Tom Lanoye schrijft gratis boek en ontroerde jong en oud in Antwerpen.

Tom Lanoye (1958) mag het Nederlandse Boekenweekgeschenk 2012 schrijven. Daarmee is hij de eerste Vlaamse schrijver sinds Hugo Claus in 1989 die de eer te beurt viel het Boekenweekgeschenk te schrijven. En vandaag ontroerde hij velen tijdens de uitvaart van La Esterella.

Het Boekenweekgeschenk is een jaarlijkse uitgave, meestal een novelle, die speciaal geschreven wordt voor de Nederlandse Boekenweek. De boekenweek, die van woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart 2012 zal lopen, gaat over 'Vriendschap en andere ongemakken'.

Lanoye is een van de meest gelezen schrijvers in ons land. Hij wordt de vierde Belgische auteur die een Nederlands Boekenweekgeschenk schrijft. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor. De Boekenweek wordt volgend jaar voor de 77ste keer georganiseerd. Het boekenweekgeschenk is gratis voor wie in de boekhandel voor een zeker bedrag boeken koopt.

Ook Tom was er bij en ontroerde velen:
Een duizendtal mensen hebben zaterdag in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal afscheid genomen van Esther Lambrechts, beter gekend als La Esterella. De zangeres, die door velen aanzien werd als een icoon van de Vlaamse volksmuziek, overleed maandag op 91-jarige leeftijd.

Lanoye hield de afscheidsrede en vertelde een anekdote waarbij hij zich herinnerde dat ze optrad voor een publiek van ruim 1.800 homo's. "Toen ze 'My Jiddische Mama' zong, ging er een rilling door het publiek. Ze kreeg een staande ovatie en de manier waarop ze daar stond - waardig, trots en geen seconde pretentieus - zo zal ik me haar herinneren." Ook vertelde hij over hoe hij tijdens de Cultuurmarkt van 2004, hij was toen de eerste Antwerpse stadsdichter, samen met La Esterella het gedicht De kathedraal antwoordt' bracht. "Ik zie dat nog steeds als mijn meest dierbare optreden. Ik heb zelden zoveel plezier beleefd ervoor, tijdens en erna."

Tot slot bracht Lanoye zijn eigen bewerking van het liedje 'She is gone', het gedicht van David Harkins dat tijdens de uitvaart van de Britse 'Queen mum' werd voorgelezen. La Esterella was volgens hem de Queen Mum van Antwerpen. Een kippenvelmoment volgde toen hij iedereen in de kathedraal opriep om het bidprentje te nemen en samen met hem de eerste strofe van 'Oh Lieve Vrouwe Toren' te zingen. Zijn afscheid eindigde met de woorden: "Vaarwel Esterel, schijn en schitter elders voortaan en voor altijd, vaarwel."

Tom Lanoye: anno 1985 verscheen zijn prozadebuut, de autobiografische roman: Een slagerszoon met een brilletje. Andere boeken van zijn hand zijn onder andere: Alles moet weg (1988), Kartonnen dozen (1991) en de trilogie Het Goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen waarin het uiteenvallen van BelgiŽ beschreven wordt. Een tiendelige televisieserie naar deze trilogie is in de maak bij Eťn. Meer info Tom Lanoye: Klik hier

Een greep uit ons overige nieuws:
Bart KaŽll en Luc voor het eerst als koppel in het openbaar en op de foto.
Moeder die teentjes van zoontje roze lakt onder vuur in de VS.
Antwerpse rockgroep boos op homofobe fans.
Lesbische studente wint het van school inzake prombal.
Glenn uit 'Big Brother' praat open over homoseks, travesties, en zijn losse relatie.
Doodstraf voor honden afgeschaft.
Paul de Leeuw huilde om kritiek, en gaat eventjes weg.
Sommige Vlaamse holebi's niet blij met Falko, nieuwe groep voor ťchte homo's!
Christina Aguilera's 'Beautiful,' meest krachtige holebi song allertijden + videoclip
Ook in Vlaanderen: lesbisch in het weekend en hetero in de week.
Boyband Blue volledig uit de kleren voor homoblad en Songfestival.
Grappig filmpje: Geer & Goor in warzone LibiŽ.

Bron: nu.nl, hln.be

Dit bericht is gepost op 17 April, 2011 en 4223 keer gelezen.Reageer op dit bericht: