Kleine opmerkelijken ontwikkelingen pro holebi's in Rusland met dank aan Nederland.

In Rusland vinden opmerkelijke ontwikkelingen plaats sinds de Nederlandse demonstratie tegen de Russische anti holebiwet. Dat meldt Anastasia Smirnova van het Russian LGBT Network aan COC (holebifederatie) Nederland. Tijdens zijn bezoek aan Nederland op 8 april ontkende de Russische president Vladimir Poetin dat rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in Rusland geschonden worden en stelde hij dat de Russische regering bereid is om in gesprek te gaan met de Russische LHBT-gemeenschap.

Men vreesde dat Poetin slechts holle woorden sprak, bedoeld om de internationale kritiek te weerleggen, maar als bij wonder lijkt er nu toch sprake van een bescheiden toenadering. Zo bleek ondertussen dat de Mensenrechtencommissaris van de Russische Federatie, kort na het protest in Nederland, plotseling bereid om in gesprek te gaan met een vertegenwoordiger van het Russische netwerk voor holebi en trans organisaties. Het gesprek met de Mensenrechtencommissaris vond plaats in Moskou op 16 april. Volgens Anastasia Smirnova van het holebi netwerk, die eerder samen met Maria Kozlovskaya sprak in Nederland tijdens de demonstratie in Amsterdam, verliep het gesprek met de Mensenrechtencommissaris in een goede sfeer, en lijkt het erop dat er een basis is gelegd voor verdere contacten. Smirnova liet weten dat haar organisatie in het verleden vaak probeerde om met de Mensenrechtencommissaris in gesprek te komen, maar tot nu toe zonder succes, en dat een regionale Russische mensenrechtencommissaris, kort na de demonstratie in Nederland, een publieke verklaring aflegde waarin hij zijn steun uitsprak voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders, en zich bereid stelde om met hen in gesprek te gaan.

Hoewel Smirnova benadrukt dat de anti-homowet niet van tafel is – en er is helaas onlangs weer een regio bijgekomen met zo’n wet – spreekt ze van ‘goede ontwikkelingen’ die volgens haar ‘niet toevallig’ plaatsvinden in de weken na het protest in Nederland. Ze spreekt opnieuw haar grote waardering uit voor de demonstratie die ze eerder betitelde als ‘de grootste demonstratie voor Russische holebi en trans rechten ooit, zowel in als buiten Rusland’. Overigens benadrukt ook de gay media in Rusland de positieve gevolgen van de demonstratie in Amsterdam. Zo stelt de website Gay.ru dat Poetin zich niet eerder zo tolerant uitliet over holebi en trans mensenrechten, daarbij refererend aan Poetins verklaring dat holebi's in Rusland niet gediscrimineerd zouden worden en dat regering bereid is met de holebi gemeenschap in gesprek te gaan.

COC Nederland organiseerde op 8 april jl. een demonstratie tegen de Russische anti-homowet, waaraan naar schatting 5000 mensen deelnamen. De demonstratie vond plaats tegenover het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineerde, en haalde de wereldpers. Tijdens een persconferentie in het Scheepvaartmuseum reageerde Poetin op het protest. Het Russische parlement stemt naar verwachting in juni voor de tweede maal over de anti-homowet.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS
ER MOET EEN EINDE KOMEN AAN VERPLICHTE STERLISATIE VAN TRANSGENDERS ALDUS RAAD VAN EUROPA
MAAND MEI IS HOLEBI MAAND - REGENBOOG HAPPENING OOSTENDE - RAINBOW PRIDE BRUGGE EN MEER...
AMERIKAANSE JODEN MEEST HOLEBI VRIENDELIJK VAN ALLE AMERIKANEN
OBAMA, FIRST LADY EN EX (homo) BASKETBAL PROF FELICITEREN JASON COLLINS MET COMING OUT
BELG HOLEBI RELATIE BUREAU VERLOOT TIEN LIDMAATSCHAPPEN VIA FACEBOOK
KERSVERSE HARE MAJESTEIT KONINGIN MAXIMA GAAT NAAR 1ste EUROPEES HOLEBI EN TRANS CONGRES

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 02 May, 2013 en 2042 keer gelezen.Reageer op dit bericht: