Meer holebi fobie onder Belg moslim jongeren + gesprek met Belg homo moslim.

Zoals je eerder al bij ons kon lezen is homofobie onder jongeren in ons landje gedaald. Maar daar staat helaas tegenover dat de houding van moslimjongeren is verslechterd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van professor Marc Hooghe (KU Leuven).

Het onderzoek van Hooghe stelt dat er meer homfobie is onder moslimjongeren waaruit men zou kunnen afleiden dat het voor jonge allochtone holebi's moeilijker is dan voor jonge autochtone holebi jongeren. Maar is dat ook werkelijk zo? Gazet van Antwerpen had een gesprek met een jonge Vlaamse moslim homo van Marokkaanse afkomst, maar eerst meer over het onderzoek van Hooghe.

Uit het onderzoek van Hooghe bleek: Op de stelling "Ik vermijd contact met homo's" antwoordt 21,8 procent van de moslims "ja" (in 2008: 20 procent), zeven keer zoveel als de vrijzinnigen en vier keer zo veel als de katholieken. Op de stelling "Ik vind dat je een homoseksueel niet kan vertrouwen" zegt 11,7 procent van de moslims "ja" (in 2008: 8,7 procent), vier keer zoveel als de vrijzinnigen en vijf keer zoveel als de katholieken. Vooral moslim jongens zijn beduidend meer homofoob dan gelijk welke andere bevolkingsgroep, toch daalde ook bij moslims de homofobie tussen 2008 en 2011, maar slechts met 5,3 procent. Bij katholieken en vrijzinnigen daalde ze twee keer zoveel (ruim 11 procent).

In tegenstelling tot wat werd verwacht neemt de homofobie bij godsdienstig geïnspireerde jongeren niet af als ze volwassen worden, trouwen en een zelfstandig leven gaan leiden. Wie meer aan religieuze diensten deelneemt, is bovendien meer homofoob. Hoe meer contacten iemand heeft met homo's, hoe meer zijn homofobie afneemt, dat stelt men vooral bij mannen vast. Hooghe besluit dat de kloof tussen moslims en vrijzinnigen en katholieken nu groter is dan in 2008, en volgens hem moeten de moslims dus de focus zijn van het beleid tegen homofobie en homofoob geweld. Bekeken op lange termijn is de homofobie in onze buurlanden overal gedaald sinds 2002, dat ligt volgens Hooghe aan de wisseling van de generaties, oudere generaties waren homofober, en naarmate er meer jongeren komen, neemt de homofobie af.

Gesprek met Amir, een jonge dertiger, geboren in Antwerpen en de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Amir is van Marokkaanse afkomst en homo. "Mijn vrienden, één zus en één broer weten het. Met hen praat ik er ook over. Mijn moeder en nog andere moslims, die ik ken, vermoeden het wel, maar zullen er niet naar vragen." In de papieren versie van de krant Gazet van Antwerpen deed Amir zijn verhaal, waarvan hier een samenvatting:

Amir was 19 toen hij begon te experimenteren met een jongen, ook een moslim, maar omdat het tegen viel dacht hij dat het om een bevlieging ging en ging hij opnieuw met meisjes om. Pas toen hij 25 was besefte hij écht dat hij voor de mannen was waarna hij enkele jaren een dubbel leven ging leiden. Hij leerde veel homo's kennen maar liet die naar eigen zeggen niet toe in zijn vrienden- of familiekring, dat ging lange tijd goed, tot hij enkele jaren terug iemand leerde kennen die meer voor hem betekende. Toen besloot hij die jongen voor te stellen aan zijn vrienden, en tot zijn verbazing vielen de reacties goed mee, ook van moslimvrienden, hetero en homo. Amir noemt zichzelf half geout, omdat hij er niet over praat met zijn moeder, één broer en één zus, terwijl hij er wel over praat met één andere broer en één andere zus en enkele vrienden. Toch denkt hij dat zijn moeder iets vermoed omdat zij toen de jonge Luikse homo van Marokkaanse afkomst werd vermoord begon te vertellen over homo's in de jaren vijftig in Marokko, dat het zo'n mooie mannen waren, en dat iedereen het wel wist, maar eigenlijk liet begaan. Dat vertellen is volgens Amir al heel wat voor een traditionele praktiserende moslimvrouw.

Toch is Amir niet van plan het aan zijn moeder te vertellen, naar eigen zeggen omdat er toch niets zou veranderen, simpelweg omdat er niet over het onderwerp wordt gepraat binnen de moslim gemeenschap. Dat bewijst hij aan de hand van twee moslim meisjes die een koppel vormen en samen wonen in een appartement met één slaapkamer, voor de familie zijn ze toch gewoon vriendinnen. Praten hoeft niet in onze gemeenschap zegt Amir. In Marokko is homoseksualiteit strafbaar, je kan in een cel belanden of worden beboet. Maar die wet, wordt bijna nooit uitgevoerd. Amir kent wel moslimjongeren die uit huis zijn gezet omdat ze homo zijn. Maar ondanks alles merkt Amir toch een kleine evolutie op, in het uitgaansleven komt hij meer moslims tegen, zelfs praktiserenden, die zich als homo outen, het wordt minder verdoken maar dat wil niet zeggen dat er minder homofobie of geweld tegen homo's is.

Over de mindere daling van homofobie onder de moslims zegt Amir dat het verschil wel groot is tussen de daling van de homofobie onder niet en wel moslims, maar dat hij zich pas echt zorgen zou maken als de homofobie helemaal niet gedaald zou zijn. Wat Marokko betreft is er in de loop der jaren geen emancipatiestrijd gevoerd en kent de homobeweging nog geen lange geschiedenis, en de sensibiliseringscampagnes hier bij ons, bereiken de moslimjongeren vaak niet. Het is volgens Amir enerzijds begrijpelijk dat de tolerantiegraat lager ligt. Anderzijds is homofobie, met geweld, maar ook verbaal, absoluut onaanvaardbaar. Moslimjongeren die zich zo gedragen hitsen elkaar vaak op, hangen rond op straat, vervelen zich, zijn vaak sociaal achtergesteld en voelen zich gefrustreerd. Eigenlijk reageren ze heftig op alles wat buiten hun traditionele rollenpatroon valt, en heeft het volgens Amir niet alleen met homoseksualiteit te maken. Een man die verwijfd is, dat kan niet. Een meisje in een minirok die hen geen aandacht geeft is een hoer. Of ze uiten hun frustratie op een jood die voor bij komt. Deze jongeren moeten volgens Amir beter worden begeleid, thuis en in het onderwijs, met meer openheid voor alles wat anders is. Ook de ouders hebben volgens Amir opvolging nodig. Je kom je er niet alleen met een voetbalwedstrijdje elke woensdag, besluit Amir.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
BELG ALLOCHTONE HOLEBI'S EN MINDERHEIDSGROEPEN BESPRAKEN HOLEBISEKSUALITEIT
CAMPAGNE TEGEN RACISME EN HOLEBI FOBIE DOOR BELG ALLOCHTONE HOLEBI'S E.A
BELG ORGANISATIE VOOR ALLOCHTONE HOLEBI'S HEEFT NIEUWE WEBSITE

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
HOMOFOBIE DAALT BIJ BELGISCHE HOLEBI JONGEREN
PAUL DE LEEUW ZOEKT TIPS EN PUBLIEK VOOR SHOW IN VLAANDEREN, EN MAAKT BELOFTE + RADIO FRAGMENT
MICROSOFT STEUNT HOMOHUWELIJK EN HOLEBI'S IN WASHINGTON
15.000 PINK DOTS IN SINGAPORE VAN HETERO'S VOOR HOLEBI'S
HOLEBI'S DENKEN VERKEERD OVER MENING HETERO'S ALDUS RAPPORT DOOR BELG HOLEBI'S
HIP HOP ZANGER VAN EERDER HOMOFOBE GROEP, MET AL LESBI IN, KOMT UIT DE HOLEBI KAST
DE AFGELOPEN 10 GAY PRIDES (HOLEBI OPTOCHTEN) + NEGEN VIDEO'S
MEER VERDRAAGZAAMHEID GEVRAAGD VOOR VLAAMSE HOLEBI JONGEREN
BEROEMD CNN PRESENTATOR KOMT UIT DE HOLEBI KAST
JAMAICAANSE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST + 2 VIDEO'S
NIKE: BE TRUE: SNEAKERS TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S - HET ZIJN ER 25 DEZE MAAND
HETERO'S WORDEN ZELFS VAN NEP HOLEBI'S MEER HOLEBI VRIENDELIJK
WILL AND GRACE ACTEURS WILLEN HOLEBI KINDEREN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: Gazet van Antwerpen.

Dit bericht is gepost op 05 July, 2012 en 3942 keer gelezen.Reageer op dit bericht: