20 jaar geleden stierf Freddie Mercury. Biografie en docu uit, film op komst en duetten met Michael Jackson.

Twintig jaar geleden stierf Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Maar de legendarische frontman van de groep Queen lijkt na al die jaren nog springlevend.

Freddie Mercury, geboren op 5 september 1946 als Farrokh Bulsara in Zanzibar werd bekend als de zanger en frontman van de groep Queen en groeide uit tot een van de populairste popartiesten aller tijden. En vandaag 20 jaar na zijn overlijden is hij nog steeds immens populair.

Deze maand kwam de biografie 'Freddie Mercury, de definitieve biografie' uit, geschreven door Lesley-Ann Jones die de zanger van dichtbij meemaakte. Daarnaast komt op 28 november 'Days of Our Lives' uit, zowel op dvd als blu-ray, de documentaire vertelt het verhaal van de band en toont onder andere fragmenten van optredens, interviews en inside anekdotes. De docu is ook te zien op Tv op donderdag 24 nov op Canvas en op zaterdag 26 nov op Nederland 3.

Verder komt er ook een film over de populaire zanger, na veel geruchten werd deze maand bevestigd dat acteur Sacha Baron Cohen de rol van Freddie zal gaan spelen in een biopic waarvan de opnames worden gestart in 2012. En alsof dat nog niet genoeg is blijkt verder ook dat de band Queen enkele nummers gaat uitbrengen van Freddie samen met niemand minder dan wijlen Michael Jackson. De twee hebben in de jaren tachtig enkele duetten opgenomen in het huis van Jackson in Los Angeles.

Mercury zou ooit gezegd hebben er geen probleem mee te hebben om een eenzame maar rijke oude man te worden, helaas mocht het niet zijn en overleed hij op 24 november 1991 aan de gevolgen van aids. Freddie durfde lange tijd niet uit de kast te komen omdat hij bang was zijn ouders te kwetsen. De meeste mensen weten dat hij homo was maar eigenlijk was hij biseksueel met een sterke voorkeur voor mannen. Volgens Freddie's laatste partner Jim Hutton wist de zanger al sinds 1987 dat hij aids had. Toch verzweeg hij dat nog jarenlang voor de buitenwereld. Maar de alsmaar zwakker wordende Mercury, de veelvuldig geannuleerde optredens en verhalen van vroegere vriendjes deden de geruchtenmolen steeds harder draaien. Pas op 23 november, één dag voor zijn dood maakte hij officieel bekend dat hij aan aids leed.

Mercury zelf zou zijn hele carrière een dubbel gevoel bij de roem en het succes houden. 'Ik heb een monster gecreëerd, en dat monster ben ik zelf. Seks, geld, drugs, dit is wat ik wou, al van toen ik jong was. En eindelijk heb ik het. Maar hoe meer ik die zaken naar me toetrek, hoe meer ik ervan wil vluchten. Ik ben bang dat ik het niet meer onder controle hou, dat die uitspattingen mij helemaal in hun greep krijgen', zei hij.

Wie met Freddie op pad ging werd geacht altijd pen en papier bij zich te hebben want de maestro kreeg op de gekste momenten en plaatsen inspiratie en wilde zijn ideeën dan ook meteen op papier hebben. Verder blijkt uit de biografie 'Freddie Mercury, de definitieve biografie' dat hij dol was op katten en er doorgaans een stuk of tien van in huis had. Zijn liefde voor de dieren ging zo ver dat hij zelfs tijdens tournees vanuit het andere eind van de wereld naar huis belde om tegen zijn poezen te praten. Zijn vriend of vriendin van het moment hield de kat met haar oortje tegen de hoorn terwijl hij lieve woordjes fluisterde. In zijn huis hing het ook vol met geschilderde portretten van zijn katten.

Nagedachtenis:
Op Paasmaandag 20 april 1992 organiseerden de drie overgebleven leden van Queen een herdenkingsconcert ter nagedachtenis van Freddie Mercury in het Londense Wembley Stadion, The Freddie Mercury Tribute Concert. Door middel van dit concert moest geld ingezameld worden voor de Mercury Phoenix Trust, een fonds opgericht ter nagedachtenis van de zanger en met als doel de bestrijding van aids door middel van medisch onderzoek en publieke voorlichting. Op 25 november 1996, vijf jaar na zijn dood, werd een standbeeld van Freddie Mercury onthuld in Montreux, waar hij bijzonder graag kwam en ook enige tijd heeft gewoond. Sinds 2003 wordt er in Montreux jaarlijks het Freddie Mercury's Montreux Memorial Day muziekfestival georganiseerd in het weekend dat het dichtste bij Freddie's verjaardag valt. In 2006, zijn 60e verjaardag waren hierbij zijn moeder, Jer Bulsara, en zuster, Cashmira Cooke, aanwezig. Ook in 2006, op 5 september, was in Londen een groot feest georganiseerd met een speciale uitvoering van de musical 'We Will Rock You' inclusief gastoptredens en een veiling voor de Mercury Phoenix Trust.holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 24 November, 2011 en 5796 keer gelezen.Reageer op dit bericht: