Open Vld komt op voor homo papa's en Samuel.Woensdag kon je bij ons (holebi.info) lezen over de kleine Samuel die misschien, weldra, vanuit Oekraïne naar zijn Belgische papa's mag komen. Maar de kans bestaat dat het allemaal nog langer zal duren dan verwacht en daarom komen alvast twee politici van de Open Vld in actie:

Open Vld wil geen beroep maar snel paspoort voor kleine Samuel:

Gisteren besliste de rechtbank in Brussel dat de kleine Samuel Ghillain die al twee jaar noodgedwongen in Oekraïne verblijft de Belgische nationaliteit heeft. Samuel heeft een Belgische papa die hem met de hulp van een Oekraïense mama op de wereld zette. Omdat de Belgische ambassade Samuel een Belgisch paspoort weigerde, zit hij in een weeshuis in Oekraïne terwijl hij twee papa’s heeft die niets liever zouden doen dan voor hem zorgen. Hilde Vautmans en Lorin Parys zijn blij met de menselijke en pragmatische beslissing van de rechtbank maar maken zich zorgen over de medewerking van Buitenlandse Zaken en het afleveren van een paspoort. Ze vragen dat de ambassade nu eindelijk zijn missie vervult en Belgen in het buitenland bijstaat. En dus Samuel zo snel mogelijk met zijn papa’s verenigt.

Met de uitspraak van gisteren zou Samuel in theorie snel in België moeten kunnen zijn. Maar vandaag blijkt Buitenlandse Zaken niet geneigd te zijn een paspoort af te leveren en overweegt het Openbaar Ministerie ernstig om beroep in te stellen tegen de beslissing die Samuel de Belgische nationaliteit toekent. Daarbij wordt verwezen naar het feit dat er mogelijk commercieel draagmoederschap in het spel is. Een argumentatie die de rechtbank gisteren van tafel heeft geveegd omdat de nationaliteit van Samuel vast staat, hij heeft immers een Belgische biologische vader.

Hilde Vautmans en Lorin Parys vinden dat de lijdensweg van Samuel nu wel lang genoeg geduurd heeft. Volharden in de boosheid die Buitenlandse Zaken aan de dag heeft gelegd, is na de uitspraak van gisteren niet meer nodig. Het gezond verstand en het belang van het kind moeten nu eindelijk de overhand krijgen in deze zaak. Afzien van beroep en het afleveren van een paspoort is nu noodzakelijk.

De Belgische wetgeving vermeldt vandaag niets over draagmoederschap. Daardoor ontstaat telkens weer onduidelijkheid. Sommige rechtbanken en ambassades stellen zich vragen bij de onkostenvergoedingen die betaald worden aan een draagmoeder en kwalificeren dergelijke overeenkomst als een commerciële transactie maken. En dat noopt op zijn beurt sommige rechters er toe zulk commercieel draagmoederschap in strijd met de openbare orde te vinden.

Vautmans en Parys vinden dat het parlement snel werk moet maken van een wetgevend kader dat families, hetero en homo, duidelijkheid biedt. Ze pleiten voor een regeling die niet-commercieel draagmoederschap toelaat en menselijke drama’s zoals dat van Samuel vermijdt. Update nieuws Samuel Klik hier (18.02.11)

Lorin Parys en Hilde Vautmans Open Vld.

Bron: volledige overname van www.politics.be

Dit bericht is gepost op 17 February, 2011 en 3847 keer gelezen.Reageer op dit bericht: