Zweedse winnares Eurovisie songfestival komt op voor holebi's + video en foto's.Zoals verwacht heeft Zweden gisteren het Eurovisie songfestival gewonnen. Het nummer 'Euphoria' van Loreen, wiens uiterlijk, kleding en sommige bewegingen doen denken aan zangeres Kate Bush, stak met kop en schouders boven de rest uit na de puntentelling.

Loreen, is meteen ook de eerste kandidate van Marokkaanse afkomst die met de trofee aan de haal gaat. En ondertussen blijkt haar nummer 'Euphoria' al bijna overal in Europa op 1 te staan in iTunes. Nog voor de zangeres het liedjesfestival won bleek dat ze een hart heeft voor holebi's en mensenrechten in het algemeen.

De Zweedse popster sprak eerder met mensenrechten activisten over de situatie in Azerbeidzjan. 'Mensenrechten worden dagelijks geschonden in Azerbeidzjan, daarover kan men niet langer blijven zwijgen', zei Loreen. Azerbeidzjan lag al voor het songfestival onder vuur onder andere nadat bekend werd dat sommige inwoners uit Baku uit hun woning werden gezet om plaats te maken voor het nieuwe gebouw waar het liedjesfestival doorging. Ook een kleuterschool moest daarvoor wijken, duizenden werden dakloos omwille van het Eurovisie songfestival.

Loreen sprak zich ook positief uit voor de rechten van holebi's in Azerbeidzjan. Voor het liedjesfestival van start ging werden er verschillende haatboodschappen tegenover homo's geuit. De autoriteiten van Azerbeidzjan lieten duidelijk weten niet blij te zijn met de uitspraken van Loreen en zeiden dat het ongehoord is dat ze politieke uitspraken deed op een liedjesfestival.

Onder druk van de raad van Europa moest Azerbeidzjan om lid te kunnen worden homoseksualiteit legaliseren. Dat gebeurde pas in 2001. Jammer genoeg is er sindsdien weinig veranderd. En worden de mensenrechten regelmatig geschonden in het land, waarvan ook bijna alle heteroseksuelen het slachtoffer zijn. Azerbeidzjan beperkt zowel religieuze als media vrijheid, vreedzame protesten, martelt politieke gevangenen, sluit journalisten op en activisten die opkomen voor de mensenrechten.

Volgend jaar mag Zweden dus het liedjesfestival organiseren en daar hoeven de vele holebi fans wereldwijd geen angst te hebben om bedreigd te worden en kunnen ze samen met duizenden hetero's het festival vieren. De top tien van de winnaars van het Eurovisie songfestival 2012: 1. Zweden – 372 ptn - 2. Rusland – 259 ptn - 3. Servië – 214 ptn - 4. Azerbeidzjan – 150 ptn - 5. Albanië – 146 punten - 6. Estland – 120 punten - 7. Turkije – 112 punten - 8. Duitsland – 110 punten - 9. Italië – 101 punten en 10. Spanje – 97 punten.

Videoclip Eurovisie songfestival winnaar 2012

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 27 May, 2012 en 4067 keer gelezen.Reageer op dit bericht: