Homo tiener Matthias doet hartsrubriek in Joepie.Zoals je gisteren bij ons al kon lezen komen holebi's steeds op jongere leeftijd uit de kast. Zo ook Matthias D'hondt (15) uit Boom.

Matthias kwam al op dertienjarige leeftijd uit de kast. 'Da's vroeg', beseft de jongeman uit Boom. 'Soms denk ik: ik had beter langer gewacht. Anderzijds, ik kan nu zijn wie ik ben. Dat maakt me sterker.'

'Ik ging op de socialenetwerksite Netlog op zoek naar jonge homo's om ervaringen te delen en heb ook vrij snel mijn beste vriend ingelicht. Toch zou het nog een jaar duren eer ik mijn coming-out deed bij mijn ouders. Mijn vader reageerde meteen positief. Mijn moeder kon er ook mee leven, al hoopt ze nog altijd op een schoondochter en kleinkinderen,' aldus Matthias.

En hoewel de meeste holebi-jongeren hun coming-out postief noemen, ervaren holebi-jongeren toch ook de schaduwkant. Ze rapporteren in een onderzoek van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid dat ze vaker worden uitgescholden of belachelijk gemaakt dan hun heteroseksuele leeftijdsgenootjes.

Matthias getuigt: 'Ik werd enorm gepest. In het begin riepen ze homo of janet naar mij, daarna escaleerden de pesterijen. Ik heb echt met zelfmoordgedachten rondgelopen.' Maar ondanks de pesterijen bleef Matthias overeind en recent mocht hij zijn verhaal doen in het tienerblad Joepie. Waarbij hij zoveel indruk maakte dat hij er sinds kort de hartsrubriek mag verzorgen: Vraag het aan Matthias, your gay best friend.

“En dat brengt me er weer bovenop. Nu ik elke week in Joepie sta, is het pesten op school zelfs verminderd. En gelukkig maar, want ik heb heel diep gezeten, zelfmoord-gedachten incluis”, zegt Matthias. Dat een homo jongen van amper 15 die toch wel legendarische rubriek mag verzorgen is al opmerkelijk, maar de aanleiding waarom Joepie de jongen in dienst nam, is dat nog meer.

“Matthias is een superfan van Lady Gaga en omdat hij alle videoclips van haar perfect naspeelt en die filmpjes op YouTube plaatst, bracht Joepie enkele maanden geleden zijn verhaal en deden we een oproep om hem een hart onder de riem te steken”, aldus Joepie-hoofdredactrice Sylvia Van Driessche. “Door zijn andersgeaardheid en voorliefde voor Lady Gaga werd Matthias echter ook hard gepest op school. Zodanig zelfs dat hij met zelfmoordgedachten rondliep.

Daar kwamen zoveel steunbetuigingen van Joepie-lezers op – met hun eigen verhalen over pesterijen of holebi-zijn – dat we de opvallendste daarvan publiceerden, telkens met een reactie van Matthias erbij. Maar Matthias’ reacties hadden meer weg van goeie raad en toonden dat hij zich makkelijk in de problemen van anderen kan inleven en telkens ook de juiste woorden weet te vinden. Zo is het plan ontstaan om hem onze hartsrubriek te geven. Ook omdat onze Joepie-lezers eerder al hadden gevraagd iemand van hun eigen leeftijd voor die hartsrubriek in te schakelen. En: we hoopten ergens ook dat Matthias daardoor weer zelfvertrouwen kon winnen, want hij zat heel diep.”

“Dat klopt”, zegt Matthias, die in Boom in het 4de jaar middelbaar sociaal-technische wetenschappen zit en op school naar eigen zeggen “door een hel” ging. “Omdat ik ‘voor de jongens’ ben en mezelf in ‘Lady Gaga’ verkleed, ben ik het voorbije jaar verschrikkelijk gepest. Niet in mijn klas, wel door jongens uit de andere hogere klassen. Eerst bleef het bij scheldwoorden en het treiterig nazingen van Lady Gaga-liedjes, maar nadien begonnen ze ook tegen me aan te lopen, dreigden ze ermee mij kapot te maken en namen ze zelfs mijn fiets af. Daar heb ik zo van afgezien – ook de schooldirectie trad niet meteen op – dat ik met zelfmoordgedachten heb rondgelopen. Ik fiets elke dag naar school en er waren écht dagen dat ik bij elk rood licht dacht: ‘Ik rij erdoor. Dan ben ik meteen van die miserie verlost.’ Maar ik heb het niet gedaan omdat ik véél te graag leef. Dus probeerde ik zo goed en kwaad als het kon die pestkoppen te negeren. Ook al vertrok ik ‘s ochtends geregeld wenend naar school en kwam ik ‘s avonds weer wenend thuis.” Maar dankzij Joepie is alles nu anders en ziet Matthias het leven weer zitten.

Eerder kon je bij ons lezen:
Jonge Vlaamse holebi's nemen negatieve stereotypen op in zelfbeeld.
Androgynie nieuwe trend?, Vlaams homo tiener Falko, modeindustrie volgt.
Hoe weet ik dat ik holebi ben, wat met coming out, seks, relaties, boeken, films, liedjes, soa's..

Een greep uit ons overige nieuws:
Belgische 12-16 jarige holebi's outen zich makkelijker dankzij rolmodellen.
Sinds zijn vier jaar elke dag een pak slaag, het verhaal van een homo-zigeuner jongen.
Waarom speeddating niet werkt..
Antwerps parket gaat Sharia4Belgium vervolgen wegens homohaat.Naam toekomstige peettante van zoontje Elton John en David uitgelekt.
Verbod discriminatie holebi's werkt averechts voor holebi's.
Opmerkelijk optreden van Bart Kaëll als acteur in alternatieve videoclip + filmpje.
Samuel geland in Brussel en eindelijk bij zijn twee papa's.
Koen Crucke papa geworden en campagneambassadeur.
Bijzondere koppels: Henri en Paul na 47 jaar gehuwd.
Paul de Leeuw werkt alweer aan een nieuw tv-programma.
Geheime officiële islamitische (moslim) homohuwelijken in opmars.
Meer nieuws: Klik hier

Lees ook:
Jaaroverzicht Ander nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Buitenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Binnenlands nieuws: Klik hier

Het nieuwsblad.be en lacquemant.wordpress

Dit bericht is gepost op 03 March, 2011 en 5879 keer gelezen.Reageer op dit bericht: