Vlaanderen en homo's, de outing van Franky in Thuis, en de outing van Timo Descamps & Sven Pichal.Sinds een tijdje zit er in de Eén-soap 'Thuis' een homokarakter. Daarop kwamen vele negatieve reacties maar gelukkig ook positieve. Franky (acteur Braam Verreth) is stilletjes uit de kast aan het komen. Vandaag stond hij voor het moeilijkste moment van zijn leven, het vertellen aan machovader Frank (acteur Pol Goossen).

Al van in het begin, nog voor dat het helemaal duidelijk was dat Franky homo zou zijn, was er hommeles. De VRT werd overspoeld met boze reacties van kijkers. Het was zelfs zo erg dat de productie van 'Thuis' een persconferentie organiseerde. "We hebben letterlijk de vraag van bezorgde ouders gekregen om met dit verhaal te stoppen omdat ze niet willen dat hun kind dit ziet', vertelde producent Wim Janssen toen. 'Eerlijk gezegd doet dit ons huiveren."

De positieve reacties kwamen vooral van jonge meisjes en vooral jongens die zichzelf herkennen in Franky, maar ook van degene die al langer uit de kast zijn als homo, lesbisch of bi. Andere positieve reacties kwamen van de acteurs, uit de showbizz, en van hetero's, vooral degene met een holebi in de familie of vriendenkring.

Vandaag vertelde Franky aan zijn machovader Frank (acteur Pol Goossen) dat hij homo is. Een belangrijke stap voor Franky maar ook voor de soap. Want een homo in 'Thuis', wat al eerder leidde tot heel wat heisa, is blijkbaar nog altijd niet gewoon. En eigenlijk is dat wel gek, want Franky is niet de eerste holebi in de soap. Toen Dokter Ann (actrice Monika Van Lierde) uit de kast kwam was er heel wat minder heisa.

Over een homo in Thuis, en alle heisa daar rond, zei acteur Pol Goossen vandaag in de media: "We kunnen maar proberen de wereld een beetje te verbeteren.' Maar hij zei ook dat hij het 'beschamend vindt dat sommige mensen niet met homo's kunnen leven." En dat hij het beschamend vindt dat sommige mensen niet met homo's kunnen leven. Toch is Goossen niet geschrokken van de polemiek rond de verhaallijn. 'Eerlijk gezegd schrik ik nog maar weinig van iets. Ik had het wel verwacht, ja. Ik wil hierbij meteen zeggen dat ik, als Pol, absoluut géén probleem heb met homoseksualiteit. Ik vind het eigenlijk beschamend dat er nog altijd mensen zijn die daar niet mee kunnen leven. Zelf ben ik een pluralist, voor vrijheid van denken en zijn.' zegt hij in het nieuwsblad.

Vandaag was het de grote dag voor Franky. Enkele vrienden en mama Simone (actrice Marleen Merckx) waren al op de hoogte. Ook tegenover zijn beste vriend Bram (Bert Verbeke), die daar erg slecht op reageerde, was Franky al uit de kast. Maar vandaag was het tijd om het te vertellen aan papa Frank. Na een eerste mislukte poging vertelde Franky, gesteund door zijn moeder, en met knikkende knieën, aan machopapa Frank dat hij homo is. Die reageerde met ontkenning en ongeloof. En helaas wordt dat er niet beter op...

Acteur Pol Goossen die de rol speelt van échte machoman zegt dat hij het wel nuttig vindt om zo'n personage te spelen. "Ik was tevreden toen de scenarioschrijvers van Franky een homo maakten. Dit mag in Thuis zeker aangekaart worden. Door Frank Bomans te spelen draag ik mijn eigen kritische steentje bij." Met dagelijks meer dan een miljoen kijkers in primetime, heeft alles in Thuis een groot maatschappelijk belang, vindt Goossen. 'Dat wordt nog altijd onderschat. De storyliners gaan geen enkel maatschappelijk probleem, hoe ingewikkeld ook, uit de weg. Dat stellen ze dan zo simpel mogelijk aan de mensen voor. Om toch een beetje de wereld proberen te verbeteren.'

Gelooft hij echt dat een homoseksuele Franky dingen kan veranderen? 'Daar vrees ik voor. Vaak lees ik: Ze hebben niks tegen homo's, maar wacht maar tot hun eigen kind blijkt homo te zijn. Wel, ik heb twee volwassen zonen en ik zeg u met de hand op het hart: als zij homoseksueel zouden zijn, zou ik daar niet het minste probleem mee hebben.'

Voor Franky was het erg moeilijk om zijn vader in te lichten over zijn seksuele geaardheid. Is het écht zo moeilijk om uit de kast te komen? Voor sommigen wel voor anderen niet. Gazet van Antwerpen vroeg aan Sven Pichal en Timo Descamps hoe hun coming-out ging. De angst voor slechte reacties bij een coming out is vaak de reden bij jongeren om het niet te vertellen of zolang mogelijk uit te stellen. "Ik was héél zenuwachtig en heb lang geaarzeld", zegt acteur Timo Descamps, 24. Op mijn veertiende had ik nog een relatie met een meisje, maar een jaar later besefte ik dat ik homo was. Op mijn zestiende heb ik thuis open kaart gespeeld."

Timo schraapte daarvoor al zijn moed bij elkaar. "De reactie was positiever dan ik had verwacht. In gedachten maak je er zelf vaak een heel groot issue van. Maar na mijn outing heb ik me vaak de bedenking gemaakt waarom ik daar in hemelsnaam nog zo lang mee heb rondgelopen. De voorbije acht jaar heb ik nog nooit een slechte reactie gekregen. Maar ik besef dat het lang niet bij iedereen zo gaat." Radio 1-stem Sven Pichal, 33, kan dat beamen. "Veel hangt af van je omgeving. In gezinnen met een moslim achtergrond ligt het moeilijker en is het onderwerp taboe."

Sven weet zelfs nog de datum dat hij uit de kast kwam. "Dat was op 16 december 1996. Ik besefte al een tijdje dat ik wel eens op jongens zou kunnen vallen. Als je merkt dat je toch wel érg graag bij de jongens van de scouts wil zijn en daarover fantaseert, begint er iets de dagen. (lacht). Het toeval wou dat mijn zus in die periode had gezegd dat ze lesbisch was. Mijn moeder en de man waarmee ze toen net was hertrouwd na de dood van mijn vader, reageerden daar best positief op. Niet dat ze het superleuk vonden, maar ze stonden er best voor open. Dat stelde me gerust. Maar het gaf ook een dubbel gevoel. Ik was immers de tweede thuis die niet hetero was."

Timo herinnert zich zijn outing nog goed. "Ik heb het vlakaf gezegd. Het onderwerp voorzichtig aanhalen of via een brief doen, vond ik maar niets. Mijn moeder weende van ontroering. Ik had altijd al een goede band met mijn moeder. Maar het was voor haar een teken dat ik haar in vertrouwen durfde nemen. Ze vroeg zelfs waarom ik het niet eerder had gezegd. Ze zat ermee dat ik het lang emotioneel zwaar gehad moet hebben."

Volgens Sven moet je in je hoofd de knop durven om te draaien. "Ouders hebben een toekomstbeeld voor hun zoon: een leuke job, een dochter en kinderen. Jongeren zijn b bang hun ouders teleur te stellen als ze daar aan niet kunnen voldoen. Ook mijn moeder wou dat ik papa zou worden. Later besefte ze dat het nog altijd kan, al is het veel minder evident voor homokoppels."

Sven outte zich door een brief te schrijven. "Ook bij een kameraad op school heb ik het zo gedaan. Ik schreef dat ik dacht op jongens te vallen, voor het geval hij slecht zou reageren. Maar dat was niet zo. Alleen een verre tante reageerde eens negatief.” Sinds Timo zich outte, voelt hij zich beter in zijn vel. "Er is veel onnodige ballast van mijn schouders gevallen. Pubers zitten sowieso al vaak slecht in hun vel. Als stiekeme homo versterkt dat gevoel nog. Voor sommige mensen is dat zelfs het einde van de wereld. Toen ik nog in de kast zat, heb ik ook nooit een vriend gehad. Dat veranderde wel na de outing. Een week later had ik al een lief." (lacht).

Eerder kon je bij ons lezen:
Niet iedereen lijkt klaar voor homo personage in Vlaamse soap.
Vlaamse soap knipoogt naar homo cowboys.
Vlaamse ouders: 'mijn zoon mag geen jongen kussen'.

Een greep uit ons overige nieuws:
Populair holebi programma 'Uit de Kast' weldra op Vlaamse Tv.
Antwerpse rockgroep boos op homofobe fans.
5000 jaar oud transgender of homo skelet gevonden.
Europarlement gaat 'speciale' holebi's en transgenders beschermen.
Christina Aguilera's 'Beautiful,' meest krachtige holebi song allertijden + videoclip
Gandhi was biseksueel en 'een beetje' racistisch.
Boyband Blue volledig uit de kleren voor homoblad en Songfestival.
Lesbische studente wint het van school inzake prombal.
I kissed a girl? bah, weerzinwekkend..
Overleden historicus stelt dat Malcolm X biseksueel was.
Geer en Goor in war zone Libië + (grappig) Filmpje, en Toppers op zoek.
Doodstraf voor honden afgeschaft.
Paul de Leeuw huilde om kritiek, en gaat eventjes weg.
Meer nieuws: Klik hierholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 April, 2011 en 6330 keer gelezen.Reageer op dit bericht: