Gevangenen pesten me omdat ik een Bekende homo Vlaming ben.'Ik ben in de gevangenis op verschillende manieren ernstig aangepakt omdat ze weten dat ik homo ben.' Deze noodkreet kwam in een brief aan bij de redactie van de krant het nieuwsblad, afkomstig van Christophe Van West.

'Ik loop niet met mijn geaardheid te koop, maar het is algemeen geweten omdat ik finalist was in het tv-programma Superhond.' Een onderschat probleem, noemt Van West het pestgedrag. 'In de maatschappij heb ik er echt nul procent last van, maar in de hetero-machocultuur van de gevangenis is homoseksualiteit een onbesproken taboe.'

Christophe Van West, 39, zit sinds juli 2010 in de gevangenis wegens afpersing: hij maakte geheime afspraakjes met mannen en dreigde er vervolgens mee hun geaardheid openbaar te maken. Hij kreeg vijf jaar. Zelf was en is hij al jaren uit de kast. In 2007 werd Christophe finalist in het VTM-programma Superhond als baasje van Gaulthier. 'Ik ben niet het type dat met zijn geaardheid te koop loopt, maar alle medailles hebben een keerzijde', zegt hij. 'Door mijn bekendheid op VTM is het algemeen geweten dat de finalist van Superhond gay is.'

Vorige maand probeerde Christophe zichzelf in de gevangenis van het leven te beroven omdat hij de pesterijen niet meer aan kon. 'Ik was toen door de directie in een veiligheidscel gezet na een woordenwisseling met een cipier die niet alert was. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er in de kranten eens aandacht geschonken wordt aan het pesten en zinloze geweld in de gevangenissen.' Christophe werd uiteindelijk overgeplaatst van de gevangenis in Ruiselede naar Brugge, zijn advocaat, Tom Van Bockstaele, bestempelt de pesterijen als de reden waarom hij werd overgeplaatst. 'Hij vraagt me elke week om actie, maar u weet zelf ook wat er met zo'n klacht zou gebeuren', aldus meester Van Bockstaele.

De gevangenisdirectie van Brugge wil niet spreken over individuele dossiers. Het directoraat-generaal van het gevangeniswezen reageert wél: 'Ook buiten de gevangenis wordt homoseksualiteit niet algemeen aanvaard. Gevangenissen zijn een spiegel van de maatschappij', zegt Dirk Janssens. 'Als iemand last heeft, kan hij een individueel regime aanvragen. Vraag is of dat isolement wel wenselijk is. De directie kan moeilijk zelf het onderscheid gaan maken, het is ook zeker niet bij iedereen een probleem.' Christophe spreekt onder andere over pesterijen in de gemeenschappelijke douches. Vorige week nog suggereerde de Koning Boudewijnstichting dat in nieuwe gevangenissen elke cel een eigen douche moet krijgen.

Christophe Van West kreeg in 2007 al een fikse veroordeling wegens aanrandingen en verkrachtingen van minderjarigen. Toen hij in 2008 opnieuw vrijkwam, startte hij zijn carrière als afperser. Maar de ex-deelnemer van Superhond heeft nog meer op zijn kerfstok staan. Hij reed enkele mensen klem op de openbare weg en deed zich voor als agent. Hij beschuldigde zijn slachtoffers van dronkenschap en via een zo gezegde minnelijke schikking sloeg hij weer munt uit de situatie.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 January, 2012 en 5558 keer gelezen.Reageer op dit bericht: