BOEKEN TIPS HOMO THEMA

Boeken tips met homo thema
AANVECHTINGEN - 2000 - Auteur - Theo Stokkink - Uitgeverij: In de Knipscheer.
Een man zoekt een oude vlam, toen nog een Indonesische jongen, met wie hij jaren eerder een korte heftige relatie had, en die de grote liefde van zijn leven blijkt. Met dit boek geeft de schrijver een verrassende en eerlijke kijk op de Aziatische moslim wereld.


ALLERHEILIGEN - 2004 - Auteur: Arnold Spauwen - Uitgeverij: Ijzer.
Het gezin Van Well woont in Limburg waar vader kantonrechter is. De verhuizing van de hoofdpersoon van Limburg naar Amsterdam brengt de nodige bevrijding teweeg, vooral op het gebied van de jongensliefde.


BERICHT ONTVANGEN een - 2009 - Auteur: André Kusters - Uitgeverij: Boekscout.
Studenten Sven en Maarten zijn dol op elkaar wonen samen in een mooi appartement in het centrum van Amsterdam, hebben veel vrienden en zijn populair bij zowel mannen als vrouwen, hoewel de vrouwen bij de twee geen kans maken.


BINNENPADEN - 1998 - Auteur: Jack Gantos - Uitgeverij: Lannoo - Jeugdboek.
Een dodelijke mix van religieus fanatisme, homohaat en angst, en er niet bij te horen. En dan komt in zo'n typisch Amerikaans dorp de zoon van een rondtrekkende predikant heel openlijk onrust stoken.


BROERE - 2006 - Auteur: Bart Moeyaert - Uitgeverij: Hanser - Jeugdboek.
In 31 verhaaltjes vertelt Bart Moeyaert over een jochie (ver voor zijn coming-out) en zijn 6 grotere broers, de oudste, de stilste, de echtste, de liefste, de verste en de snelste genoemd.


BROEDERLIEFDE - 2007 - Auteur: Abdellah Taïa - Uitgeverij: Van Gennep
In het grotendeels autobiografische "Broederliefde" roept de hoofdpersoon Abdellah een intrigerend beeld op van het grote Marokkaanse gezin waarin hij opgroeit, van de zinnelijke erotiek tussen de gezinsleden, de seks van zijn ouders en zijn verliefdheid op zijn grote broer. Abdellah krijgt een relatie met een Zwitserse geleerde. Dankzij een beurs kan ook Abdellah naar Europa.


BRIEVEN VAN MIJN BROERTJE - 1985 - Auteur: Christophe Donner - Uitgeverij: Querido - Jeugdboek.
Door middel van brieven grote broer Chris, wordt een beeld geschetst van een wanhopige vakantie. De 13-jarige brievenschrijver tovert een beeld vol (humoristische) ellende en vooral over het met zichzelf in de knoop zitten door de homoseksualiteit van grote broer Chris.


BUITEN REGENT HET - 2014 - Auteur: Vincent Cuvelier - Uitgeverij: Boekscout
De schrijver gaat op zoek naar zijn identiteit - na veel moeite weet hij los te komen van het leven waarin hij jarenlang vast zat - na 18 jaar huwelijk en gezinsleven voelt hij zich steeds meer aangetrokken tot mannen.


CADANS - 2008 - Auteur: Micha Meinders - Uitgeverij: T Verschil - Jeugdboek.
Ik ben 14. En ik vind jongens leuker dan meisjes, aldus Arthur. Maar een autoritaire vader, een broer met losse handjes en de verstikkende atmosfeer van de provinciestad, maken het hem onmogelijk om voor zijn gevoelens uit te komen.


DILEMMA - 2010 - Auteur: Wouter Bijderwieden - Uitgeverij: Boekscout.
Als Wilbert tijdens het dansen in de blauwe ogen van 'n jongen kijkt, is er geen weg meer terug. Wat gebeurt er ineens allemaal met hem?


EENZAAM WAS IK NOOIT - Homo's onder het Hakenkruis - 2009 - Auteur: Lutz van Dijk - Uitgeverij: Aristo Scorpio
Dit boek bundelt elf aangrijpende biografieën van homoseksuele mannen die het concentratiekamp hebben overleefd.


EEUWIG LICHT - 2010 - Auteur: Jeroen Huijts - Uitgeverij: Aristo Scorpio.
Joost slijt zijn jonge jaren met uitgaan, versieren en vooral niet teveel doen. Met zijn vriendenclub vormt hij een (hechte) familie in Rotterdam. Tot op het moment dat hij verliefd wordt op Lucius, de barman uit zijn stamkroeg. Met hem beleeft hij een stormachtige relatie.


FLIKKER OP - 2009 - Auteur: Koen Vogels - Uitgeverij: Free Musketeers - Jeugdboek.
De 15-jarige Sander komt tot de ontdekking dat hij verliefd is op zijn nieuwe klasgenoot Alex. Na slapeloze nachten en veel getob accepteert hij zijn gevoelens en komt hij uit de kast. Dat maakt een abrupt einde aan een oude vriendschap en levert onaangename pesterijen op. Sander vindt troost in het schrijven van gedichten.


FLIEREFLUITER de - 2009 - Auteur: Hugo Kegels - Uitgeverij: Gopher Pod.
Over de homoscene in de jaren 30 tot 70 in Antwerpen. Mensen van die tijd spreken van de gouden jaren. Jaren waarin de organisatie van homo's op gang kwam en homo's het gevoel kregen ergens bij te horen.


GAUTAM - Het verhaal van een Surinaamse homo in Nederland - 2011 - Auteur: Henk Krol
Gautam is het levensverhaal van een in Suriname geboren jongen. De eerste jaren van Gautams leven passeren vrij zorgeloos. Maar als hij negen is, verhuist hij naar Nederland, waar zijn moeder is hertrouwd met een strikt religieuze moslim. Hij ontdekt dat hij op mannen valt


GEKROONDE LELIE, de - 2012 - Auteur: Bert van Dongen - Uitgeverij: BoekScout
De Jonge inspecteur Lars Holgrun beleeft adembenemende avonturen met zijn vaste vriend Pascal. In deze thriller komt het stel in ht bezit van een eeuwenoud dagboek en een verloren gewaand historisch voorwerp, die hen van Parijs door het verleden en heden brengt. Ze worden op de hielen gezeten door een louche nazaat van de laatste koning van Frankrijk.


GEWOON WOUTER - 2004 - Auteur: Marieke Otten - Uitgeverij: van Tricht - Jeugdboek.
Wouter is 15 en nog nooit verliefd geweest. Maar dan ontmoet hij Thijs. Wouter krijgt Thijs niet meer uit zijn gedachten en raakt hierdoor helemaal in de war. Hij besluit er met niemand over te praten, maar zijn geheim wordt ontdekt.


HOMOHEKS - LIEVE HOMOHEKS - 2010 - Auteur: Margareta Degras - Uitgeverij: Witsand.
Is het boeiende en grotendeels autobiografische verhaal van Margareta Degras, die na jaren van hard werken en leven in eenzaamheid, een bijzondere passie opvat voor homomannen. Een literaire zoektocht naar wat vrouwen aantrekt in homomannen, en naar wat ware liefde tot ware liefde maakt. Wat maakt mannen die op mannen vallen zo aantrekkelijk voor vrouwen? Voor de wat kleurloze, bijna 70-jarige Margareta, ooit schooldirectrice, wordt die vraag een ware obsessie.


HOMOSEKSUELE HOMOFOOB de - 2014 - Auteur: Patrick Bauer - Uitgeverij: Jabulon.
Autobiografie - Patrick heeft over een homofoob verleden geschreven omdat hij walgde van zichzelf door in aanraking te komen met foute homo's, die hem misbruikten, hem zagen als een hoer en hem wilde betalen... Daardoor is hij terug in de kast gekropen, heeft hij haat ontwikkeld tegen gays... De harde waarheid van een jongen op zoek naar zijn ware identiteit.


IN ZEE TWEE JONGENS - 2002 - Auteur: Jamie O'Neill - Uitgeverij: De Geus - Jeugdboek.
Over twee zestienjarige jongens die samen een zwemclubje hebben, samen zullen ze volgend jaar naar een eilandje zwemmen, het avontuur begint eveneens met hun intieme relatie.


IN HET OOG VAN DE ORKAAN - 2008 - Auteur: Gene Robinson - Uitgeverij: Kok Kampen.
Over de bekende eerste Homobisschop Gene Robinson. De eerste openlijke homo bisschop ter wereld droeg bij zijn inzegening een kogelvrij vest. Inspirerende theologie. Robinson biedt in zijn boek een religieuze plaatsbepaling aan vanuit zijn eigen leven, hij vindt homo zijn verenigbaar met de letter van de Bijbel.


JE MOET DANSEN OP MIJN GRAF - 1998 - Auteur: Aidan Chambers - Uitgeverij: Querido - Jeugdboek.
Hal's vriend Barry verongelukt op zijn motor. Hal wordt gearresteerd, dansend op Barry's graf; bij de politie zwijgt hij.


JONGENS ONDER ELKAAR - 2006 - Auteur: Dré Steemans - Uitgeverij: Van Halewyck.
Geromantiseerde versie van Steemans (ook bekend als Felice) jeugdjaren bij de paters. Ik-persoon Adriaan vertelt openhartig over zijn seksuele ontdekkingen en zijn eerste grote verliefdheid op een jongen van het internaat: Bas.


JONGENS SPROOKJES - 2013 - Auteur: Eric Kollen - Uitgever: Eigen beheer.
Spannend, schandalig, virtuoos, hilarisch en soms zelfs diep ontroerend, maar vooral... opwindend. De seksuele energie van deze verhalen is adembenemend; de jongenssprookjes zijn uitzonderlijk vrijmoedig en volkomen compromisloos


JONGENS VAN GLAS - 2006 - Auteur: Pai Hsien-yung - Uitgeverij: De Geus i.s.m. Novib/Oxfam
Blue Boy, 18, van school gestuurd en door zijn vader verstoten wegens onzedelijk gedrag, wordt in het stadspark van Taipei opgenomen in de Glazen Gemeenschap: een clubje homoprostituees..


KAST de - 2009 - Auteur: Olaf van Dornek - Uitgeverij: Aristos
Kas komt bij toeval in contact met Michiel Noord. Zo begint een vriendschap die bij Kas verliefdheid wordt. Kas is getrouwd, maar de fut is uit dit huwelijk. Toch wil Kas zijn huwelijk behouden, maar hij wil ook Michiel.


KLEUR VAN DE STERREN - 2013 - Auteur: Eveline Vanhaverbeke - Uitgeverij Marmer Boeken BV
De grote liefde tussen Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. - September 1871. De zestienjarige Arthur Rimbaud, zelfverklaard poëtisch genie, ontvlucht Charleville en zijn familie. Paul Verlaine wacht hem op in Parijs. Ondanks het grote leeftijdsverschil en het prille huwelijk van Verlaine storten de twee dichters zich in een passionele homoseksuele relatie.


KWAAD BLOED, in - 2014 - Auteur: Thomas Keulemans - Uitgeverij: Free Musketiers.
Tom, een 29-jarige jongeman, is al jaren op zoek naar zijn ware ‘ik’. Hij realiseert zich dat zijn relaties met vrouwen gedoemd waren te mislukken, omdat hij diep in zijn hart meer voor jongens voelt. Als hij totaal onverwachts Nick ontmoet, valt hij als een blok voor hem.


LICHTJAAR - 2003 - Auteur: Arnout ter Haar - Uitgeverij: Contact.
Vijftien jaar na de verdwijning van zijn vriend Paul durft Derk het weer aan naar hun huis op Texel te gaan. Om zijn nieuwe relatie met Rogier kans van slagen te geven, moet Derk het verleden laten rusten. Maar Derk klampt zich vast aan een geïdealiseerde, verloren liefde.


MANNENLIEFDE - Openhartige liefdesverhalen van Belgische & Nederlandse mannen koppels - 2009 - Auteur: Jolien Janzing - Uitgeverij: Lannoo. Liefde tussen mannen heeft altijd bestaan, maar toch zijn er opmerkelijk weinig liefdesverhalen over mannenparen te boek gesteld. Negen interessante en bekende paren uit Nederland en Vlaanderen vertellen openhartig over hun relatie.


MIDDEN VAN DE WERELD, het - 2005 - Auteur: Andreas Steinhofel - Uitgeverij: Lemmiscaat in Between - Jeugdboek.
De 17-jarige Phil woont met zijn excentrieke moeder en zijn norse tweelingzus in een vervallenhuis aan de rand van de stad. Hun vader kennen ze niet en moeder weigert over hem te spreken. Het trio wordt omringt door bijzondere mensen. Zoals de ondoorgrondelijke Nicholas waarop Phil verliefd wordt.


NOOIT GAAT DIT OVER - 2005 - Auteur: André Sollie - Uitgeverij: Querido - Jeugdboek.
Pim woont naast de drie jaar oudere Gino ergens aan de Belgische kust. Ze groeien samen op en ze groeien ook langzaam naar elkaar toe.


OLAF LEEFT - 1996 - Auteur: Kurt van Eeghem - Uitgeverij: Houtekiet.
Over Olaf, een schat van een jongen, Ietwat introvert, maar als hij zijn natuurlijke driften kan volgen, dan zal de goegemeente het geweten hebben. De goegemeente van Antwerpen uiteraard, want in Zwijndrecht, aan de andere kant van 't water, durft Olaf Goossens niet tenvolle tegemoet te komen aan zijn ware neigingen.


OLIVER - 2015 - Auteur: Edward van de Vendel - Uitgeverij: Querido - Jeugdboek.
Oliver krijgt op een dag te horen dat zijn ouders ruzie hebben. Dat zijn vader iets gedaan heeft om dat te veroorzaken is duidelijk. Oliver heeft moeite hiermee om te gaan, terwijl hij ook zelf ergens mee zit. Samen met zijn neef Bendik en zijn kitten Sadie ontvlucht hij de harde realiteit door naar een vakantiehuisje te gaan. Maar daarmee verdwijnen de problemen niet.


OVERSPELIGE GRAS, het - 2002 - Auteur: Louis Ferron - Uitgeverij: De Bezige Bij.
Eduard is homo en de jongste en laatste telg van de Van Lookerens uit de Achterhoek. Hij wordt ingewijd in de geheimen van zijn afkomst door de Duitse officier Treschkow die door zijn charme Eduard voor zich wint.


PSYCHOPORNO - 2014 - Auteur: Limak Kamil - Uitgeverij: Standaard boekhandel. - Het tweede deel van dit boek wordt al verwacht in het najaar van 2015. Kamil is psycholoog. Limak patiënt. Wie is bij wie in therapie? Zal de analyse hen bevrijden van datgene wat ze bij elkaar zoeken? Dat is iets om over na te denken zou De Vreemde Man uit Kulderzipken antwoorden. En hij vertrok terug naar Pluto. PsychoPorno is een kroniek over een psycholoog met een instellings-, prostitutie- en misdaadverleden. Het werk is een erotische, emotionele en spirituele thriller dat inwijdt tot de psychoanalyse. Ze is geschreven voor iedere hulpverlener in de psychopedasociosector, iedereen die zich ooit voornam psycholoog te worden, allen die kinderen hebben en elke holebi die dit vandaag nog durft te erkennen. Psychoporno wordt in eigen beheer uitgegeven. Uitgeverijen struikelen over de erotiek en het ophefmakende verhaal.


RAMMELEND VAN DE HUIDHONGER - 2006 - Auteur: Raphael Creemers - Uitgeverij: Boekenbent.
In de jaren 80 probeerde Creemers homo's te veranderen in hetero's. Daarover schreef hij een boek. Daaruit blijkt dat hij zelf homo was, een moeilijke opvoeding had en later besefte dat je iemands geaardheid niet kan veranderen.


ROZE MOORDEN, de - 2012 - Auteur: Paul Hofman
Toen dit boek uitkwam ontstond er een fikse rel en moest de auteur het boek herschrijven omdat het gebaseerd is op ware feiten, en de nabestaanden van een eerder genoemd slachtoffer dreigden met een rechtszaak. In dit boek 16 onopgeloste en opgeloste moordzaken met een roze rand - bloedstollende verhalen die waar gebeurd zijn - het laat zien dat het laagje tolerantie erg dun is.


ROZE VOETBAL TABOE, het - 2011 - Auteur: Dennis van Tuil - Uitgeverij: Boekscout.
Wie denkt dat in 2011 de taboes de wereld uit zijn, komt bedrogen uit! Het roze voetbaltaboe is hier het levende bewijs van. Het vertelt het verhaal over de jonge onbegrepen voetballer Roman die keer op keer te maken krijgt met het roze taboe binnen zijn tak van sport.


SAMEN - 2014 - Auteur: Louise Koppijn - Uitgeverij: Free Musketeers
Het levensverhaal van twee jongens die ontdekken dat zij anders worden beschouwd door de wereld om hen heen, worstelend met hun geaardheid en door ouders meegekregen geloofsovertuiging.


STORM - 2014 - Auteur: Miriam Bruijstens - Uitgeverij: Clavis - Jeugdboek.
Storm is twaalf en woont met zijn vader en zijn zus in een klein plaatsje aan de kust. Hij surft graag en is altijd samen met zijn beste vriendin Mara. Tot hij tot over zijn oren verliefd wordt op de nieuwe jongen in zijn klas.


SUICIDE NOTES - 2010 - Auteur: Michael Thomas Ford - Uitgeverij: Lemmiscaat.
Het is Nieuwjaarsdag als Jeff wakker wordt; niet in zijn eigen bed, maar op de gesloten psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, met verband om beide polsen. Volgens Jeff is er echter met hem niets aan de hand - en dat houdt hij ook vol tegenover dokter Katzrupus.


TELENY OF DE KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE - 1999 - Auteur: Oscar Wilde - Uitgeverij: Ooievaar.
Het verhaal van een tragische liefde tussen 2 mannen. Het is een van de 'vergeten' boeken uit de vorige eeuw: de eerste homoroman waarin, ondanks de tragische afloop, men op komt voor homo's.


UIT DE KAST - EEN EMOTIONELE ROLLERCOASTER - 2011 - Auteur: Simon van Liempt - Uitgeverij: eigen beheer.
Over een man die gehuwd was met een vrouw en twee kinderen had. Maar door zijn homo gevoelens voelde hij zich gevangen in het huwelijk. Er moest iets gebeuren, het kon niet blijven duren, de coming out moest er komen.


VIJFDE JONGEN, de - 2005 - Auteur: Jacques Brooijmans - Uitgeverij: Clavis Levensecht
Cas ontmoet Benazir en Rachid (van Marokkaanse afkomst) en zijn leven verandert op slag. Cas en Rachid worden verliefd op elkaar. Hun (ook seksuele) relatie wordt beschreven.


WEG MET EDDY BELLEGUEULE - 2014 - Auteur: Louis, Édouard - Uitgeverij: de Bezige Bij.
In deze autobiografische roman, zich afspelend op het platteland in Noord-Frankrijk, het relaas van de kwellende worsteling om als overduidelijk homo jongetje te moeten opgroeien in een rauwe, seksistische omgeving.


WILL GRAYSON - WILL GRAYSON - 2010 - Auteur: John Green en David Levithan - Uitgeverij: Lemniscaat - Jeugdboek
Dit verhaal gaat over 2 jongens met dezelfde voor en achternaam. Will Grayson, de ene is hetero de andere is homo. Ze wonen ver van elkaar en hebben elkaar nog nooit gehoord of gezien. Door een stom toeval komen ze elkaar toch tegen. Dit is een bijzondere samenwerking van 2 succesvolle Amerikaanse schrijvers, Ze hebben elk al hun eigen naam gemaakt, maar schreven dit boek samen.


ZACHTE HELD - 2014 - Auteur: Hans Boland - Uitgeverij: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Een man vertrekt naar Indonesië. Daar is hij, zonder het zich aanvankelijk bewust te zijn, verliefd geworden. Zijn zoektocht naar Indonesië verandert in een verhaal over de verzengende liefde tussen een man en een jongen.


ZIGEUNERKIND - Auteur: Micky Walsh - Uitgeverij: Lannoo - 2011
De vlucht van een Roma-jongen uit een geheime wereld

ZIGEUNERKIND OP DE VLUCHT (vervolg op Zigeunerkind) - Auteur - Micky Walsh - Uitgeverij: Lannoo - 2012
Omdat de familie maar niet kan accepteren dat hij homo is, vlucht hij met zijn vriend.


ZOMER DAT MIJN VADER HOMO WERD, de - 2014 - Auteur: Endre Lund Eriksen - Uitgeverij: Houten : Van Goor - Jeugdboek.
De 13-jarige Arvid beleeft een moeilijke zomermaand: zijn pas gescheiden vader lijkt verliefd te worden op een man, de dochter van deze man, Indiane, probeert hem in te palmen en zijn beste vriend Frank laat zich van een heel andere kant zien.

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 February, 2016 en 9819 keer gelezen.Reageer op dit bericht: