Weldra voor het eerst een homo koppel in Vlaamse top soap.Op dinsdag 4 oktober maken de kijkers van de één soap 'Thuis' kennis met een nieuw personage. Maxime De Winne (foto links) kruipt in de huid van Tibo Timmermans, die wat later het vriendje van Franky (Jef Hoogmartens, foto rechts) zal worden. Waarna het eerste homo koppel in de Vlaamse soap is geboren.

Vorig seizoen kwam Franky (toen nog gespeeld door Braam Verreth) uit de kast als homo. Daar kwamen helaas veel negatieve reacties op. Of dat nu opnieuw zal gebeuren valt nog af te wachten. De eerste liefde van Franky was zijn beste (hetero) vriend Bram (Bert Verbeke), maar die kon zijn gevoelens niet beantwoorden. Franky's eerste échte vriendje was de flamboyante Max (Leendert De Vis), maar voor beide ging het niet om een échte relatie en meer om een losse scharrel.

Franky (sinds dit seizoen gespeeld door Jef Hoogmartens) beseft ondertussen dat het met Bram nooit iets kan worden en probeert die voor eens en altijd uit zijn hoofd te zetten. En dat lukt binnenkort met de komst van een nieuw vriendje Tibo, een rol die zal worden gespeeld door acteur Maxime De Winne bekend als de undercoverman bij de belspelletjes. Franky leert Tibo, een tien jaar oudere verpleger op de spoeddienst kennen tijdens een avondje stappen. De zelfverzekerde houding en nuchtere kijk op de wereld van Tibo spreekt Franky meteen aan. Na enkele leuke en grappige sms'jes heen en weer trekt een zenuwachtige Franky op 4 oktober zijn stoute schoenen aan en nodigt hij Tibo uit voor een gezellig etentje op zijn appartement. Bram is daar minder enthousiast over, na de breuk met Paulien (Tina Maerevoet) vreest hij nu ook zijn beste vriend te zullen verliezen. Franky trekt zich er niets van aan en geniet met volle teugen van Tibo. Toch is Franky nog wat onzeker na het eerste afspraakje en kan hij niet inschatten hoe Tibo hun relatie precies ziet. is het iets eenmaligs, of zit er echt toekomst in?

Wie is Maxime De Winne? Gazet van Antwerpen had een kort gesprek met hem. Maar eerst wat nuttige info: Na zijn universitaire opleiding tot moraalfilosoof trok Maxime De Winne naar de toneelacademie van Maastricht, waar hij vier jaar later afstudeerde als 'meester in de dramatische kunsten'. Vanaf dan was Maxime actief in de theaterwereld als acteur bij TG Vagevuur (Celibaat, De Naamlozen, Hotel Terminus ...), maar ook als regisseur ('Absoluut Faust', 'Suiker',...). Maxime is ook medeoprichter en lid van de artistieke kern van het creatieve collectief CirQ, bekend van onder meer Bataclan, Batakamp, DOK in Gent. De Winne vertolkte al enkele gastrollen in televisiereeksen zoals: 'Aspe' en 'Vermist' en dook ook op als undercover belspelpresentator in 'Basta'.

De Winne sprak op 29 september in de krant Gazet van Antwerpen voor het eerst over zijn rol in 'Thuis'. "Ik sta sinds eind mei op de set. Het was een bewuste keuze van mij om meer te gaan acteren. Ik had al maanden een stuk moeten acteren 'als belspelinfiltrant' en ik stond ook op de theaterplanken in diverse stukken. Waarom het dan niet doortrekken naar televisie? Bovendien had ik al gastrollen gespeeld in enkele series. Die beelden komen nog dit jaar op het scherm. De opdrachten waren zeer goed meergevallen. Daarom heb ik die rol in 'Thuis' met beide handen gegrepen. Maar eerst moest ik nog een screentest doen. Er was niet veel concurrentie en al vlug had ik in de gaten dat het wel snor zat. De makers van 'Thuis' hadden een duidelijk profiel voor ogen en ik paste daar in."

Maxime zat samen met zijn tegenspeler Jef Hoogmartens op de toneelacademie van Maastricht. "Jef volgde een dagopleiding, terwijl ik een regieopleiding genoot. We kennen elkaar dus, maar het is niet via Jef dat ik aan deze rol ben geraakt. In 'Thuis' zitten ook andere jonge wolven als Bert Verbeke en Lotte Vannieuwenborg. Zij hadden mijn naam laten vallen." In de periode dat De Winne begon bij 'Thuis' was er enorme ruchtbaarheid omtrent de verhaallijn rond de outing van de jonge Franky. "Ik heb dat gevolgd in de pers en ben ook op enkele blogs gaan kijken. Ik las er onwaarschijnlijke dingen. Ik geef zelf ook les aan jongeren en weet als geen ander dat homoseksualiteit nog altijd een gevoelig onderwerp is. In een stad is dat iets minder het geval, maar bij jongeren op het platteland is het taboe nog groot."

De Winne wil zijn steentje bijdragen aan de acceptatie van homo's. "Daarom zet ik mijn 'Thuis' personage ook niet neer als een verwijfde homo. Het klopt dat hij een homo is en dus een relatie heeft met een jongen. Maar hij heeft absoluut geen verfijnde maniertjes waardoor het voor de kijker na vijf seconden zou duidelijk zijn dat ze met een homo te maken hebben. In veel scènes zal het zelfs helemaal niet over dat facet van het personage gaan. Een verwijfde homo zou trouwens ook niet passen bij Franky, die een erg mannelijke loodgieter is. Tibo is vooral een vriendelijke en sociaal competente kerel uit een gegoed milieu die geen problemen heeft ervaren na zijn outing. Hij is intelligent, staat volwassen in het leven en drinkt graag een wijntje."

Voor De Winne is 'Thuis' geen fulltime bezigheid. "Ik sta twee a drie dagen per week op de set. Voorts geef ik les en doe ik diverse freelance-opdrachten. ook in het theater ben ik volop actief. Ik ben medeoprichter van de artistieke kern van het creatieve collectief CirQ". Hoelang hij in 'Thuis' blijft is nog onduidelijk. 'Dit mag gerust nog een tijdje duren, maar zeker niet tot ik er zou wegkwijnen. Voorlopig kan ik er wel mijn creatieve ei in kwijt. Sommige acteurs vinden het niet evident om twintig scènes op een dag te moeten afwerken. Maar voor mij is dat een verrijking. Ik heb de afgelopen maanden geleerd om goede prestaties neer te zetten onder flinke tijdsdruk."

De Winne hoopt dat hij de komende maanden met zijn rol in 'Thuis' definitief het 'Basta-avontuur' achter zich kan laten. "We zijn negen maanden na de geruchtmakende belspelletjes-aflevering en nog elke dag krijg ik er vragen over. Uiteraard ben ik er trots over maar het mag stoppen. We hebben ons punt kunnen maken en dat is het. Het publiek herinnert zich een acteur vooral van zijn laatste productie. Ik hoop dus dat de aandacht van de mensen ook bij mij zal verschuiven naar 'Thuis.'


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 September, 2011 en 4599 keer gelezen.Reageer op dit bericht: