Ramses Shaffy nooit erg open over zijn homo zijn, Biografie en musical op komst + trailer.Op 1 december 2009 overleed de Nederlandse zanger en acteur Ramses Shaffy. Recent verscheen de biografie 'We zien wel!' van auteur Sylvester Hoogmoed. En op 1 december, precies twee jaar na het overlijden van de artiest, gaat in Nederland een musical over zijn leven in premiere.

In de biografie 'We zien wel!' onthuld Hoogmoed enkele wetenswaardigheden over Shaffy. Zoals het feit dat hij nooit vaak uit kwam voor zijn homoseksuele geaardheid en dat hij het toch nog tot de vijfde klas van het gymnasium schopte. De auteur sprak met ruim honderd vrienden, collega's, bekenden, buurtgenoten en ex-minnaars voor het boek over Shaffy. Behalve zijn laatste geliefde Bouke wilde iedereen graag mee werken aan de biografie.

Het viel de auteur op dat Shaffy niet vaak praatte over zijn homoseksualiteit. "Hij was een biseksueel, met een duidelijke voorkeur voor mannen. Maar zijn liefdesliedjes gaan vooral over de liefde voor vrouwen.” Ook de middelbareschooltijd bleek de zanger genuanceerder te hebben beleefd. "Hij vertelde altijd dat de schooltijd een ramp was en dat hij alleen maar spijbelde", zegt Hoogmoed. De laatste vier partners van Shaffy passeren de revue in het boek, de acteurs Joop Admiraal, Ad Fernhout en Vincent Walter. De laatste was de "geheimzinnige Bouke”, waar Shaffy volgens Hoogmoed tien jaar lang een lat-relatie mee had.

De biografie verhaalt hoe de kleurrijke levenskunstenaar, "zich met zijn luide lach en overrompelende charmes op onstuimige wijze een weg door Amsterdam baande.” Maar het was niet alleen vrolijkheid. "Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles.” Het overmatige drankgebruik van Shaffy komt veel voor in het boek. Zo zegt theatermaker Shireen Strooker over zijn rol in La Cage aux Folles in 1995: "Hij bleek zich elke avond na de repetities te hebben bezopen. Als ik dat tevoren geweten had, was ik er nooit aan begonnen.”

Naast de biografie komt het leven van Shaffy twee jaar na zijn dood ook terug op het podium. Op 1 december gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de musical Ramses in première. Het verhaal gaat over de jonge en oude Ramses. Het is een muzikale voorstelling over het veelzijdige leven van de muzikant. De zwerftocht van de jonge Ramses door Amsterdam, die op zoek naar liefde is, tot de oude Ramses die zowel een mooi als verdrietig leven kent. De oude Ramses wordt afwisselend gespeeld door Tom Jansen en Hans Hoes. Ramses’ zielsverwant Liesbeth List wordt vertolkt door Cindy Bell. Zijn levenspartner Joop Admiraal wordt gespeeld door Thomas Cammaert. Liesbeth List is zelf nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze voorstelling.

Trailer musical KLIK HIER
Website musical: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 25 November, 2011 en 13244 keer gelezen.Reageer op dit bericht: