Regenboogvlag (holebivlag) aan stadhuizen in Belgische steden.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen de Homofobie (IDAHO) op 17 mei, roept de holebi-jongerenkoepel Wel Jong Niet Hetero (WJNH) op tot het uithangen van de regenboogvlag in alle Vlaamse steden.

In Antwerpen zal er maandag a.s een regenboogvlag wapperen tussend e traditionele vlaggen aan het Antwerpse stadhuis. Het is trouwens de eerste keer dat de stad mee doet. Mechelen, Turnhout en Bonheiden gingen de Scheldestad al voor. "Wij zijn erg blij met dit gebaar van de Stad Antwerpen", aldus Sven Pichal, voorzitter van Het Roze Huis in Antwerpen. De Antwerpse regenboogkoepel is ook blij dat op deze manier de regenboogvlag aan bekendheid en erkenning wint. De regenboogvlag was vorig jaar ook al prominent aanwezig in de Antwerpse Kammenstraat, tijdens de juniweek van Antwerp Pride. Ook dit jaar zullen die vlaggen tijdens Antwerp Pride weer in de winkelstraat hangen en bovendien zullen ook andere winkelstraten- en centra volgen. "Een mooie erkenning van een warm symbool", zo oordeelt Het Roze Huis. Ook de organisatie zelf zal haar bezoekers vragen om een vlag buiten te hangen tijdens Antwerp Pride, die dit jaar van 24 tot 27 juni loopt.

Aalst: op initiatief van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte hangt de Stad Aalst dit jaar de regenboogvlag ook uit op de Grote Markt, ook voor het eerst. De vlag zal er wapperen tijdens de regenboogweek van 4 tot 12 mei en op de internationale dag tegen homofobie op 17 mei. In 2009 hingen Sam Van de Putte en schepen Dylan Casaer de regenboogvlag uit op eigen initiatief. Sindsdien hangt de regenboogvlag jaarlijks uit aan de dienst integratie van de Stad Aalst en aan het kabinet van de schepen. 'Op die manier willen we tot uiting brengen dat ook Aalst de wereldwijde strijd tegen homofobie ondersteunt. Recente feiten in Brussel en Leuven tonen aan dat we deze strijd ook in eigen land niet mogen opgeven', vertelt Sam.

Dit jaar organiseert de holebibeweging een regenboogweek van 4 tot 12 mei. Deze wordt afgesloten door de 17de Gay Pride parade die door de straten van Brussel trekt. 'Roze zaterdag is een evenement voor vele holebiís en sympathisanten met een feestelijk, politiek en cultureel karakter. Alles draait dan ook om diversiteit, respect, openheid en solidariteit binnen ťn buiten de holebibeweging', zegt Van de Putte. Het thema van de Gay Pride (Roze Zaterdag) dit jaar is Visible citizens, I want to be! Do you?í

Ook steden als Gent en Oostende doen mee en hangen de zeskleurige vlag uit die symbool staat voor diversiteit en daarenboven internationaal is erkend. Doel van de actie om de vlaggen uit te hangen in de steden is de diversiteit in onze samenleving op een positieve manier zichtbaar te maken. Op 17 mei is er ook de Internationale dag tegen homofobie. In BelgiŽ hebben we al een lange weg afgelegd en is er vooral op wettelijk vlak al veel bereikt. Helaas gaat over een mentaliteitswijziging zeer veel tijd en worden holebi-jongeren vaak nog geconfronteerd met vooroordelen, pesten, uitsluiting, discriminatie en zelfs verbaal en fysiek geweld omwille van hun seksuele geaardheid. 'Ook in Aalst maken we nu duidelijk dat holebiís welkom zijn en dat de Stad, naast andere geweldplegingen, het homofoob geweld verwerpt', zegt Sam.

Extra:
Homos gebruikten de regenboogkleuren voor het eerst in 1978 toen men op zoek was naar een symbool dat mee kon gedragen worden in de Gay pride. In eerste instantie waren er acht kleuren. De eerste kleur het oud roze verdween omdat het niet te maken was in een grootschalige productie, de artiest Gilbert Baker uit San Francisco had de kleur zelf gemengd. Een tweede kleur verdween na de dodelijke aanslag op de eerste verkozen openlijke homo stadsbestuurder Harvey Milk in 1978. Er werd toen gekozen om tijdens een herdenkingsmars aan elke kant van de straat drie kleuren van de vlag te dragen, daardoor verdween de zevende kleur het indigo. En tot op de dag van vandaag zijn er dus zes kleuren: Rood dat staat voor leven, oranje dat staat voor genezing, geel voor de zon, groen voor de natuur, blauw voor de kunst en violet voor spiritualiteit. Van de vlag bestaan vele variaties. Sommige van de meer voorkomende versies hebben een Griekse witte letter lambda (λ) in het midden van de vlag en een roze of zwarte driehoek in de bovenlinkerhoek. Dikwijls wordt een zwarte streep toegevoegd, ter nagedachtenis van AIDS-slachtoffers.

Sommigen denken dat holebi's de regenboogvlag hebben gestolen uit eerder ontwerp en bedoeld als vredessymbool maar dat klopt niet helemaal daar dat ontwerp toch wat anders is. De Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) ontwierp aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren: een zelf gemaakte zijden blauwe vlag toonde regenboogkleurige strepen (rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw, violet), sterren en de planeet aarde. Deze vlag is in een aantal musea bewaard gebleven.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELGISCHE HOLEBI'S WILLEN LOKHOMO'S OM HOMOFOBIE TE BESTRIJDEN.
BRUSSEL GAAT HOMOHATERS STRENGER AANPAKKEN.
ACTRICE FRAN DRESHER TROUWT TOM EN RUSSEL 20 JAAR SAMEN MET 2 KIDS + FOTO'S EN FILMPJE.
VADER ZET HOLEBI TATTOO OM TE ZEGGEN DAT HIJ ZIJN ZOON AANVAARD + FILMPJE.
UNIEK: MARTINA NAVRATILOVA VOOR HET EERST IN EEN JURKJE NAAR AANLEIDING VAN...+ FOTO'S
ENGELAND EN WALES STARTEN ADVIES RONDE OVER HOMOHUWELIJK.
PRESENTATORS SAM D BRUYN, NATHALIE DELPORTE, SVEN PICHAL, ALEXANDRA POTVIN, JANI K, OVER HOLEBI GEWELD IN BELGIE.
ELFDE LAND WAAR HOMO'S EN LESBIENNES KUNNEN TROUWEN WELDRA EEN FEIT.
RICKY MARTIN EN RAPSTER NICKY MINAJ PROMOTEN MAC VIVA GLAM VOOR AIDS. (+ adressen Be en Nl)
HOE DENKEN ZE IN AUSTRALIE, GROOT BRITTANNIE EN DE VS OVER HET HOMOHUWELIJK.
Bronnen: nieuwsblad.be, gva, wikipedia, holebi.info.

Dit bericht is gepost op 18 March, 2012 en 7257 keer gelezen.Reageer op dit bericht: