosmakelijk deel uit te maken van onderzoek naar het totalitaire karakter van het nationaal-socialisme. Dit boek is daarom een must voor iedereen.


COMING OUT
2012 - Auteur: Nine Cornelissen en Miriam Van Damme - Uitgeverij: Linkeroever uitgevers NV
Vlaams boek.
Dagelijks komen er mensen uit de kast: jongeren, ouderen, mannen, vrouwen. Vrienden en familie hebben het – soms ongewild – ondergaan. Maar een coming-out gaat voor een groot stuk niet over de ander. Nine Cornelissen en Miriam Van Damme verzamelden de coming-outverhalen van onder meer danser Michael Iongbloed (So You Think You Can Dance), MNM-presentator Tom De Cock en de Marokkaanse jongen Jamal. Coming-out gaat voornamelijk over jezelf. Over zijn wie je werkelijk bent. En worden wie je bent betekent: doen wat nodig is om gelukkig te worden. Coming-out is een boek geworden vol uiteenlopende verhalen van diverse mensen, geïllustreerd met pure foto’s. De verhalen zijn open en eerlijk, gevoelig en kwetsbaar, soms luchtig en grappig, soms zwaar en dramatisch, of bijzonder en onverwacht. Want ieder heeft zijn eigen verhaal over het moment waarop hij of zij opkwam voor zichzelf en zei: dit ben ik. Auteurs Cornelissen en Van Damme schreven eerder de lesbische roman 'Lief en Lef'.


COMING OUT - Homo's en lesbiennes van de wereld.
1998 - Auteur: Lutz van Dijk - Uitgeverij: Sara.
Bundel van coming-out verhalen van mensen over de hele wereld.
In Coming out denken jongeren en volwassenen terug aan hun jeugd, waarin zij veel moed en geduld moesten tonen om hun vorm van liefde te realiseren. Hun ontroerende en realistische verhalen vanuit de hele wereld vertellen ons over hun ervaringen met verliefd worden op iemand van hun eigen geslacht onder moeilijke, soms zelfs levensbedreigende omstandigheden.


COMING OUT CHURCHES
2011 - Auteur: Wiele Elhorst - Uitgeverij: Meinema
Kerkelijke veroordeling van homoseksualiteit kan rekenen op media-aandacht en emotionele berichtgeving. Maar hoe zit het met kerken waar homo’s en lesbo’s wél welkom zijn – waar ze kunnen trouwen, bijvoorbeeld? Deze gids biedt een overzicht. Coming Out Churches is dé gids voor homo’s (en hetero’s) die gaan trouwen en zich oriënteren op een kerkgenootschap. Maar de gids is ook bedoeld voor kerkelijke bestuurders die zich bezighouden met het thema homoseksualiteit en willen weten in welke kerken homo’s meer dan welkom zijn. Daarnaast biedt dit boekje interessante informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema kerk en homoseksualiteit.


ELKE LIEFDE TELT - Voor gelijke rechten de wereld rond.
2009 - Auteur: Boris Dittrich - Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.
Na jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66 te zijn geweest, verlaat Boris Dittrich in 2006 de Nederlandse politiek. Hij realiseert zijn droom en gaat in New York wonen, waar hij advocacy director van de afdeling seksuele minderheden van de internationale organisatie Human Rights Watch wordt. Persoonlijk verhaal over zijn werk voor Human Rights Watch.
In Elke liefde telt reizen we met Boris Dittrich vanuit zijn standplaats New York de wereld over. We ontmoeten mensenrechtenactivisten, ambtenaren, politici en journalisten. Van Sunil, de voorvechter voor homorechten uit Nepal tot president Abdoulaye Wade van Senegal. Van Juanita, de transgender-prostituee in Buenos Aires tot Maxime Verhagen, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Bij de Verenigde Naties in New York introduceert Boris Dittrich de Bijbel voor seksuele minderheden , de Yogyakarta Beginselen: een lijst met 29 criteria, in 2006 in Yogyagarta opgesteld, die essentieel is voor het beëindigen van discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Elke liefde telt is het verslag van de reizen die Boris Dittrich onderneemt om discriminatie in kaart te brengen, ter discussie te stellen en de internationale gemeenschap erover te informeren. In ontroerende en soms aangrijpende verhalen leren we via ontmoetingen met uiteenlopende mensen de wereld van de mensenrechten kennen en zijn we getuige van het taaie gevecht voor gelijkberechtiging.


EXPEDITIE HOLEBI
2011 - Auteur: S. Dehouck - Uitgeverij: Jong En Holebi.
De Vlaamse jongerenbeweging Jong & Holebi in Brugge staat open voor iedereen die op zoek is naar zijn seksueel zelfbeeld. Via hun website, nieuwsbrief en magazine brachten vrijwilligers opmerkelijke portretten van hetero's, holebi's en transgenderjongeren.
Deze bundel met interviews, portretten en ervaringsverhalen, verschenen in het kader van het Jong & Holebi-project in Brugge 2002-2008 ter ondersteuning van jongeren op zoek naar hun seksuele identiteit, bestaat uit zes thematische hoofdstukken. Zo vertellen in het eerste jongeren over hun gevoelens, vooral homoseksueel, maar ook bi- en heteroseksueel. Het tweede gaat over ervaringen van twee homoseksuele allochtonen: een meisje uit Libanon, een man uit Iran. Het derde over de reacties van ouders op de homoseksualiteit van hun kind, het vierde over betaalde liefde, vijf over transseksualiteit en crossdressing en het laatste over homoseksualiteit en (christelijk) geloof.


GAY & HAPPY - Een handboek voor de moderne homo.
2011 - Auteur: Steven van Lijnden - Uitgeverij: Ocker Publishing.
Dit handboek heeft als doel je te amuseren, informeren en adviseren, of je nu op het punt staat de kast uit te stappen of al een veteraan bent in de mannenliefde. Coming out, de gay scene, dating, relaties, gezondheid en seks passeren allen de revue. Waarom ben ik eigenlijk homo? Hoe vind ik een leuke man en houd ik hem? Hoe vermijd ik zo goed mogelijk soas maar heb ik toch een avontuurlijk seksleven? Waar komt de agressie tegen homos vandaan en hoe kunnen we die vermijden en bestrijden? Nuttige informatie en praktische suggesties staan op de agenda, navelstaren niet. Kortom: dit boek zal je helpen de dubbele betekenis van het woord gay waar te maken. Het boek bevat meer dan 30 illustraties;


GAY LESBO'S EN BI'S IN DE FILMSTAD
2010 - Auteur: Adrian Stahlecker - Uitgeverij: Aspekt.
Homo's in filmstad Hollywood hebben zich altijd moeten verstoppen. Hollywood werd in de twintiger jaren opgeschrikt door een reeks van seksschandalen, waarop filmmagnaten besloten moraal-clausules op te nemen in elk filmcontract: als een ster in opspraak was geraakt, mocht de studio het contract annuleren. Als het echter om een kasmagneet ging, betaalde de filmstudio's soms liever de politie om de zaak in de doofpot te krijgen. In de vijftiger jaren stond Hollywood op z'n kop toen het roddelblad Confidential verscheen om het privéleven van sterren bloot te leggen. Veel stoere, knappe film idolen waarover vrouwen droomden, bleken homo- of biseksueel te zijn. Coming out met hun seksuele geaardheid zou het einde van hun carrière betekenen, dus gingen filmsterren soms surrogaat-huwelijken aan terwijl anderen kapot gingen omdat ze niet uit de kast durfden te komen (Denk aan acteur Rock Hudson die zich in het openbaar veel aan de zijde van Doris Day liet zien en ook op het witte doek graag met haar flirtte, terwijl bij hem thuis de leuke jongens, al dan niet gay, aan het zwembad lagen te wachten.


GAY PROPAGANDA - Russian Love Stories.
2014 - Auteur: Masha Gessen en Joseph Huff-Hannon - Uitgeverij OR Books
Verkrijgbaar in het Nederlands - Engels en het Russisch - ook als e-book
Gay Propaganda - Russian Love Stories brengt verhalen van liefde en overwinning in het recente Rusland. In het licht van de gay propaganda wet in Rusland doorbreekt het boek mythes en misverstanden over holebi's en transgenders, brengt het verhalen over moed, liefde en relaties. Het boek wordt uitgebracht door uitgeverij OR books die hun boeken in de UK en de VS drukken en verspreiden over de hele wereld. Al zal men het boek wel stiekem in Rusland moeten binnen smokkelen wil men het daar ook kunnen lezen. Hier zijn de verhalen van mannen en vrouwen die een langdurige relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, als ook de verhalen van zij die op zoek zijn naar liefde, en zij die kinderen opvoeden als holebi koppel, maar ook verhalen over uitdagingen die men doormaakt in het huidige Rusland als holebi en transgender.


GEVOELSGENOTEN VAN ZEKERE LEEFTIJD
1997 - Auteur: Judith Schuyf - Uitgeverij: Cb Diverse Nederlandse Uitg.
Over homoseksuele ouderen is zeer weinig bekend. Verzorgingstehuizen voeren geen beleid op dit terrein. Nu het ouderen beleid van de overheid steeds meer gericht is op netwerken en zelfzorg, doet zich de vraag voor of homoseksuele ouderen hierin op dezelfde manier kunnen functioneren als heteroseksuele ouderen. Verrassend is dat mannen langer bij elkaar blijven wonen dan vrouwen. Ze hebben meer geld te besteden en wonen vaker samen. Vrouwen wisselen vaker van vaste partner, geven elkaar seksueel minder ruimte, verkeren vaker in een sociaal isolement en zijn vaker eenzaam. Voor deze interessante, leesbare en met negentien zwart-witfoto's geïllustreerde uitgave werd het levensverhaal van twintig oudere homo's (m/v) opgetekend.


GELIJKSPEL - PORTRETTEN VAN HOMO TOPSPORTERS
2008 - Auteur: Huub ter Haar - Uitgeverij: Pepijn.
Is homoseksualiteit in de topsport bespreekbaar? Wint de angst voor reputatieschade het van de vrijheid? Hoeveel homoseksuele topsporters leiden een geheim leven? Kent u één homoseksuele topvoetballer? Nee? Met dit antwoord lijken bovenstaande vragen ook beantwoord. Homoseksualiteit is in veel sporten nog een groot taboe. Dat bleek ook bij de totstandkoming van dit boek. uub ter Haar ging op zoek naar sporters die openlijk durven uit te komen voor hun homoseksuele geaardheid. Vaak stootte hij zijn neus. Vooral de deuren in de mannelijke teamsporten bleven voor hem dicht.


GEWOON ANDERS
2010 - Auteur: David Bos en andere - Uitgever: Sociaal en Cultureel Planbureau.
Met enige regelmaat verschijnen er berichten in de media over geweld tegen homoseksuele mannen. Tegelijkertijd staat Nederland bekend als een zeer homotolerant land. De overgrote meerderheid van de bevolking vindt dat homoseksuelen vrij moeten zijn om hun leven te leiden zoals zij dat willen. Maar als twee mannen of twee vrouwen elkaar op straat zoenen stuit dat toch op veel weerstand. Met bijdrages van auteurs: Saskia Keuzenkamp - Diana van Bergen - Henny Bos - Jan Willem Duyvendak - Jenny Ehrhart - Hanneke Felten - en andere.


HET BEGINT MET NEEN ZEGGEN - Verzet en homoseksualiteit.
2006 - Auteur: Klaus Muller en Judith Schuyf - Uitgeverij: Schorer.
Veel homoseksuele mannen en lesbische vrouwen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hun aandeel werd echter decennialang 'vergeten' in de collectieve herinnering. Het paste niet in de nationale beeldvorming homoseksuelen een ereplaats te geven als verzetsstrijders. Ook in de naoorlogse samenleving hadden zij een marginale positie. Met dit boek krijgen homoseksuele verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog eindelijk de aandacht die zij verdienen. Door hun positie in de vooroorlogse samenleving waren homoseksuele mannen en vrouwen gewend aan het leiden van een dubbelleven om hun homoseksualiteit verborgen te houden. Daardoor gingen de geheimhouding en illegaliteit van de verzetsacties hun relatief gemakkelijk af. Juist in het kunstenaarsverzet bevonden zich veel homoseksuele vrouwen en mannen. Zo leidde de homoseksuele schilder en schrijver Willem Arondéus de bekende aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, waarvoor hij ter dood veroordeeld werd. De lesbische celliste en dirigente Frieda Belinfante was een voortrekker in het kunstenaarsverzet. Het vriendinnenpaar Ru Paré en Do Versteegh redde meer dan vijftig joodse kinderen het leven. Danser en dichter Karel Pekelharing werd gefusilleerd na een mislukte bevrijdingsactie van gevangen verzetsmensen. Verder portretten van de schrijver Jef Last, van de Groningse tabaks-fabrikant Willy Niemeijer, omgekomen in Neuengamme, van de Duitse verzetsgroep in Nederland rondom Castrum Peregrini, en van het anti-Duitse verzet binnen de Nederlandse homobeweging.


HIV POSITIEF
2011 - Auteur: Cis van Peer - Uitgeverij: Lannoo.
De verborgen moed van gewone mensen; Beklijvend boek over leven met HIV in Vlaanderen. Gebaseerd op de gelijknamige prime timereeks op één. Voor hun nieuwe prime time-reeks op één volgden de makers van het geprezen 'Doodgraag leven' vijf mensen met hiv. Dit boek brengt hun verhalen samen, en combineert ze met de getuigenissen van zeven andere lotgenoten. Ruim 13.000 Belgen zijn seropositief. Elke dag komen er drie bij. Uit angst voor stigmatisering hullen ze zich in stilzwijgen. Twaalf van hen doorbreken de stilte en gaan de confrontatie aan met hun omgeving. Hun doel? Bestaande vooroordelen wegnemen en tonen dat ze mensen zijn zoals jij en ik. Het boek en de tv-reeks bewijzen dat een diagnose niet het einde betekent. Want ondanks hun moeilijke status zijn de getuigen stuk voor stuk positief ingestelde levensgenieters, die vechten voor hun toekomst. Met een voorwoord van Kobe Ilsen, presentator van de tv-reeks 'HIV Positief'.


HOLEBI'S IN BEWEGING
2000 - Auteur: Frank Cockx en Pedro Tytgat - Uitgeverij: Acco.
Praten over homoseksualiteit in onderwijs en vormingswerk. Homoseksualiteit raakt stilaan uit de taboesfeer. Meer en meer wordt de behoefte aangevoeld om dit thema te bespreken zowel in het vormingswerk, in de thuissituatie, als in de klas of in de jeugdvereniging. Maar vaak zijn de opvoeders, vormingswerkers, leerkrachten of ouders nog onvoldoende vertrouwd met dit onderwerp en weten zij niet goed hoe dit aan te pakken. Holebis in Beweging biedt heldere en kritische achtergrondinformatie over homoseksualiteit en behandelt een aantal vaak gehoorde uitspraken over holebis. De informatie wordt aangeboden onder de educatieve werkvorm van het stellingenspel, die toelaat om een boeiende dialoog met de deelnemers aan te gaan. Bovendien is, als bijlage, het overzichtelijke werkstramien zodanig weergegeven, dat het makkelijk als transparant kan worden gebruikt. Dit boek biedt aan de opvoeders, leerkrachten en vormingswerkers een uitgewerkte aanzet om homoseksualiteit te bespreken.


HOLEBI'S IN-ZICH(T)
2013 - Auteur: Marijke Acke en Evy De Wulf - Uitgeverij: Boekscout.
Dit boek kan al je vragen beantwoorden. Je hoeft zelf niet homo, lesbisch of biseksueel te zijn om dit boek te lezen.
Wat maakt dat we verliefd worden? En hoe zit het met religie en holebi-zijn? Is er echt zo veel haat naar holebi’s toe bij de Islam? Of is godsdienst een flauw excuus om holebi-haat te rechtvaardigen? Kunnen twee mama’s of twee papa’s een kind opvoeden? Hoe ga je ermee om als iemand in je omgeving holebi blijkt te zijn? In dit boek lees je ook hoe Marijke en Evy met hun ontdekking over hun ware geaardheid omgingen. Over de auteurs: "Zeven jaar geleden leerden we elkaar kennen in het uitgangsleven te Gent. Door de jaren heen maakten wij samen heel wat mee waaronder ook het verlies van een goeie vriendin. Nadien verloren we elkaar geruime tijd uit het oog. Toen we elkaar enkele jaren geleden opnieuw tegen het lijf liepen, hadden we heel wat bij te praten. Door al deze gesprekken heen kwamen we op het idee om samen dit boek te schrijven.


HOLEBIPIONIERS
2015 - Geschiedenis van holebi & transgender beweging in Vlaanderen - auteur: Paul Borghs.
In Vlaanderen is de maatschappelijke aanvaarding van holebi’s en transgenders vrij groot. Dat was ooit anders. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw dacht men nog dat homoseksualiteit kon genezen worden en dat jongeren homoseksueel werden als ze door een ouder iemand werden verleid. Pakweg vijftig jaar later is de situatie van holebi’s en transgenders sterk veranderd. Het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht en ook adoptie werd mogelijk voor homo- en lesbienneparen. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot… Via een erfgoedproject verzamelde het Roze Huis-çavaria Antwerpen getuigenissen over de holebi- en transgenderstrijd in ons land sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Aan de hand van die getuigenissen wordt in dit boek een geschiedenis geschetst van deze emancipatiestrijd in Vlaanderen, met aandacht voor zowel de maatschappelijke context, de internationale ontwikkelingen, als het dagelijks leven van holebi’s en transgenders. De geschiedenis van minderheden blijft vaak onderbelicht in de algemene geschiedschrijving van een land. Nochtans geeft de positie van holebi’s en transgenders een goed beeld van de verworven vrijheden in een samenleving. Bovendien heeft België op een aantal punten een voortrekkersrol gespeeld in de emancipatie van holebi’s en transgenders. Dit boek helpt ons te onthouden waar we vandaan komen en welke weg er nog moet worden afgelegd. Het boek kadert in een erfgoedproject van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen. Meer info vind je op de website www.holebipioniers.be.


HERENDUBBEL - DAMESDUBBEL
2001 - Auteur: Mark Vlaeminck - Uitgeverij: Van Halewyck.
Journalist Mark Vlaeminck ging op stap door homoland. In Heren dubbel / Dames dubbel geeft hij de Vlaamse homo's en lesbiennes een stem en een gezicht. Je kunt er nog wat van leren. Over je roze buurman bijvoorbeeld. Of, wie weet, over jezelf. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuele mensen heten in de volksmond holebi's. Je hoeft echt niet zelf homo te zijn om met homo's geconfronteerd te worden. Misschien is je zoon of je broer homo? Misschien is je buurvrouw of je afdelingschef lesbisch? Homoseksuelen vind je nu overal. Met minstens 300.000 zouden ze in Vlaanderen zijn: mannen die van mannen houden, vrouwen die vallen voor vrouwen en mannen of vrouwen die niet willen kiezen. Een groep die met de dag zichtbaarder wordt en steeds luider en met succes zijn stem verheft voor gelijke rechten. Wat weten we eigenlijk over de manier waarop holebi's in Vlaanderen leven? Wat willen ze? Vanwaar komen ze? Hoe reageert de politiek? Zijn er echt zoveel homoseksuele BV's? Hoe zat dat met de mooie jongens van Get Ready? En mag het nu echt niet van de kerk?


100 VRAGEN OVER HOMOSEKSUALITEIT
2004 - Auteur: Mariet Hermans en Veroon Vermeer - Uitgeverij: Mets & Schilt
Hoe kun je uitzoeken of je lesbisch of homo bent? Moet je “het” altijd aan anderen vertellen? Kunnen hetero’s homo worden? Hoe hebben lesbo’s en homo’s seks? Waarom zijn gelovigen vaak tegen homoseksualiteit? Hoe krijgen homo’s en lesbo’s kinderen? Zijn homo’s en lesbo’s ongelukkiger dan hetero´s? Enz... Nederland en België zijn doorgaans tolerante landen als het om homoseksualiteit gaat. 100 vragen over homoseksualiteit geeft je antwoord op de 100 meest gestelde vragen over homoseksualiteit; algemene vragen, vragen over geloof, uitgaan, school, discriminatie, vooroordelen, coming out (het vertellen aan mensen in je omgeving), sport, gezondheid, verliefdheid, seks, relaties en nog veel meer.


IKKEBOEK het
Voor toekomstige homo of lesbische ouders
2015 - Auteurs: Kim en Anneloes.
Uitvoering: Harde kaft, Gebonden, 21 x 21 cm, 102 pagina’s
Bestellen kan enkel via e-mail => anneloesenkim@ikkeboek.nl
42,95 Euro verzendkosten inbegrepen.
Info/ Het boek is een Ikkeboek voor de kraamtijd en het eerste levensjaar. In het boek is onder andere ruimte voor foto's, belevenissen, de eerste tandjes, stapjes en bezoekjes aan het consultatiebureau. Daarnaast zijn er pagina's waarin het kraambezoek een berichtje achter kan laten. Tot stand komen van het boek: Het Nederlandse lesbische koppel Kim en Anneloes gingen in 2012, toen ze zwanger waren van hun dochter, op zoek naar een kraamboek om alles rond hun kindje in te schrijven. Maar helaas konden ze dat nergens vinden, behalve dan voor heteroseksuele ouders waarbij men dan altijd op de woorden mama en papa botst, en om nu in een heel boek telkens het woord papa te moeten doorhalen, dat zagen de dames niet zitten. Toen kwamen ze op de idee om zelf zo'n boek te gaan maken wat dan ook gebeurde. En toen iedereen het zo prachtig vond besloten de dames het boek uit te geven, zodat ook andere holebi ouders een kraamboek kunnen kopen dat helemaal aangepast is speciaal voor twee mama's of twee papa's.
Facebook ikkeboek => Klik hier
Website ikkeboek => Klik hier


K HEB JE LIEF - EN TREK
2012 - Auteur: Paul de Leeuw - Uitgeverij: Carrera - Autobiografie & kookboek recepten
In maart 2012 werd Paul de Leeuw 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan kwam zijn boek: 'k heb je lief en trek uit, een autobiografie met verhalen die periodes uit de Leeuws leven kenmerken, de verslagen worden afgewisseld met een vijftigtal recepten, het boek telt bijna 300 pagina's. In het boek kijkt de Leeuw bovendien terug op zijn leven tot nu toe, wat hij doet op een manier zoals we van hem gewend zijn, in een vrolijke chaos, het is dus een autobiografie en kookboek ineen, want Paul herinnert zich niet alleen de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven, maar vooral ook wat hij daarbij gegeten heeft.


MANNENLIEFDE
2009 - Auteur: Jolien Janzing - Uitgeverij: Lanoo
Openhartige liefdesverhalen van mannenkoppels. Liefde tussen mannen heeft altijd bestaan, maar toch zijn er opmerkelijk weinig liefdesverhalen over mannenparen te boek gesteld. Geïnspireerd door de novelle Brokeback Mountain van Annie Proulx, besloot Jolien Janzing om zelf de mooiste verhalen neer te schrijven. Negen interessante en bekende paren uit Nederland en Vlaanderen vertellen openhartig over hun relatie. Van schrijvers Gerrit Komrij, Henk Krol en Tom Lanoye, burgemeester Peter Rehwinkel met zijn partner journalist Michel Zeegelaar tot de weduwenaar van Jos Brink en Robert Long. Het tiende verhaal gaat over de historische romance van schrijver Louis Couperus met de Italiaan Giulio Lodomez.


MIJN GELOOF EN MIJN GELUK - Islamitische meiden over hun homoseksuele gevoelens.
2002 - Auteur: Imad Kaka en Hatice Kursun.
De verhouding tussen islam en homoseksualiteit is de laatste jaren regelmatig onderwerp van publieke discussie. Moslims en homoseksuelen lijken daarin twee tegenover elkaar staande en elkaar uitsluitende partijen te zijn. Maar hoe zit het met moslims die zélf lesbische of homoseksuele gevoelens hebben? In dit boek krijgt deze onzichtbare groep een gezicht. 24 islamitische jongeren uit Nederland en Vlaanderen komen uitgebreid aan het woord.


MISSCHIEN GROEIT ER WAT MOOIS UIT - over biseksualiteit.
2011 - Auteur: Anet Saul - Uitgeverij: Narratio
Er waren eens... een man en een vrouw en hun kinderen. Op een dag zei er één: 'ik moet je iets zeggen'. En toen vertelde de één de ander over gevoelens. Eigen homoseksuele gevoelens, sinds kort of al jaren lang. Op zo'n dag verandert je leven vanzelfsprekende oplossing gezien, maar is die wel vanzelf sprekend? Deze en andere vragen komen aan de orde in: misschien,... groeit er wat moois uit! Anet Saal hoorde iets dergelijks een jaar na de geboorte van hun jongste. Zij ontdekte allengs en tot haar verbazing dat 'ho-he'-relaties veel vaker voorkomen dan men aanneemt. Ze, ging op zoek naar vergelijkbare levensverhalen en schreef die op. Als een stuk eigen en later ook als gespreksmateriaal voor (echt)paren die zich hierin herkenden, en die al dan niet in groepsverband hierover wilden praten. Twaalf verhalen van toen zijn in dit boek opgenomen. Van een enkeling 'hoe liet verder ging' na ruim 15 jaar. En ook hoe het anders zou kunnen!


NACHT DAT DE STERREN DANSTEN, de
2010 - Auteur: Peter Holleman @ Chantal Alais.
Dit boek is enkel te koop via de auteur => Klik hier
Het boek won de Gouden Meeuw Litereatuurprijs in 2010 van de Publieksjury.
Het boek is anno 2015 aan zijn vierde druk toe.
Het boek veranderd elke mens die het leest zijn of haar leven.
Het boek gaat minder over homoseksualiteit, maar het komt er wel in voor.
De auteur van het boek is transgender.
Over het boek:
Ontdek Occitanië; het land van de ‘andersdenkenden’. Een wereld zo mooi, zo verschillend van de onze.
Met zijn ‘bewustwordingsroman’ wil Holleman de lezer buiten de ‘normale’ kaders laten denken. Hij neemt hen mee naar een Middeleeuwse samenleving, waarin de mensen geloofden in het licht en de waarheid; een wereld vol levensgenot, vrijheid, passie en respect. Waar economische belangen niet bestonden; een witte anarchie.
Verhaal in het kort.
Als Paul Jansen in oktober 2005 een bezoek brengt aan Zuid Frankrijk veranderd zijn leven op slag als hij in een visioen contact krijgt met een verre zielsverwant. Het blijkt een vrouw te zijn, die daar vroeger leefde, en hem uitnodigt om met haar mee te gaan, terug naar 1145. Zodat hij met eigen ogen zal zien hoe verschillend het leven was. Een wereld gaat voor hem open als hij instemd. Maar na zijn visioen lijkt de wereld veranderd. De mensen lijken hem niet meer te begrijpen, evenmin dat hij zichzelf nog begrijpt. Volledig in de ban van zijn verlangens besluit hij zijn gevoel te volgen en begint zijn zoektocht naar de waarheid.


NIET TE VER UIT DE KAST
2012 - Auteur: Saskia Keuzenkamp, Niels Kooiman, Jantine van Lisdonk - Uitgeverij: Sociaal en cultureel planbureau.
Opinieonderzoeken onder de bevolking laten zien dat homoseksualiteit in Nederland breed wordt geaccepteerd. Maar hoe zijn eigenlijk de ervaringen van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen? Voelen zij zich geaccepteerd? Kunnen zij gemakkelijk open zijn over hun homo- of biseksualiteit? Hoe vaak krijgen zij te maken met negatieve reacties, zoals zogenaamde grapjes, scheldpartijen of fysiek geweld? In hoeverre passen zij zich aan, om dergelijke reacties te voorkomen? Hoe is het gesteld met hun welbevinden? Deze vragen worden beantwoord op basis van onderzoek onder homo- en biseksuele mannen en vrouwen van 18-64 jaar. Het algemene beeld is positief, maar negatieve reacties zijn niet uitzonderlijk, met name in de openbare ruimte. In de enquêtes zijn vrouwen en mannen tegelijkertijd ondervraagd, waardoor hun ervaringen steeds zijn vergeleken. Homoseksualiteit blijkt homomannen wat meer problemen te geven dan lesbische vrouwen. Ook blijkt dat biseksuelen zich wat minder geaccepteerd voelen dan homoseksuelen. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


ONDER DE REGENBOOG - de Bijbel Queer gelezen.
2010 - Auteur: Adriaan van Klinken en Nienke Pruiksma - Uitgeverij: Skandalon en de Ronde Tafel.
De Bijbel wordt vaak gebruikt om homoseksualiteit te veroordelen. Maar bijbelse teksten kunnen ook een feest van herkenning zijn voor homoseksuele mannen en vrouwen, ze kunnen seksuele diversiteit bevestigen en de norm van heteroseksualiteit ondergraven. In deze bundel lezen theologen tal van bijbelse verhalen en teksten door een queer bril. Dat betekent dat zij vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.


OUT - alles over homoseksualiteit.
2007 - Auteur: Sanderijn van der Doef en Bas Maliepaard - Uitgeverij: Lannoo.
Boek over alle leuke dingen.
Verliefd zijn - zoenen - daten - seks - relaties - Maar ook over wat je onzeker maakt - Want hoe weet je nu eigenlijk of je homo - lesbisch bent? En hoe vertel je het aan anderen? En hoe leer je anderen kennen die ook zo zijn? En hoe zit het met die aparte homo wereld? - Dit boek voor alle jonge mensen die op zoek zijn naar zichzelf - met interviews van bekende homo en lesbische Nederlanders en Vlamingen - Winfred Baijens - Barry Paf - Yasmine - Wim de Vilder enz...


PETER POSITIEF
November 2015 - Auteur: Peter Dombret - Uitgeverij: Epo.
Biografisch werk van Vlaams auteur Peter Dombret, over leven met Hiv. Het boek wisselt persoonlijke ervaringen af met feiten en onderzoeken. ‘Positief! Laat die sero maar vallen,’ is Peters motto. Het boek gaat over Peter’s jeugdjaren, gecombineerd met coming-out homo en later ook uit de kast met HIV. Peter is een long term survivor, zoals dat heet. Ruim 25 jaar geleden kwam hij uit de kast als homo en 20 jaar geleden werd hij opzettelijk besmet met hiv, destijds praktisch een doodvonnis. Het is dan augustus 1995, en Peter is 28, en heel even voelt het alsof de hemel op zijn hoofd zal vallen. Maar, er zijn meer heftige gebeurtenissen die zijn leven op zijn kop zetten Maar toch is Peter geen slachtoffer, hij doet zijn bijnaam, Peter Positief, alle eer aan, de slachtoffer rol past absoluut niet bij hem, dat merk je snel wanneer je het boek leest. Met zijn positieve instelling ziet hij iedere belemmering als een kans om alles uit het leven te halen en inspireert hij iedereen om zich heen.


RISKANTE RELATIES - Vijf eeuwen homoseksualiteit in Nederland.
1995 - Auteur: D.J. Noordam
Homoseksueel gedrag was tot 1730 niet altijd riskant geweest. Pas in de loop van de 13e eeuw werd het strafbaar gesteld. Riskante relaties beschrijft vijf eeuwen seksueel en sociaal gedrag van mensen die seksueel contact zochten met geslachtsgenoten en de reactie daarop van overheid, kerkgenootschappen en samenleving. Met zijn aandacht voor de lesbische identiteit van vrouwen uit de 17e eeuw en de homoseksualiteit van koning-stadhouder Willem III levert de auteur bovendien een bijdrage aan het debat over de vraag sinds wanneer er sprake is van homo's.


ROZE IN BEELD
2014 - Auteur: Ad van Dam - Uitgeverij: Xanten.
Het boek Roze in Beeld is de weerslag van een reeks openhartige gesprekken over kijken en gezien worden. Hierin vertellen LHBT-ers (Lesbiennes, Homo's,
Biseksuelen en Transgenders), werkzaam in de media, waar zij vroeger naar keken, met wie zij zich identificeerden of door wie zij zich lieten inspireren op
tv en in film. Maar ook over hun coming-out en het rolmodel dat zij soms zelf willen zijn. Een voorbeeld dat ze zelf veelal gemist hebben.


ROZE OUDERS
2008 - Auteur: Mariet Harmans - Uitgeverij: Ploegsma.
Over homo en lesbisch ouderschap. Wat komt er allemaal bij kijken als je als twee mannen, twee vrouwen of solo een gezin wilt beginnen? Kies je voor een donor/draagmoeder of vraag je liever een vriend(in), die dichtbij staat? Hoe ga je om met vooroordelen, hoe regel je ouderschapsrechten en hoe ondersteun je je kind bij pesten? In dit heldere, goed gedocumenteerde boek behandelen Mariëtte Hermans en Rita Buiting alle aspecten van het roze ouderschap, vanaf de kinderwens en de bevruchting via zwangerschap en geboorte naar juridische aspecten en de communicatie met de omgeving. Interviews en herkenbare praktijksituaties Ervaringen van kinderen Tips voor familieleden, leraren en pubers.


ROZE KERST, een.
2009 - Auteur: Connie van Lier - Uitgeverij: Theologische uitgeverij.
Een homoherder die rust in het veld en van een engel hoort over de geboorte van het kindje Jezus. God die aan een roze homo-engel vertelt dat hij bijzonder is. Het zijn twee verhalen uit de bundel 'een roze kerst; de mooiste homo- en lesbische kerstverhalen'.


SEKS EN STIGMA OVER GRENZEN HEEN.
2011 - Auteur: Wim Peumans - Uitgeverij: Anco.
Homoseksualiteit en migratie. De combinatie van deze themas wekt veel interesse en is een heet hangijzer in politiek, samenleving en wetenschap. Toch bestaat hierover weinig onderzoek in Europa. Dit boek wenst een bijdrage te leveren aan een groeiende interesse naar de beleving van homoseksualiteit bij etnische minderheden met nadruk op seksuele migratie. Met verhalen uit Nederland en Vlaanderen.


STORMACHTIG STIL - Levensverhalen van roze ouderen.
2013 - Auteur: Eveline van de Putte. - Uitgeverij: Xanten.
In Stormachtig Stil vertellen 27 roze ouderen (homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders), van Nederlandse en niet Nederlandse komaf, openhartig over hun (liefdes)leven, hun stilzwijgen en angst om nog altijd niet geaccepteerd te worden. Deze unieke verzameling portretten is interessant voor een breed publiek, en inspirerend voor hulpverleners, verpleegkundigen en vrijwilligers in zorginstellingen. Stormachtig Stil is geen theoretische verhandeling? het laat de ouderen zélf aan het woord.


UIT DE KAST EN DAN?
2008 - Auteur: Yvette van der Meer - Uitgeverij: Appelmoes.
Over Homo's, lesbiennes en bi's en hun coming out en alles wat daarna kwam. Zoals reacties van familie en vrienden: van hartverwarmend tot eigenaardig. Hun feilloos werkende of juist ontbrekende gaydar. Ze geven hun mening over die 'zet homo's in een hokje-drang' van hetero's, maar zeggen die typeringen zelf ook te gebruiken. Zijn er gay eigenschappen? De een vindt dat onzin, de ander somt zo een rijtje op. Iedereen vertelt vanuit zijn eigen invalshoek, vaak grappig, soms ontroerend - Verder in het boekje ook nog: Wat is er zo leuk aan een lesbokoor?. Een kind krijgen als gay stel, De moeder die vindt dat een homozoon je leven verrijkt, Typische homo beroepen? Verhaal leven met hiv, uit de kast komen in een zwaar gereformeerde familie.


URGENTIE GEBODEN - Homo en lesbo rechten zijn mensenrechten.
2008 - Auteur: Ireen Dubel - Uitgeverij: SWP
Urgentie geboden belicht de wereldwijde homo- en lesbische emancipatiestrijd. Deze wordt bezien in het kader van de viering van het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ondanks die Verklaring uit 1948 worden heden ten dage over de hele wereld seksuele minderheden nog steeds het slachtoffer van mensenrechtenschendingen. Er zijn nog steeds landen, waarin homo's en lesbo's niet worden aangemerkt als mensen, en op wie de mensenrechten derhalve niet van toepassing worden geacht. Homofobie lijkt het laatste geaccepteerde vooroordeel, waar racisme wordt verworpen, antisemitisme wordt veroordeeld en vrouwenhaat zijn legitimiteit heeft verloren. Urgentie is geboden. In zeker tachtig staten in de wereld worden homo's en vaak ook lesbo's nog steeds als criminelen beschouwd.


VAN ALLE TIJDEN - IN ALLE CULTUREN
2006 - Auteur: Robert Aldrich - Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.
Veertien internationale deskundigen, onder wie de twee vooraanstaande Nederlandse auteurs Gert Hekma en Charles Hupperts, beschrijven op bijzonder toegankelijke wijze alle denkbare aspecten van de wereldgeschiedenis van de homoseksualiteit: van de homo-erotische Perzische poëzie tot het homohuwelijk, van de vervolging van sodomieten in de Middeleeuwen tot de homoseksualiteit in de huidige islamitische wereld. Van alle tijden, in alle culturen vertelt het verhaal van al die miljoenen homo's en lesbiennes die in de loop der eeuwen, in een al dan niet vijandige omgeving, hun leven vorm hebben weten te geven.


VERBODEN LIEFDE
2011 - Auteur: Sandew Hira - Uitgeverij: Amrit Consultancy
Over hoe men in de Surinaamse gemeenschap in Nederland omgaat met homoseksualiteit.
"Waarom heeft Allah mij gestraft?" riep moeder Jokhoe huilend uit toen haar zoon haar vertelde dat hij op mannen viel. Ze wist niet eens wat homoseksualiteit was. Veel later, als ze schrijver Sandew Hira vertelt overhaar eerste reactie, zegt ze er steeds bij: "Mijn zoon is homo en hij is zó", waarbij ze met haar duim ferm naar boven wijst. Mevrouw E.S. Jokhoe-Bodha is één van de tienduizenden moeders in de Surinaamse gemeenschap die op enig moment in hun leven voor de vraag zijn gesteld: houd ik meer van mijn cultuur of van mijn kind? En cultuur staat voor een brede mix van geloof, waarden en normen, overgeleverde opvattingen van generatie op generatie. En in die cultuur is liefde van mannen voor mannen en vrouwen voor vrouwen een verboden liefde.


WERELD IS HETERO, de
2012 - Auteur: Jip van Zeist - Uitgeverij: Mijnbestseller B.V.
In ‘De wereld is hetero – maar ik heb geen bezwaar’ verkent Jip van Zeist het begrip hetero-emancipatie en houdt een spiegel voor. In uitgebalanceerde columns zet de auteur vraagtekens bij vanzelfsprekendheden. Vooroordelen en onnadenkendheid worden lichtvoetig aangekaart door andere invalshoeken te kiezen.
Het eerste Nederlandse boek over hetero-emancipatie geeft onder andere antwoord op vragen als: - Wordt iedereen geboren als hetero? - Homosociaal; wat is dat nu weer? - Zijn de meeste hetero’s ook 100% hetero? - Hoe komt iemand in de kast terecht? De soepele afwisseling tussen speels en serieus zet je makkelijk op het verkeerde been en vraagt om opschorting van een oordeel. Jip is niet de enige die zich niet in een hokje laat duwen. Ze zoekt lezers die - net als zij - wars zijn van hokjes en etiketten. Voor iedereen die iemand kent die 'ook zo' is en de volgende keer niet met de mond vol tanden wil staan als het over hetero-emancipatie gaat. 'De humor is altijd raak, nooit geforceerd, en die draagt ertoe bij dat een sterk onderbelicht aspect van onze uitbundig tolerante samenleving, waarin iedereen mag kletsen over alles, indringend aan de orde wordt gesteld.'


WENS EN DE VADERS, de
2012 - Auteur: Sara Coster- Uitgeverij: LJVeen.
Sprankelend dagboek van een vrouw die haar kinderwens op geheel eigen wijze vervult.
Sara is kampioen lijstjes maken, kan inparkeren als een man en heeft massa’s vrienden, maar mist nog een prins op een witte bakfiets – met kroost. Op haar vijfendertigste gaat ze op zoek naar een manier om dat alsnog voor elkaar te krijgen. Inschrijving op een datingsite levert hilarische avonturen op, maar geen vader voor haar kinderen. Sara gooit het roer om en zet haar zinnen op een homo met kinderwens om mee te co-ouderen. Er volgen bizarre en serieuze ontmoetingen die tot niets leiden – totdat ze Simon en Luca tegenkomt. Hun pad gaat niet over rozen, maar uiteindelijk worden hun geduld en inspanningen toch beloond en ziet Lorenzo het levenslicht. De wolk is helaas alles behalve roze, want tot ieders grote schrik vindt Sara het op zijn zachtst gezegd moeilijk om het kind te delen en heeft ze spijt van haar plan. De vaders vrezen dat Lorenzo de rest van zijn leven aan Sara’s borst zal moeten liggen, behalve als ze een keer een leuk feest heeft en de mannen mogen ‘oppassen’. Maar als de mist van deze mentale kraamkoorts is opgetrokken gaat het zo goed dat het drietal besluit te proberen Lorenzo een broertje of zusje te bezorgen, zodat het arme kind voor Vaderdag niet in zijn eentje twee eierdopjes hoeft te kleien. Verbazingwekkend snel dient Claudio zich aan en is de bakfiets vol. Het gezin slaat zich een weg door vooroordelen, grappige misverstanden en bijzondere situaties. De wens en de vaders is het waargebeurde, sprankelende en vol vaart en humor geschreven verslag van de zoektocht van een vrouw naar geluk.


WIJ GAAN ONS IN DE ECHT VERBINDEN
2002 - Auteur: Tineke Kalk en Corrie Rikkers - Uitgeverij: Schorer.
Waarom willen lesbische vrouwen en homoseksuele mannen hun liefdesrelatie vieren met een ritueel ? En hoe doen ze dat ? In dit boek komen allerlei soorten verbintenisceremonies in diverse tradities aan de orde - van christelijk, joods tot boeddhistisch. Maar er zijn ook verhalen van koppels die een verbintenisritueel met eigen symboliek creëren. Veel persoonlijke ervaringen, waaronder 12 uitgebreide portretten, maken dit boek tot een ontroerend, inspirerend en uniek tijdsdocument. Het publiekelijk ceremonieel vieren van een homoseksuele of lesbische relatie vertoont veel overeenkomsten met de coming-out. Dat maakt een publieke verbintenisceremonie ook tot een politieke daad, waardoor de maatschappelijke positie van homo's en lesbo's verbetert en het zelfbeeld positief beïnvloed wordt.

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 February, 2016 en 3187 keer gelezen.Reageer op dit bericht: