Leuven: politieke rel om homofoob geweld.
Het anti-homogeweld in Leuven van vorige week, heeft geleid tot een kleine politieke rel. Burgemeester Tobback botste met twee homoseksuele raadsleden (Bex en Bellens) die door de burgervader van stemmingmakerij werden beschuldigd met het oog op de naderende verkiezingen.

Tijdens de discussie in de Leuvense gemeenteraad over het recente geweld op twee homo's op de Oude Markt is burgemeester Louis Tobback maandagavond zwaar in aanvaring gekomen met het homoseksuele raadslid Stijn Bex (Groen). De affaire werd aangekaart door een ander homoseksueel raadslid, Luk Bellens (N-VA), die nog tijdens de raadszitting een mededeling verspreidde waarin hij de passieve houding van het Leuvense bestuur sterk op de korrel nam.

Bellens vroeg een sterk signaal van het Leuvense stadsbestuur dat het dergelijke onverdraagzaamheid niet tolereert evenals overleg met holebi-organisaties en de islamitische gemeenschap. Maar Schepen van Gelijke Kansen Denise Vandevoort (sp.a) zei dat Leuven al veel doet maar zal toch gaan overleggen met holebi organisaties. In een reactie op de vraag naar overleg met de islamitische gemeenschap, waar ook Luc Ponsaerts (Open VLD) op aandrong zei Vandevoort: "Het is niet omdat een blanke jongen uit Bierbeek hier geweld pleegt, dat ik alle pastoors van Bierbeek moet gaan aanspreken".

Net als Vandevoort vroeg Tobback om de resultaten van het politioneel onderzoek af te wachten. "Het is immers essentieel om te weten of deze allochtone jongeren zoals in Brussel of Antwerpen bewust naar die homo-fuif waren afgezakt om homo's te gaan belagen, want dan zitten we met een serieus probleem, of dat er eerder sprake was van een dronkemansruzie waarbij de allochtonen toevallig gemerkt hebben dat ze met homo's te doen hadden en daar in hun zattigheid misbruik van gemaakt hebben", aldus Tobback.

Stijn Bex zei dat het voor iemand die in mekaar geslagen wordt omdat hij zijn homo-zijn openlijk toont, geen verschil maakt of dat in Brussel of in Leuven gebeurt. "Het enige verschil is dat het probleem veel frequenter voorkomt in Brussel", aldus Bex. Een woedende Louis Tobback sloot de discussie af met het verwijt "dat Bex er alleen op uit is electoraal garen te spinnen uit een serieus probleem als het hier werkelijk om homobashing ging en tijdens de campagne niets liever wil dan vertellen dat Leuven het lichtvaardig opneemt".

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 06 March, 2012 en 2530 keer gelezen.Reageer op dit bericht: